רבים מאתנו עוסקים בספורט, בין אם באופן חובבני ובין אם באופן מקצועי. הספורט הוא חלק מאורח חיים נכון ובריא והעיסוק בו, ולא משנה מהי התדירות, תורם לא מעט לתחושה האישית.
ספורטאים חובבנים מתחילים נחשפים לרוב לפעילות הגופנית דרך חברים קרובים, בני משפחה או אפילו דרך הטלוויזיה, ורוצים להתחיל גם בפעילות כלשהי כדרך קבע.
חלקם עושים זאת כדי לרדת במשקל, חלקם כדי לחזק ולחטב את הגוף וחלק בוחרים להתחיל בפעילות גופנית מטעמים בריאותיים.
מי הם החובבנים המתחילים
החובבנים המתחילים העוסקים בספורט, ובניגוד למקצוענים שבחבורה, עושים זאת על בסיס קבוע לרוב ומספר מועט של שעות בכל שבוע. לעיתים מדובר בשעה בכל יום, לעיתים בחצי שעה, לעיתים בפעילות בכל אחד מימי השבוע ולפעמים רק 3 פעמים או 4 פעמים במהלכו. החובבנים המתחילים אינם רשומים באגודות ספורט או שייכים למסגרת ספורטיבית כלשהי.
הם עוסקים בספורט באופן עצמאי לרוב, או שנעזרים במאמנים מקצוענים שמלווים אותם ומנחים אותם במהלך הדרך. החובבנים המתחילים יכולים להיות גברים, נשים וגם בני נוער. הם יכולים להיות בשנות העשרים לחייהם וגם בשנות השישים לחייהם. חלק מהם משתתפים לעיתים בתחרויות ספורט, כמו תחרויות רכיבה על אופניים או ריצה, וחלק מעדיפים להימנע מהפן התחרותי ולהתמקד בהנאה בלבד.
צרכים פיזיים
הספורטאים החובבנים המתחילים אינם מורגלים לספורט ועל אחת כמה וכמה לספורט שנעשה באופן קבוע, על בסיס יום יומי כמעט. הם אינם בכושר גופני ברמה גבוהה ונדרשים להתמודד במהלך הדרך עם לא מעט אתגרים. מכיוון שמרביתם כלל לא עסקו בפעילות גופנית בעבר, או, במידה וכן – מדובר היה בעבר הרחוק, הם מתחילים את הפעילות עצמה מההתחלה, מהרמה הנמוכה ביותר. עליהם להתקדם באופן הדרגתי, שלב אחר שלב, כדי למנוע פציעות מיותרות ועומסים שאינם טובים לגוף. השרירים שלהם חלשים יותר וכך גם מערכות הגוף האחרות, שנאלצות להתמודד בפעם הראשונה עם פעילות גופנית מאומצת.
פציעות ספורט נפוצות בקרב ספורטאים חובבנים מתחילים
ספורטאים חובבנים מתחילים נוטים לסבול מפציעות ספורט רבות, הנובעות מכמה סיבות: בחירת שיטת אימון שאיננה נכונה, ביצוע לא נכון של התרגילים, גמישות לקויה, חוסר איזון בשרירים, תפריט לא מאוזן וגם שימוש בציוד שאיננו מתאים. דלקות מפרקים, שברים באזורים שונים בגוף, מתיחות שריר ועוד… כל אלו הן פציעות ספורט נפוצות מאד בקרב חובבנים מתחילים, שפעמים רבות ניתן למנוע אותן.
טיפולים מתאימים
הטיפול המוצע במקרים של פציעות ספורט נעשה בהתאם למידת חומרת הפציעה. כשמדובר בספורטאים חובבנים נוטים הרופאים לבחור בטיפולים שמרניים, גם כשההחלמה מהם איטית יותר (זאת, בניגוד לטיפולים פולשניים כירורגיים, אותם עוברים פעמים רבות ספורטאים מקצוענים).
מניעה
מניעה היא מילת המפתח וחשוב לכל ספורטאי חובבני מתחיל לדעת כיצד ניתן למנוע את פציעות הספורט הנפוצות ומהן הדרכים הנכונות זאת. ראשית, מומלץ להתייעץ עם מאמן כושר או ספורטאי מקצועי מנוסה כדי לבחון את סוג הספורט שבו רוצים לעסוק ומידת התאמתו לספורטאי. במידה ומתבססים במהלך הפעילות הגופנית על תכנית אימונים מסוימת, חשוב שהתכנית תותאם באופן נקודתי אל הספורטאי החובבן, תוך התייחסות ליכולתו הפיזית וגם למטרות שאותן הוא רוצה להגשים.
לתזונה יש מרכיב חשוב מאד בעניין, ולכן, מי שרוצה לעסוק בספורט, וגם אם מדובר באופן חובבני, על בסיס יומיומי, כדאי לו לשלב תפריט עשיר ברכיבים חשובים, כמו וויטמינים ומינרלים, ולהימנע כמובן גם ממשקל עודף המכביד מאד על הגוף. תרגול נכון, חימום לפני הפעילות הגופנית וגם תרגילי גמישות יכולים לעזור ולמנוע את הפציעות.