הסחוס הוא רקמת חיבור צפופה וסיבית המשמשת מרכיב מבני באזורים רבים בגוף, בדגש על המפרקים, כלוב הצלעות, האף, הדיסקים בעמוד השדרה ודרכי הנשימה.
בין היתר הסחוס משמש כבולם זעזועים ולפיכך אין זה פלא שלמשל המניסקוס הממוקם במפרק הברך, הוא מבנה המורכב מרקמה סחוסית. הסחוס מאפשר לפזר את האנרגיה ואת הזעזועים באופן שווה בכל חלקי המפרק כאשר אנחנו הולכים, קופצים או מבצעים כל פעולה המעמיסה על המפרקים השונים.
הייחודיות של רקמת הסחוס
לרקמת הסחוס אין אספקת דם, כאשר כל חומרי ההזנה להם זקוקה רקמת הסחוס מגיעים אליה דרך מסב הסחוס בדיפוזיה. מסב הסחוס הוא רקמת חיבור המקיפה את הסחוס ואחראית להזנה שלו. לעומת זאת, במפרקי הגוף, הנוזל הסינוביאלי הוא האחראי להזנת הסחוס. בנוסף לכך, בסחוס אין סיבי עצב, רמת המטבוליזם ברקמת הסחוס נמוכה ביותר ותהליך הנשימה שבו הוא אנאירובי.
תהליך החידוש של רקמת הסחוס בעקבות נזק נחשב לאיטי במיוחד, כאשר ברוב המקרים הוא לא מושלם עד תום (למעט בילדים קטנים). בין היתר תורמת לכך העובדה שרקמת הסחוס לא מחוברת למחזור הדם. השיקום של רקמת הסחוס מתאפשר הודות לחדירה של תאי מסב הסחוס לרקמה הפגועה, היוצרים רקמה חדשה. עם זאת, במקרים שבהם הסחוס נפגע בצורה חמורה, נוצרת במקום צלקת פיברוטית והסחוס לא מתחדש.
באילו פציעות ספורט ניתן לטפל באמצעות השתלת סחוס?
השתלת סחוס משמשת לטיפול בספורטאים הסובלים משחיקה של הסחוס. כמו כן, הטיפול מתאים עבור אנשים הסובלים מתהליכים ניווניים במפרק הגורמים לשחיקת הסחוס. שחיקת סחוס היא תהליך המאפיין בעיקר אנשים מבוגרים, כאשר תסמיני השחיקה כוללים בין היתר נוקשות מפרקית, כאבים המורגשים בעיקר בזמן שמפעילים משקל על המפרק הפגוע, חריקות בזמן התנועה של המפרק, דלקת מקומית במפרק, רגישות למגע ונפיחות של המפרק.
שחיקה של הסחוס מתרחשת בעיקר במפרק הברך, שכן מדובר במפרק הנושא את משקל הגוף ועומד בעומסים כבדים. לפיכך, שחיקה מואצת של הסחוס ונזקים שונים ברקמת הסחוס במפרק הברך אופייניים למשל לשחקני כדורסל, אצנים, שחקני טניס, מרימי משקולות ושחקני כדוריד.
טיפול בבעיות של שחיקת סחוס
במהלך שנות השמונים של המאה הקודמת, בא לעולם ניתוח מהפכני שנקרא "מיקרו-שבר", שנועד לטפל בסובלים משחיקה של הסחוס. הניתוח כלל קדיחה של חורים זעירים באזור הסחוס הפגוע, שהובילו להיווצרות של רקמה צלקתית באזור שבו נוצר מחסור בסחוס. את הניתוח המפורסם עברו ספורטאים רבים כמו לדוגמה הכדורגלן בויאן וורוצ'ינה (כדורגל) ששיחק בהפועל תל אביב ויוהאן פולנטן (שוויץ).
טכניקה נוספת שנועדה לטפל בנזקים לרקמת הסחוס, כללה הסרה של סחוס מאזור בריא והשתלה של הסחוס במפרק הפגוע. שתי השיטות אינן אידיאליות, שכן בשיטה הראשונה נוצרה רקמה צלקתית שהייתה שונה מאוד בתכונות שלה מהרקמה המקורית (יכולת בלימת הזעזועים שלה נמוכה יותר) ואילו בשיטה השנייה, שיעור הנזקים באזור שממנו נלקחה הרקמה הבריאה היה גבוה ובנוסף היה קושי משמעותי ליצור משטח אחיד של סחוס כדי למנוע את המפגש בין העצמות במפרק.
השיטה המובילה כיום לטיפול בבעיות של שחיקת סחוס כוללת השתלה עצמית של סחוס, אך במקום להשתמש ברקמה בריאה הנלקחת בשלמותה מאזור בריא, מגדלים את רקמת הסחוס במעבדה. התאים המשמשים ליצירת רקמת הסחוס נלקחים מהמטופל עצמו וכך מנטרלים את האפשרות לדחיית השתל.
סך הכול כולל התהליך שלושה שלבים: לקיחת דגימה של תאי סחוס בריאים מאזור שאינו פגוע מהחולה עצמו, הצמחת רקמת סחוס על גבי משטח מיוחד והחדרת הסחוס החדש למפרק הפגוע.