טיפים: איך להימנע מפציעות ספורט?

טיפים: איך להימנע מפציעות ספורט?"אם מחצית מהמאמצים שמושקעים כיום בריפוי, היו מושקעים בפעילויות מנע, היינו לפחות פי 2 יותר בריאים"…

כפי שטוען המשפט העממי, בכל הקשור לפציעות ספורט ויהיו אלה פציעות מאמץ חוזרניות, פציעות טראומטיות או כל סוג של פציעות באשר הוא, המניעה קלה מהטיפול. יחד עם זאת, אין כמעט ספורטאי חובב הדבק באימוניו ולא כל שכן ספורטאי מקצועי, שלא סבל מפציעת ספורט כזו או אחרת. במאמר שלפניכם נספק לכם חמישה טיפים שיסייעו לכם להימנע מפציעות ספורט.

טיפ מספר 1 – בדיקה מקדימה לפני התחלת הפעילות

לקראת סוף שנת 2015, התקבל תיקון לחוק מכוני הכושר (רישוי ופיקוח), שבא לבטל את החובה שחלה בעבר על מכוני הכושר לקבל מתאמנים חדשים רק לאחר שהמציאו תעודה רפואית (המהווה עדות למידת הכשרות של המועמד להתאמן בחדר כושר). זאת כיוון שנמצא כי התעודות הנדרשות מונעות הלכה למעשה מאנשים רבים להתחיל להתאמן מצד אחד, כאשר מצד שני לא הוכח מדעית בשום צורה או אופן שהתעודות הרפואיות אכן מהוות כלי סינון מתאים.

יחד עם זאת, ישנו מגוון רחב של מצבים המצדיקים בדיקה גופנית לפני התחלת העיסוק בפעילות גופנית, כשהכוונה היא בעיקר לאנשים שמחליטים להתחיל לעסוק בפעילות גופנית בגיל יחסית מבוגר (גברים מעל גיל ארבעים ונשים מעל גיל חמישים).

כמו כן, מומלץ מאוד שאנשים שסבלו בעבר או שסובלים בהווה מבעיות בריאותיות, ידאגו לדון על אופי הפעילות ודרגת העצימות של הפעילות עם הרופא המטפל בהם. בכל מקרה חשוב כמובן לדווח גם למאמן על כל בעיה בריאותית או מגבלה שהיא, הקשורה לפעילות, החל מסוכרת המאוזנת תרופתית וכלה במחלות לב וכלי דם.

טיפ מספר 2 – הגברת עומס האימונים באופן הדרגתי

אחד הגורמים השכיחים ביותר לפציעות ספורט הוא ביצוע פעילות בעצימות גבוהה מדי, ללא הכנה מתאימה. ייתכן מאוד שיש לכם כל מה שצריך בשביל לרוץ מרתון מלא ביום מן הימים, אבל כל ניסיון לרוץ עשרה קילומטרים בשלב הראשון, יסתיים באסון. אם יש לכם יעד מסוים שאתם מעוניינים להגיע אליו, ישנה חשיבות עליונה שתפעלו בהתאם לתכנית אימונים מסודרת, כאשר כל מאמן כושר ממוצע ישמח לבנות עוברכם תכנית שכזו.

חשוב ביותר להיות קשובים לצרכי הגוף וליכולות של הגוף במהלך האימון ולקחת בחשבון שלכל מתאמן יש גוף אחר והיסטוריה רפואית אחרת, כך שמומלץ ביותר להימנע מניסיון להגיע להישגים אליהם הגיעו מתאמנים ותיקים יותר, שכבר הספיקו לעשות דרך ארוכה. ככול שהגברת העצימות תתבצע באופן הדרגתי יותר, כך הסיכוי לפציעות ספורט יהיה נמוך יותר בהתאם.

