בדיקות הדמיה

בדיקות הדמיהבדיקות הדמיה הן כלי אבחוני יעיל לאיתור מחלות או בעיות פיזיולוגיות שונות. ישנם סוגים שונים של בדיקות הדמיה, שאותן מבצעים במכונים מיוחדים, המחזיקים את הציוד הנדרש כדי לבצע את הבדיקה.

מדובר לרוב בציוד חדשני, מתקדם ומורכב מאד, שעלותו גבוהה מאד, מה שהופך את הבדיקה עצמה ליקרה ולכזו שאיננה מתבצעת בתדירות גבוהה, אלא רק במקרים של בעיה או צורך דחוף לבצעה. ספורטאים רבים מוצאים עצמם לא אחת עוברים בדיקות הדמיה בשל פציעות ספורט שונות, הן כדי לאתר את מקור הפציעה והן כדי לדעת איזה טיפול יכול לעזור.

רקע על הבדיקות

ישנם סוגים שונים של בדיקות הדמיה. הנה סקירה קצרה עליהן:

בדיקת רנטגן – בוחנת באמצעות קרני X את הרקמות הקשות בגוף (העצמות) וגם את הרקמות הרכות ויכולה לבחון אזורים שונים בגוף, כמו חזה, בטן, גפיים ועוד.

CT – בדיקה זו בוחנת גם את באמצעות קרני X מיוחדות את רקמות הגוף, אולם שלא כמו בדיקת רנטגן, כוללת גם שימוש בסורק ממוחשב, המבצע חישובים מורכבים כיצד תיספג הקרינה עצמה ובאילו רקמות. כך ניתן לקבל חתכים של מבנים מסוימים בגוף ואף לדמות איברים שונים, מבלי שיסתירו אותם רקמות שכנות.

MRI – בדיקה זו נעשית באמצעות גלי רדיו ומגנט רב עוצמה. גלי הרדיו משודרים וחוזרים חזרה, מה שיוצר תמונת שכבות של רקמות הגוף. פעמים רבות נעשית בדיקה זו כדי לבדוק האם ישנם גידולים במוח או במערכת העצבים, גידולים שלא תמיד ניתן לזהות אותם באמצעות CT.

אולטרסאונד – זוהי בדיקה נפוצה מאד, הבוחנת מערכות שונות בגוף ועוזרת לאתר בעיות או מחלות למיניהן. היא מתמקדת בשרירים וברקמות הדקום וסורקת אותם באמצעות קול, המשודר בתדירות גבוהה ובעוצמה שאנו, בני האדם, איננו מסוגלים לשמוע אותה.

מתי מבצעים אותן

את בדיקות ההדמיה השונות, בין אם זו בדיקת רנטגן, אולטרסאונד, CT או MRI מבצעים במקרים של פציעות ספורט שונות או במידה ויש חשש למחלה או לבעיה בריאותית כלשהי. ישנן לא מעט פציעות ספורט המערבות את העצמות. שברים, נקעים, בעיות פרקים, מתיחות, פריצות דיסק, קרעים במניסקוס בברכיים, היצרות התעלה ועוד.

פציעות אלו יכולות להשפיע באופן משמעותי על תפקודו של הספורטאי ולעיתים להשבית אותו מכל פעילות. בעזרת בדיקות ההדמיה ניתן לאתר דלקות, גידולים סרטניים, מומים מולדים וגם פגמים במוח. לאחר פיענוחן אפשר לקבוע את סוג הטיפול שיינתן לספורטאי בעקבות הפציעה, טיפול שמרני מקובל או שמא ניתוח.

תוצאות תקינות ולא תקינות

בדיקות הדימות בוחנות פרמטרים שונים. הממצאים נראים באופן ויזואלי על מסך המחשב או על נייר צילום. כיום ניתן לקבל את תוצאות הבדיקה ישירות באתרי האינטרנט של המרפאות ואפילו אל הטלפון הנייד. את הפענוח עצמו מבצעים רופאים מומחים, שכן הוא מצריך ידע מקצועי רב ויכולת להבין את הפרמטרים הנראים בתמונה.

באופן כללי, כל רקמה בגוף שולחת חזרה אות בתדר מסוים, היוצר תמונה. רקמות בריאות שולחות אות מסוג אחד, בעוד שרקמות חולות, רקמות סרטניות/אחרות, שולחות אות שונה. על פי האות המתקבל יכול המפענח לזהות האם מדובר ברקמה חולה או בריאה, כלומר – האם התוצאות תקינות או שמא אינן תקינות.

תופעות לוואי

בדיקות אלו, למעט בדיקת אולטרסאונד, אסורות על נשים הריוניות, בשל החשש לפגיעה בעובר. החשיפה לקרני הרנטגן איננה מזיקה, אולם מי שעובר צילומי רנטגן רבים, או בדיקות CT רבות עשוי לסבול מהתפתחות של גידולים שונים. ישנם נבדקים הסובלים מתופעות לוואי קשות הנגרמות בשל אלרגיה לחומר הניגוד, המוזרק להם לפני הבדיקה וישנם כאלה המדווחים על תחושת חום בגוף בעת הזרקתו.

חסן שמא פיזיותרפיסט מומחה לפציעות ספורט

פיזיותרפיסט מוסמך בעל ניסיון של 15 שנה. העובד בטיפול בתדרים שיטה ANF - שיטה שאין בה שימוש בחומרים כימיים, ידידותית לגוף האדם, המאפשרת הגעה לתוצאות מיידית. הטיפול אידיאלי לבעיות אורטופדיות, נוירולוגיות, כאבים ובעיות במערכת החיסון.

072-3975633
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!