דלקת שרירים היא תוצאה של תגובה חיסונית המופעלת כשהגוף חש איום מסוים. הדלקת יכולה להתפתח למשל בשרירים, במפרקים, בעיניים, בעצבים, להתבטא באופן אקוטי או כרוני ולנבוע כתוצאה מאיום אמתי (כמו לדוגמה חיידק שפלש לגוף) או על רקע ליקוי במערכת החיסון (כמו שמתרחש במקרה של מחלת חיסון עצמי למשל). באופן כללי, התהליך הדלקתי יכול להתרחש בכל אחת ואחת מרקמות הגוף, פנימית או חיצונית ועל רקע מגוון רחב של גורמים.
במאמר שלפניכם נתמקד בדלקות המערבות את השרירים שמופיעות על רקע פציעות ספורט בלבד. דלקת שרירים המופיעה לאחר פציעה לא מתפתחת על רקע חדירה של פתוגן או תגובה לקויה של מערכת החיסון, אלא כתוצאה מפגיעה פיזית ברקמה. במקרים האלה התהליך הדלקתי הוא תגובה לפגיעה הפיזית שהובילה לנזק לרקמת השריר ועצם הקיום של התגובה הדלקתית מעיד על כך שהגוף נמצא בתהליך החלמה ותיקון הרקמה.
אודות התהליך דלקת שרירים
תסמיני דלקת שרירים הם אדמומיות, נפיחות, תפקוד לקוי של הרקמה או האיבר, כאבים וחום. התסמינים השונים נובעים כתוצאה מזרימת דם מוגברת לרקמה הפגועה, שמטרתה לסייע בתיקון הרקמה.
בשלב הראשוני של התגובה הדלקתית זרימת הדם לאזור הפגוע מוגברת ובעקבות זאת ניתן להבחין בחום מקומי ובאדמומיות מקומית. לאחר מכן, רמת החדירות של דופן כלי הדם ברקמה הפגועה עולה ועל רקע זה מתרחשת דליפה של נוזלים מכלי הדם, הבאה לידי ביטוי בבצקת ונפיחות מקומית.
הנפיחות מובילה ללחץ על קצות העצבים באזור הפגוע ולכאבים ובסופו של דבר התפקוד של הרקמה או האיבר לוקה בחסר. הכאב המקומי מונע מהנפגע להפעיל את הרקמה ולהזיז אותה וכך מתאפשרת החלמה מהירה יותר. במקרה של דלקת כרונית התהליך שונה ונמשך זמן ארוך יותר: בעוד שדלקת אקוטית נמשכת לרוב מספר ימים, דלקת כרונית יכולה להתמיד במשך חודשים ואפילו שנים.
מה הם גורמי דלקת בשרירים בספורטאים?
- אימון יתר – אימון יתר הוא בין הגורמים השכיחים ביותר המובילים להתפתחות של דלקות ברקמות רכות באופן כללי, לרבות דלקות שרירים. הפעולות החוזרות ונשנות והתנועות הרפטטיביות מובילות לשחיקה הדרגתית של סיבי השרירים ובסופו של דבר השחיקה מפורשת כפציעה והגוף מגיב בהתנעת התהליך הדלקתי. אימון יתר יכול להוות את מנת חלקם של כל הספורטאים באשר הם, החל מספורטאים חובבים וכלה בספורטאי על הנמצאים בכושר שיא.
- עומס יתר – פציעות רבות הן תוצאה של עומס רב מדי על הרקמות השונות, המופעל ללא הכנה מספקת. כך לדוגמה ישנם רבים המתחילים לעסוק בפעילות גופנית אחרי שנים שבהן ניהלו אורח חיים יושבני ופשוט מעמיסים על שרירי הגוף שלהם הרבה מעבר ליכולתם לשאת. קרעים בשרירים שמקורם בעומס רב מדי יובילו בהכרח להתפתחות של דלקת שרירים.
- תדירות אימונים גבוהה מדי – הכוונה בתדירות גבוהה מדי היא למשטר אימונים שלא מאפשר לספורטאי להתאושש בין אימון לאימון. במהלך פעילות גופנית נוצרים נזקים זעירים לרקמות השונות בדגש על השרירים כשבשלב ההתאוששות הנזקים נרפאים והרקמה מתחזקת ומתפתחת. אם לא מניחים לרקמה להחלים ולהתאושש, צפויה להתפתח דלקת בשרירים המעורבים בפעילות.
- טראומות וחבלות – עד כה עסקנו בדלקת המתפתחת בעקבות נזקים זעירים ביותר, אך כמובן שגם נזק משמעותי לשרירים יוביל להתפתחות של דלקת שרירים. הכוונה היא למשל לקרע של שריר או מתיחה של שריר.
הטיפול השמרני והאלטרנטיבי בדלקת שרירים
הטיפול דלקת שרירים מצריך בראש ובראשונה להתייחס לגורם שהוביל להתפתחות הדלקת. בנוסף, הטיפול השמרני הראשוני יכלול בדרך כלל הרמה של האיבר הפגוע, קירור המקום, חבישה והימנעות מפעילות (RICE – Rest, Ice, Compression, Elevation). גישות אלטרנטיביות הן פיזיותרפיה או טיפול אוסטאופתיה.