ארגומטריה – מבחן מאמץ

ארגומטריה – מבחן מאמץארגומטריה, בדיקת אק"ג במאמץ או מבחן מאמץ (באנגלית: exercise stress test או ergometric stress testing) היא בדיקה שנועדה לבחון את ההשפעה של פעילות גופנית בעצימות גבוהה על פעולת הלב.

הבדיקה בדרך כלל מבוצעת במקרים שבהם ישנו חשד לכך שהמטופל סובל ממחלת לב כלילית, הפוגעת בעורקים הכליליים שתפקידם לספק דם ללב (הבדיקה מסייעת לאבחן או לשלול את המחלה). כאשר אספקת הדם ללב מופרעת, הדבר יכול להוביל התקף לב (אוטם שריר הלב).

באילו מצבים יש לבצע את הבדיקה?

בדרך כלל, הרופא יפנה את המטופל לבדיקת ארגומטריה על מנת שניתן יהיה לבדוק האם הכאבים בחזה מהם הוא סובל נובעים כתוצאה מבעיה לבבית וכן נהוג לשלוח חולים לבדיקת ארגומטריה לאחר שסבלו מאוטם בשרירי הלב.

בנוסף לכך, הבדיקה נכנסת לתמונה לאחר ניתוח מעקפים או צנתור של עורקי הלב. בהקשר לפעילות גופנית, הבדיקה נדרשת כאשר אדם הסובל מבעיות בריאותיות מסוימות הקשורות לתפקוד הלבבי מעוניין להתחיל לעסוק בפעילות גופנית.

הבדיקה מאפשרת לרופא של הנבדק לגלות האם למשל במהלך פעילות גופנית מאומצת, מופיעות הפרעות בקצב הלב, שלא ניתן לאבחן בשגרה כיוון שהן מופיעות רק בזמן מאמץ.

אילו הכנות יש לבצע לפני הבדיקה?

מאחר והנבדק יתבקש לבצע פעילות גופנית במהלך הבדיקה, מומלץ שיגיע לבדיקה בנעליים נוחות ובלבוש קל. כשעתיים לפני הבדיקה מומלץ לשתות ולאכול ארוחה קלה, אך מומלץ כמובן להימנע מארוחות כבדות מדי כשלוש שעות לפני הבדיקה.

כמו כן, מומלץ להימנע מעישון, פעילות גופנית מאומצת או שתיית אלכוהול שלוש שעות לפני הבדיקה לכל הפחות. אם הנבדק נוטל תרופות באופן קבוע, עליו לעדכן בכך את הרופא שלו, שכן ייתכן שיונחה להפסיק את המשטר התרופתי זמן מה לפני הבדיקה.

כך לדוגמה אם המטופל נטל ויאגרה (סילדנפיל) עד יממה לפני הבדיקה ובמהלך הבדיקה יקבל תרופה להרחבת עורקי הלב כיוון שיסבול מתעוקת חזה, הוא עלול לסבול מירידה קיצונית ומסוכנת ביותר בלחץ הדם.

כיצד מתבצעת הבדיקה?

לפני התחלת הבדיקה, יוצמדו לגופו של הנבדק חיישנים שתפקידם למדוד את הפעילות החשמלית הלבבית ובנוסף יחובר הנבדק לשרוול למדידת לחץ דם. במהלך הבדיקה הנבדק יתבקש לרכב על אופני כושר או ללכת על הליכון כאשר דרגת העצימות תעלה ותלך לאורך הבדיקה באופן הדרגתי ובצורה מתונה.

ישנן מספר דרגות של מאמץ שבהן יצטרך לעמוד הנבדק, אך בכל מקרה דופק המטרה ודרגות הקושי מותאמים לגילו של הנבדק ולמצבו הבריאותי. את ערכי לחץ הדם ונתוני האק"ג ינטרו לפני התחלת הפעילות, בכל אחת מדרגות הקושי וכן בזמן ההתאוששות לאחר הפסקת הפעילות.

את הבדיקה מסיימים כאשר הנבדק הגיע לדופק המטרה, אך בנוסף יש להפסיק את הבדיקה אם הנבדק מרגיש שאינו יכול להמשיך בפעילות. כמו כן, הבדיקה תסתיים אם הנבדק ידווח על כך שהוא סובל מכאבים בחזה, אם יופיעו שינויים חדים בלחץ הדם ואם לפי הנתונים שיתקבלו ממכשיר האק"ג, יתברר ששריר הלב של הנבדק פשוט לא מקבל מספיק חמצן. סך הכול הבדיקה נמשכת בין עשרים דקות לחצי שעה.

האם מדובר בבדיקה שעלולה להכאיב?

הבדיקה בהחלט עלולה לעייף שכן היא כרוכה במאמץ פיזי, אך בשום אופן לא מדובר בבדיקה כואבת. כמו כן כפי שציינו, אם הנבדק מדווח כי אינו יכול להמשיך במאמץ, הבדיקה תופסק לאלתר. בכל מקרה יש לדווח לצוות הרפואי הנוכח בבדיקה אם הנבדק סובל במהלך הבדיקה מסחרחורת, דפיקות לב מואצות או עוצמתיות מאוד, קוצר נשימה, אי נוחות בחזה או כאבים בחזה. לאחר הבדיקה הנבדק יישאר להשגחה עד שערכי לחץ הדם והדופק ישובו לרמה הרגילה (חצי שעה בממוצע).

האם הבדיקה עלולה להוביל לסיבוכים או תופעות לוואי מסוכנות?

בדיקת ארגומטריה היא בדיקה בטיחותית ביותר ושיעור הסיבוכים שלה נמוך מאוד. לעתים נדירות בלבד, היא עלולה לגרום לעילפון אוו לכאבים בחזה ובמקרים חריגים ביותר היא גורמת להפרעות בקצב הלב או לאוטם שריר הלב. באופן כללי, מטופלים הסובלים מהפרעות מסוכנות בקצב הלב או ממחלת לב פעילה לא מופנים לביצוע הבדיקה מלכתחילה.

איך מפענחים את הממצאים?

אם תוצאות הבדיקה תקינות, משמעות הדבר שהלב של הנבדק מתפקד היטב כאשר הנבדק מתאמץ ולפיכך אין סימנים המעידים על בעיה באספקת הדם ללב במאמץ. בנוסף לכך, ממצאים תקינים מעידים על כך שסיבולת הלב של הנבדק מתאימה למצבו הרפואי ולגילו. במילים אחרות, התוצאות מהוות מדד לכושרו הגופני של הנבדק.

ממצאים לא תקינים לעומת זאת, יכולים להעיד על כושר גופני ירוד, פגיעה באספקת הדם ללב או הפרעות בקצב הלב המופיעות רק בזמן מאמץ.

חסן שמא פיזיותרפיסט מומחה לפציעות ספורט

פיזיותרפיסט מוסמך בעל ניסיון של 15 שנה. העובד בטיפול בתדרים שיטה ANF - שיטה שאין בה שימוש בחומרים כימיים, ידידותית לגוף האדם, המאפשרת הגעה לתוצאות מיידית. הטיפול אידיאלי לבעיות אורטופדיות, נוירולוגיות, כאבים ובעיות במערכת החיסון.

072-3975633
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!