אילו בדיקות דם צריכים לעבור ספורטאים?

אילו בדיקות דם צריכים לעבור ספורטאים?בדיקות דם הן כלי אבחוני מקובל כיום ברפואה המערבית וגם ברפואה האלטרנטיבית, המסייע בזיהוי מחלות, בעיות פיזיולוגיות שונות או תופעות למיניהן, העשויות להשפיע על מערכות הגוף עצמן.

ספורטאים רבים, ובמיוחד המקצוענים שביניהם, עוברים לא מעט בדיקות דם במהלך חייהם כחלק מהבדיקות התקופתיות כדי לקבל מידע על מצב בריאותם ולשלול מחלות שונות. בעזרת הבדיקות ניתן לאתר חסרים תזונתיים, התפתחות מצבים או תופעות פיזיולוגיות שונות המצריכות טיפול ועוד.

בדיקות דם – הליך אבחוני פשוט ומהיר

ישנם סוגים שונים של בדיקות דם, שאותן מבצעים ספורטאים כחלק מהשגרה או במקרה של הופעת בעיה בריאותית מסוימת. בדיקות הדם הן כלי אבחוני יעיל מאד, שבעזרתו ניתן לאתר את הבעיה ולהציע פתרון טיפולי רלוונטי.

את בדיקות הדם מבצעים במרפאות השונות, וזאת לצד בדיקות נוספות, אותן מבצעים גם כן בכל שנה לרוב.

הבדיקות עצמן פשוטות, מהירות ואינן מכאיבות. הדם, לאחר שנלקח מהספורטאי, מוכנס למבחנות קטנות, הנשלחות למעבדות מיוחדות, הבוחנות אותו על פי פרמטרים מסוימים. לעיתים מדובר בבדיקות דם כלליות, המתייחסות לרוב לעשרות פרמטרים שונים, ולעיתים אלו בדיקות דם מיוחדות, הבוחנות פרמטר אחד או שניים, שאיננו נבחן כחלק מהשגרה.

מתי מבצעים אותן?

את בדיקות הדם מבצעים כחלק מהבדיקות התקופתיות, ולפחות אחת לשנה. הדבר נכון לגבי ספורטאים מקצועיים המעוניינים לשמור על בריאותם ולטפח את גופם. לעיתים מבצעים את הבדיקות לפני תחרויות ספורטיביות חשובות כדי לוודא את כשירותם של הספורטאים. במקרים מסוימים מבצעים בדיקות דם כשישנו חשד לבעיה רפואית כלשהי.

לעיתים מתבקשים ספורטאים לעבור בדיקות דם כדי לזהות האם ישנם בדמם ממצאים חשודים, המעידים על שימוש בחומרים אסורים, כמו סמים למיניהם. בדיקות דם אלה נעשות בשילוב עם בדיקות שתן, ובדרך כלל לפני תחרויות גדולות וחשובות מאד. גילוי החומרים האסורים בדם פוסל את הספורטאי מהשתתפות בתחרות ולעיתים מהשתתפות בתחרויות האחרות שבהמשך. בדיקות אלו נפוצות מאד לפני תחרויות האולימפיאדה ותחרויות אליפות שונות.

תוצאות תקינות ולא תקינות

לכל פרמטר ישנו טווח מסוים, הנחשב כטווח תקין. תוצאה, שמתקבלת בטווח זה, שוללת בעיה בריאותית כלשהי לרוב. סטייה מהטווח, בין אם מדובר במספר נמוך מהמינימום או מספר שהוא גבוה מהמקסימום, יכולה להעיד על בעיה כלשהי, אולם לא בהכרח. פעמים רבות יש לבחון את כלל הפרמטרים יחדיו, ובהתאם להחליט האם אכן ישנה בעיה.

הערכים לרוב בבדיקות הדם הינם ערכים מספריים, שהינם אלה הקובעים את הכמות, את הנפח או כל פרמטר אחר רלוונטי. בדרך כלל, סטייה קטנה איננה מעידה על בעיה מסוימת, בעוד שסטייה משמעותית יכולה להעיד על מחלה כלשהי, המצריכה בירור מעמיק יותר. במקרים כאלה מבצעים פעמים רבות בדיקת דם נוספת או בדיקות אחרות הבוחנות את מצבו הבריאותי של הספורטאי באופן מעמיק ומקיף יותר.

אילו מצבים ניתן לאבחן באמצעות בדיקות הדם?

בדיקות הדם המקובלות כיום, שאותן עוברים הספורטאים (וגם כאלה שאינם עוסקים בספורט), הן: ספירת דם, הנחשבת לבדיקת הדם השכיחה ביותר ובעזרתה ניתן לזהות אנמיה, אלרגיות שונות, זיהומים, מחלות סרטן מסוגים שונים, תופעות לוואי של תרופות ועוד, ברזל, הבוחנת את ערכי הברזל בדם וויטמין B12, הבוחנת את רמות הוויטמין הנחשב לאחד החשובים ביותר וחסרים ממנו יכולים לגרום לאנמיה (דבר ששכיח מאד אצל ספורטאים, העוסקים בפעילות אירובית מאסיבית מאד).

שלוש בדיקות דם אלו הן בדיקות חשובות מאד אותן מומלץ לספורטאים לעבור אחת לשנה לפחות. מעבר לכך, ישנן כאמור בדיקות נוספות שיכולות גם הן להעיד על מצבים בריאותיים שונים ולזהות מחלות למיניהן, כמו בדיקת שתן.

קראו עוד:

טיפולים טבעיים לפציעות ספורט

חסן שמא פיזיותרפיסט מומחה לפציעות ספורט

פיזיותרפיסט מוסמך בעל ניסיון של 15 שנה. העובד בטיפול בתדרים שיטה ANF - שיטה שאין בה שימוש בחומרים כימיים, ידידותית לגוף האדם, המאפשרת הגעה לתוצאות מיידית. הטיפול אידיאלי לבעיות אורטופדיות, נוירולוגיות, כאבים ובעיות במערכת החיסון.

072-3975633
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!