בדיקת אקו לב במאמץ

בדיקת אקו לב במאמץאקו לב, אקו, דימות על שמעי של הלב או אקוקרדיוגרפיה, היא בדיקת אולטרסאונד של הלב. מדובר באמצעי דימות זמין מאוד, המשמש ליצירה של תמונות תלת ממדיות ודו ממדיות של הלב ובנוסף לדימות זרימת הדם דרך המדורים של הלב, המסתמים וכלי הדם הגדולים באמצעות אולטרסאונד דופלר.

אקו לב במאמץ היא בדיקת אקו לב סטנדרטית, המבוצעת לאחר מאמץ ובמנוחה על מנת שניתן יהיה לבצע השוואה בין תפקוד הלב בשני המצבים.

מתי מומלץ לבצע בדיקת אקו לב במאמץ?

נהוג לבצע בדיקת אקו לב במאמץ כאשר המטופל מתלונן על כך שבזמן מאמץ הוא סובל מקוצר נשימה או חש כאבים בחזה. במקרים האלו המטרה של הבדיקה היא לבדוק האם הנבדק סובל מבעיה כזו או אחרת בעורקים הכליליים (העורקים המספקים דם לשריר הלב).

בנוסף, גם מטופלים הסובלים מבעיה לבבית צריכים לעבור את הבדיקה, על מנת שניתן יהיה לקבוע האם ישנו צורך בניתוח או בצנתור והאם המטופל יוכל לעמוד בטיפולים השונים.

כיצד יש להתכונן לבדיקה?

על הנבדק לצום לפני הבדיקה במשך שעתיים, אך שתיית מים מותרת בהחלט. אם המטופל נוטל תרופות באופן קבוע, עליו לדווח על כך לרופא שהפנה אותו לביצוע הבדיקה על מנת שיקבל הנחיות מיוחדות אם ישנן (ישנן תרופות שונות שעשויות להשפיע על ממצאי הבדיקה ולכן לא אחת הנבדק מתבקש להפסיק את המשטר התרופתי זמן מה לפני הבדיקה).

מאחר והבדיקה מבוצעת על הליכון חשמלי בדרך כלל, מומלץ כמובן להגיע לבדיקה עם בגדים נוחים ועם נעליים המתאימות להליכה מהירה או ריצה.

כיצד מבוצעת הבדיקה?

בשלב הראשון, מבוצעת בדיקת אקו לב סטנדרטית במנוחה ולכן הנבדק מתבקש לשכב על מיטת הבדיקה לאחר שהסיר את הבגדים מפלג גופו העליון בלבד. הטכנאי או הרופא שמבצע את הבדיקה מורח ג'ל מיוחד על בית החזה של הנבדק לאחר שהתמקם על שולחן הבדיקה ומצמיד לעור של הנבדק מתמר אולטרסאונד.

התמונה של הלב הפועם מופיעה באופן מידי על הצג הממוקם בחדר הבדיקה והמכשיר מתחיל בהקלטה. לאחר מכן, בשלב השני של הבדיקה, מוצמדות לבית החזה של הנבדק מדבקות מיוחדות המחוברות למכשיר האק"ג והנבדק מתבקש להתחיל בפעילות הגופנית. כפי שציינו לרוב מדובר בפעילות המבוצעת על הליכון חשמלי.

במהלך החלק השני, הנבדק מתבקש לדווח לרופא או לטכנאי על כל תסמין שצריך להדליק נורה אדומה כמו לדוגמה כאבים בחזה, קוצר נשימה משמעותי או סחרחורת. תסמינים אלו יובילו להפסקת הפעילות הגופנית באופן מידי.

אם הנבדק לא סובל מתסמינים כלשהם, עליו להמשיך בפעילות הגופנית עד להגעה לדופק המטרה הנקבע בהתאם לגילו ומינו. לאחר שהנבדק מגיע לדופק המטרה, הפעילות הגופנית מופסקת ומבוצעת בדיקת אקו לב נוספת.

יש  לציין, כי ישנם נבדקים שצריכים לעבור תהליך מעט שונה, כשהכוונה היא למטופלים שלא מסוגלים להגיע לדופק המטרה באמצעות פעילות גופנית. אם המטופל אכן מתקשה להגיע לדופק המטרה באמצעות פעילות גופנית, יש לתת לו חומר מיוחד הנקרא דובוטמין הגורם להאצת קצב הלב. החומר ניתן בעירוי ורידי ומוזלף ישירות למערכת הדם עד שהנבדק מגיע לדופק היעד. לאחר סיום הבדיקה, הממצאים של שני השלבים יעברו פיענוח על ידי קרדיולוג.

האם הבדיקה כרוכה באי נוחות או כאבים?

הבדיקה לא גורמת לתחושת כאב, אך אם הנבדק סובל מכושר גופני לקוי, ייתכן שהמאמץ הגופני יגרום לו לאי נוחות מסוימת. כמו כן, אם נעשה שימוש בדובוטמין במהלך הבדיקה, ייתכן שהנבדק יסבול מרעד בידיים, כאב ראש, בחילה ודחיפות בהטלת שתן.

במקרים נדירים בלבד המאמץ הגופני הכרוך בבדיקה מוביל לקוצר נשימה, כאבים בחזה, הפרעות בקצב הלב וסחרחורת. כמו כן, במקרים נדירים במיוחד במהלך הבדיקה עלולה להתרחש הפרעה בזרימת הדם התקינה בעורקי הלב וכן הנבדק עשוי לסבול מהתקף לב. בכל מקרה הסיבוכים הנדירים לא מופיעים לאחר השחרור אלא במהלך הבדיקה עצמה.

חסן שמא פיזיותרפיסט מומחה לפציעות ספורט

פיזיותרפיסט מוסמך בעל ניסיון של 15 שנה. העובד בטיפול בתדרים שיטה ANF - שיטה שאין בה שימוש בחומרים כימיים, ידידותית לגוף האדם, המאפשרת הגעה לתוצאות מיידית. הטיפול אידיאלי לבעיות אורטופדיות, נוירולוגיות, כאבים ובעיות במערכת החיסון.

072-3975633
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!