פעילות גופנית ופציעות ספורט אצל מתבגרים

פעילות גופנית ופציעות ספורט אצל מתבגריםבני נוער רבים מבלים את שעות הפנאי שלהם בפעילות גופנית כלשהי, ועל פי סקר שבוצע לפני מספר שנים בארץ, חלק ניכר מהם בפעילות אירובית לסוגיה הרבים.

חלק מהם עוסקים בספורט באופן חובבני בתדירות נמוכה וחלק באופן מקצועי יותר, בתדירות גבוהה מאד.

בשל השלב ההתפתחותי שבו הם נמצאים, חשוב שיבצעו את הפעילות בהתאמה מלאה ליכולתם ובמקביל גם יקפידו להימנע מפציעות ספורט האופייניות לעיסוק הספורטיבי שבו הם בחרו וגם לגילם.

מאפייני בני הנוער והמתגברים העוסקים בספורט

בני נוער, ומתבגרים באופן כללי, נוטים לעסוק בספורט באופן יחסי בתדירות גבוהה, ובמיוחד בפעילות אירובית. במקום השני מובילים משחקי הכדור (כדורסל או כדורגל), האהובים עליהם, וברשימת הפעילויות הספורטיביות הנוספות, אפשר גם למצוא את אומנויות הלחימה.

מכיוון שעדיין לא מדובר בבוגרים ומכיוון, ולפחות מבחינה פסיכולוגית, מרביתם עדיין חושבים כילדים צעירים, הם מוצאים בפעילות הגופנית הזדמנות להנאה רבה ובעיקר גם למשחק עם חברים ופעילים לא מעט שעות במהלך היום (בין אם בבית הספר, בין אם בשעות אחר הצהריים עם החברים מהשכונה ובין אם במסגרת של חוגים).

צרכים פיזיים

הפעילות הגופנית תורמת רבות, הן מבחינה פיזית והן מבחינה נפשית. בני נוער ומתבגרים העוסקים בפעילות גופנית על בסיס קבוע אינם סובלים ממשקל עודף, בריאותם לרוב תקינה הרבה יותר בהשוואה לבריאות בני הנוער שאינם עוסקים בספורט וגם הביטחון העצמי שלהם גבוה יותר.

הפעילות הגופנית הגילאים אלה עוזרת להם לפתח קשרים חברתיים ולבסס את מעמדם בחברה, מעבר ליתרונות הבריאותיים שלה, וגם מסייעת בפיתוח מיומנויות חשובות, שתוכלנה לעזור להם בהמשך, ואפילו כספורטאים בוגרים מקצועיים. באופן כללי, כשמדובר במתבגרים, מומלץ להם, לעסוק בפעילות גופנית כלשהי במשך שעה בכל יום.

לצערנו, לא כולם בוחרים בדרך הזו וישנם בני נוער רבים המעדיפים דווקא להתמקד בעיסוקים אחרים ולא בספורט. אולם, חשוב לחשוף אותם לכמה שיותר ענפים, כדי שימצאו את הענף המתאים להם, זה המסב להם הנאה רבה ויתחילו בפעילות גופנית סדירה. זו יכולה להיות שחייה, גלישה בים, ריקוד, טניס, רכיבה על אופניים, ג'ודו ועוד.

פציעות ספורט נפוצות בקרב בני נוער ומתבגרים

פציעות ספורט בקרב בני נוער ומתבגרים נחשבות לנפוצות מאד, ובעיקר בקרב אלה העוסקים בספורט בתדירות גבוהה. בני נוער נוטים להגזים בגילאים אלה ולעסוק בפעילות עצמה באופן שאיננו מותאם ליכולתם האישית, תוך כדי מאמץ יתר. הדבר קורה פעמים רבות בקרב בני נוער, העוסקים בספורט באופן מקצועני ורוצים להגיע להישגים גבוהים או מרגישים לחץ להצליח. גם בני נוער שרוצים לרדת במשקל ומתחילים לעסוק בספורט, נוטים להגזים ולסבול, בעקבות כך, מפציעות ספורט שונות.

טיפולים מתאימים ומניעה

הטיפול המוצע לפציעות ספורט נקבע בהתאם לסוג הפציעה. חשוב לפנות לרופא הספורט או לרופא המשפחה כשהילד מתלונן על כאב ולבחון את העניין באופן מקצועי. מניעה, או – התנהלות נכונה יותר, יכולה למנוע את פציעות הספורט ולהפוך את הפעילות עצמה למהנה עוד יותר. בחירת ענף ספורטיבי, המתאים למתבגר, היא הדרך הנכונה לעשות זאת וגם בחירה נכונה של מאמן מקצועי.

חשוב שיהיה זה מאמן שמדרבן את הילד, מעודד אותו, אך יחד עם זאת מתאים לו תכנית אימונים תוך התייחסות ליכולתו וגם למטרות שאותן הוא רוצה להגשים. בנוסף, יש לוודא שהמתבגר איננו מפריז עם הפעילות הגופנית ודואג לנוח, כדי לצבור כוחות ולחדש את מאגר האנרגיה. גם תזונה נכונה בגיל זה, ובמיוחד לעוסקים בספורט, תורמת לא מעט, תזונה הכוללת וויטמינים חשובים, מינרלים ומזונות בעלי ערך תזונתי גבוה.

חסן שמא פיזיותרפיסט מומחה לפציעות ספורט

פיזיותרפיסט מוסמך בעל ניסיון של 15 שנה. העובד בטיפול בתדרים שיטה ANF - שיטה שאין בה שימוש בחומרים כימיים, ידידותית לגוף האדם, המאפשרת הגעה לתוצאות מיידית. הטיפול אידיאלי לבעיות אורטופדיות, נוירולוגיות, כאבים ובעיות במערכת החיסון.

072-3975633
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!