טיפ מספר 3 – השתמשו בציוד מתאים ואיכותי

חשוב מאוד לדאוג לכך שהפעילות הגופנית תתבצע בעזרת הציוד המתאים ביותר. כך לדוגמה אם אתם אוהבים לגמוא מרחקים בריצה, שימו לב שהנעליים שלכם מתאימות ספציפית לריצות למרחקים ארוכים וזכרו שאחת למספר חודשים עליכם להחליף את הנעליים בחדשות כתוצאה מהבלאי והשחיקה.

כמו כן, אם אתם נוהגים לרוץ או לצאת להליכה מהירה בשעות החמות, דאגו להצטייד בכובע מצחייה שיגן עליכם מפני השמש ואם אתם נוהגים לרוץ בחוץ גם בימים הקרים, דאגו להצטייד בביגוד טרמי מתאים.

כמובן שההמלצה הזו רלוונטית לעוסקים בכל סוגי הספורט באשר הם: לרוכבי האופניים מומלץ להצטייד בביגוד המתאים למניעת שפשפות או כאבי גב, לעוסקים בספורט אתגרי מומלץ להצטייד בכל אביזרי הבטיחות הדרושים ועוד.

טיפ מספר 4 – אל תתעלמו מכאבים ותסמינים אחרים

בכל מקרה שבו אתם חשים תסמינים חשודים, אל לכם להמשיך בשלכם ללא שינוי. כך לדוגמה אם אתם סובלים מפריחה לא שגרתית, התכווצויות שרירים לאחר/בזמן פעילות, סחרחורות, כאבים או כל סימפטום אחר שצריך להדליק נורה אדומה, הימנעו מלהמשיך את שגרת האימונים כסדרה.

תחת זאת התייחסו למסרים שהגוף שלכם מנסה להעביר לכם. אין משמעות הדבר שעליכם להפסיק להתאמן, שכן ייתכן מאוד שדווקא אימון בדרגת עצימות נמוכה יחסית יהווה את הפתרון לבעיה ולא מנוחה מוחלטת.

מה שחשוב להבין זה שבעיות גופניות כאלו ואחרות הקשורות לאימונים, לא אחת נוטות להחמיר כשמתעלמים מהן. אי לכך, אם יש לכם לצורך העניין יבלת קטנה בכף הרגל שבאה לרמוז לכם שנעלי הריצה שלכם לא במידה המתאימה, ייתכן מאוד שאם תתעלמו ממנה, היא תהפוך לשלפוחית גדולה ומסיבית, שתגרום לכם לשבות מפעילות לחלוטין לכמה ימים, קחו זאת לתשומת לבכם.

טיפ מספר 5 – שיקום מלא לאחר פציעה

פציעות קלות עלולות להפוך לפציעות כרוניות אם הן לא מנוהלות בצורה הנכונה ופציעת ספורט קודמת היא בין גורמי הסיכון המשמעותיים ביותר לפציעת ספורט. אי לכך, לאחר פציעת ספורט חשוב ביותר לוודא שהמתאמן חוזר לשגרת האימונים באופן הדרגתי ומפוקח, תוך התייחסות לפציעה הקודמת. זאת כיוון שבמקרים מסוימים הניסיון להימנע מהפעלת עומס על רגל שמאל לאחר פציעה למשל, יוביל להפעלת עומס יתר על הרגל השנייה ובעקבות זאת יגרום לפציעה חדשה ברגל ימין הבריאה.

 

אולי יעניין אותך:

בזמן שישנתם: על חשיבות השינה והמנוחה לספורטאים

חשיבות עבודה על שרירי הליבה למניעת פציעות ספורט

חסן שמא פיזיותרפיסט מומחה לפציעות ספורט

פיזיותרפיסט מוסמך בעל ניסיון של 15 שנה. העובד בטיפול בתדרים שיטה ANF - שיטה שאין בה שימוש בחומרים כימיים, ידידותית לגוף האדם, המאפשרת הגעה לתוצאות מיידית. הטיפול אידיאלי לבעיות אורטופדיות, נוירולוגיות, כאבים ובעיות במערכת החיסון.

072-3975633
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!