מהי היפרטרופיה שרירית?

היפרטרופיה שריריתהיפרטרופיה שרירית מתייחסת לגדילת רקמות בגוף או איברים שונים בו בשל הפעלת עומס על התאים הגורמים להגדלת גודלם, אין מדובר בהגדלת מספר התאים בשריר אלא בהגדלת התאים המביאה לתוצאה של שרירים גדולים יותר בסוף התהליך.

שיטה זו מאפיינת מתאמנים המעוניינים להגדיל את שרירי הגוף ונעזרים באימונים המפעילים עומס הגדול מהיכולת המקסימלית שלהם.

מה זה היפרטרופיה שרירית?

היפרטרופיה הוא מצב המתאר גידול בנפח תא בגוף, השרירים בגופינו בנויים מסיבים אשר ניתן לשנות את גודלם, הסיבים עשויים מחלבונים ומספרם בגוף קבוע, אך כאמור ניתן לשנות את גודלם באמצעות פעילות גופנית המגדילה את סיבי השריר ומוסיפה אליהם חלבונים, לכן דיאטה של בוני שריר כוללת תוספת של חלבונים לבניית השריר.

דרושה תנועה מסוימת תוך הפעלת עומס על מנת לגרום להגדלת השריר, במידה ולא מופעל לחץ מספיק על השריר וההתנגדות אינה מספיקה, השריר לא יתפתח. העומס הדרוש להגדלת השריר הוא לפחות ארבעים אחוזים מהיכולת שלו.

היפרטרופיה היא גדילת יתר של רקמות ואיברים בגוף הנובעת מפעילות פיזית או בעקבות השפעה הורמונלית הגורמת לגדילת התאים ברקמה. היפרטרופיה של שרירים היא תהליך של גדילה מואצת של רקמות שרירים המוכרת בגיל ההתבגרות, עקב הפרשת הורמוני מין באופן מוגבר הגורמים לשורה של שינוים ביולוגיים ופיזיולוגיים ביניהם בניית מסת שריר מואצת במיוחד באזור הכתפיים המאפיינת נערים לקראת סיום גיל ההתבגרות.

השפעת פעילות גופנית – דרך נוספת לגדילה מואצת וגדילת יתר של רקמות השריר מעבר לגדילה הטבעית הינה באמצעות פעילות גופנית ופעילות יתר פיזית יזומה הכוללת ביצוע תרגילי כוח אנאירוביים ומשטר אימונים אינטנסיבי ספציפי לפיתוח מסת שריר, לעתים הדבר כרוך אף בתופעה שנויה במחלוקת של נטילת תוספי מזון והורמונים המאיצים גדילה אך עלולים לגרום לנזקים אחרים.

הפקת המקסימום מהשריר

הדרך השכיחה להוצאת מאת האחוזים מיכולת השריר היא על ידי אימונים בחדר כושר, רמת המקסימום של יכולת השריר נקבעת בהרמת משקל מסוים פעם אחת לכל היותר, משקל זה הוא המדד המייצג את יכולת השריר המקסימלית. לאחר קביעת יכולת המקסימום, יש לחשב את מינימום המשקל אתו כדאי לנו לעבוד.

משקל נכון שטוב לעבוד אתו מתבטא בקושי לביצוע שתי החזרות האחרונות של הסט האחרון, במידה ולא היה לנו כל קושי לבצע את הסט האחרון, יש לשנות את צורת האימון. ניתן לשנות את המשקל באופן הדרגתי וזהיר או לעלות את מספר החזרות בכל סט, במידה שהעומס וההתנגדות אינן מספקות השריר לא יקבל את הגירוי המתאים הוא לא יגדל, יתחזק ויתפתח בצורה המרבית.

תכנית אימונים נכונה

מתאמנים רבים שמתאמנים במשך תקופה ארוכה עם אותה תכנית, רגילים להרמת משקל מסוים וחזרה על התרגיל מספר פעמים קבוע, מתאמנים אלה מגיעים לכל אימון ומסמנים V לאחר האימון מבלי לראות תוצאות. כדי להשיג חיטוב שרירים ושיפור יכולות פיזיות יש לשנות את תכנית האימונים, במידה והגוף התרגל לעומס האימון ולסוגו השרירים לא יגדלו יותר כלומר לא תתרחש היפרטרופיה.

לכן, מי שכבר טרח והחליט להתאמן בחדר כושר באופן מסודר חשוב שיקפיד על תכנית אימונים נכונה ומשמעותית הכוללת גירוי השריר תוך גיוון התרגילים ושיטות האימון לשם השגת גדילה של השריר ותחזוקה נכונה שלו, עבודה נכונה ויעילה אין משמעותה ניפוח מוגזם של השרירים אלא גדילה נכונה וטובה שלהם.

חסן שמא פיזיותרפיסט מומחה לפציעות ספורט

פיזיותרפיסט מוסמך בעל ניסיון של 15 שנה. העובד בטיפול בתדרים שיטה ANF - שיטה שאין בה שימוש בחומרים כימיים, ידידותית לגוף האדם, המאפשרת הגעה לתוצאות מיידית. הטיפול אידיאלי לבעיות אורטופדיות, נוירולוגיות, כאבים ובעיות במערכת החיסון.

072-3975633
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!