בדיקות רפואיות לספורטאים מיועדות לסייע באבחון של פציעות ספורט וכן משמשות למעקב אחרי ההחלמה והשיקום של האתלט. בנוסף לכך, בדיקות רפואיות מבוצעות במקרים רבים באופן שגרתי לצורך איתור מוקדם של בעיות שלא באות לידי ביטוי בשלבים הראשוניים שלהן בתסמינים קליניים.
לפי חוק הספורט, מכון ספורט, אגודת ספורט, איגוד, התאחדות או ארגון ספורט לא יוכלו לשתף ספורטאים בתחרויות ספורט המאורגנות מטעמם או בידם, אלא אם כן הספורטאים נמצאו כשירים בבדיקות רפואיות שבוצעו להם תחילה. במאמר שלפניכם נפרט אודות מספר בדיקות רפואיות הרלוונטיות במיוחד לספורטאים.
מבחן מאמץ (ארגומטריה)
ארגומטריה היא בדיקה שמטרתה לבחון את ההשפעה של פעילות גופנית על פעולת הלב ולאבחן בעיות שונות המופיעות רק בזמן שהלב מתאמץ יותר מהרגיל. הבדיקה נכנסת לתמונה במקרים שבהם ישנו חשד שהתסמינים מהם סובל המטופל הם תוצאה של בעיה לבבית. כך לדוגמה אם המטופל מתלונן על כאבים בחזה בזמן ריצה, ייתכן כי מקור הכאבים בהפרעה בזרימה התקינה של הדם ללב על רקע היצרות של אחד או יותר מהעורקים הכליליים.
הבדיקה מבוצעת בדרך כלל באמצעות הליכון או אופני כושר כשבמהלך הבדיקה דרגת העצימות של הפעילות הולכת ועולה באופן הדרגתי עד ההגעה לדופק המטרה המשתנה בהתאם לגילו ומינו של הנבדק.
במהלך הבדיקה הנבדק מחובר למכשיר אק"ג ולשרוול דופק ובכל מקרה שבו מופיעים שינויים חדים בלחץ הדם יש להפסיק את הבדיקה לאלתר. כמו כן, יש לעצור את הבדיקה אם המטופל סובל מכאבים בחזה או סחרחורת ואם נראה כי הלב של הנבדק לא מקבל מספיק חמצן לפי הנתונים המתקבלים ממכשיר האק"ג.
אקו לב במאמץ
בדיקת אקו לב במאמץ היא בדיקת אולטרסאונד המבוצעת בשני שלבים: בשלב הראשון מבוצעת בדיקת אולטרסאונד של הלב כשהנבדק במנוחה ובשלב השני מבוצעת בדיקת אקו לב לאחר שהנבדק עסק בפעילות גופנית. גם בדיקה זו מבוצעת כאשר המתאמן מתלונן על כאבים בחזה או קוצר נשימה וישנו חשד לכך שקיימת בעיה מסוימת באספקת הדם ללב בזמן פעילות גופנית.
אם המטופל מתקשה להגיע לדופק המטרה באמצעות פעילות גופנית מטעמים כאלה ואחרים, ניתן יהיה לבחור להשתמש בחומר הגורם להאצת קצב הלב הנקרא דובוטמין. דובוטמין ניתן בעירוי ורידי וההזלפה של החומר מופסקת ברגע שבו הנבדק מגיע לדופק המטרה.
בדיקות אנתרופומטריות
בדיקות אנתרופומטריות הן בדיקות פשוטות יחסית המאפשרות לקבל נתונים בנוגע לגובהו של המתאמן, משקלו, מסת השומן, מסת השריר ועוד. בדיקות אלו מאפשרות לעקוב אחרי שינויים בממדי הגוף, להשוות את הספורטאי לספורטאים אחרים ועוד. כך לדוגמה הבדיקות מסייעות לאבחן ירידה בלתי רצונית במשקל, להעריך האם הספורטאי עומד ביעדים שנקבעו מראש, ללמוד על יעילות האימונים השונים ועוד.
בדיקות הדמיה
בדיקות הדמיה הן כלים דיאגנוסטיים המשמשים אורתופדים, נוירולוגים, אונקולוגים, כירורגים ועוד. בדיקות ההדמיה הנפוצות הן רנטגן, CT, MRI וכמובן אולטרסאונד. הבדיקות מאפשרות לקבל מידע בנוגע למחלה כלשהי או פציעה כלשהי, כשבקרב ספורטאים נעשה שימוש נרחב בבדיקות הדמיה לצורך אבחון שברים, פריקת מפרק, בקע של ספורטאים ועוד.
בדיקות דם
מעבר לבדיקות הדם שמטרתן לאתר חומרים לא חוקיים לפני תחרות מסוימת, רובן המוחלט של בדיקות הדם המבוצעות לספורטאים, הן אותן בדיקות הדם בדיוק המבוצעות לאנשים שלא עוסקים בפעילות ספורטיבית.
הבדיקות הרלוונטיות ביותר לספורטאים הן למשל בדיקת דם לבירור רמת האנזים CPK המעיד על פגיעה בשרירים כתוצאה מאימון אינטנסיבי מדי ובדיקת דם לבירור רמות הברזל, שיכולה לאבחן אנמיה של ספורטאים האופיינית בעיקר לספורטאי סיבולת.