להלן מספר תרופות הנמצאות בשימוש בקרב ספורטאים הסובלים מפציעות שונות הניתנים על ידי רופא ספורט, בדגש על פציעות הגורמות לכאבי שרירים:
- פרצטמול – בין התרופות המכרות ביותר בעולם. בישראל התרופה נמכרת תחת השמות אברול, דקסמול, אקמול, רוקמול, מכבימול, פנדול, נובימול ועוד. ארגונים מקצועיים רבים ממליצים על תרופה זו כתרופת קו ראשון לטיפול בכאבי שריר ושלד, לרבות כאבי מפרקים. זאת כיוון שתרופה זו הינה בעלת פרופיל בטיחותי גבוה מאוד.
- נוגדי דלקת שאינם סטרואידים – ברוב המקרים נוגדי דלקת שאינם סטרואידים יעילים יותר לטיפול בכאבים במערכת השריר והשלד מפרצטמול. התרופות המוכרות ביותר במשפחה זו הן איבופרופן, אספירין ונפרוקסן הנמכרות בישראל תחת השמות נורופן, אדוויל וולטרן.
- תרופות אופיואידיות – תרופות אלו נמכרות במרשם רופא בלבד, כשבין היתר מדובר באופיואידים קלים דוגמת טרמדול וקודאין ותרופות עוצמתיות יו
טיפולים רפואיים המותאמים לספורטאים מיועדים לסייע להאצת קצב ההחלמה, למנוע סיבוכים פוטנציאליים ולמנוע מפציעות אקוטיות להפוך לכרוניות. טיפול אופטימאלי יכול להחזיר את הספורטאי לכושר מלא גם לאחר פציעות ספורט חמורות, אך הצלחת הטיפול תלויה במידת הנכונות של הספורטאי לקחת חלק פעיל בטיפולים.
במאמר שלפניכם נפרט אודות טיפולים שונים המותאמים לספורטאים, אם כי מטבע הדברים מדובר בטיפולים שמשמשים גם אנשים שסובלים מבעיות שלא נגרמו על רקע פעילות ספורטיבית.
תרופותתר דוגמת אוקסיקודון ומורפין.
- תרופות נגד דיכאון – נוגדי דיכאון טריציקליים נמצאו יעילים לטיפול בכאבי שרירים עם מעורבות עצבית ובנוסף נעשה שימוש בתרופות ממשפחת ה- SSRI וה- SNRI כמו לדוגמה סימבלטה.
- מרפי שרירים – תרופות להרפיית השרירים מתאימות בעיקר לטיפול בכאבי שרירים חדים ופחות לטיפול בכאבי שרירים כרוניים. הכוונה היא כמובן בעיקר לכאבים הנובעים משרירים מכווצים. ישנן תרופות הניתנות באופן פומי כמו מוסקול וישנן הניתנות בהזרקה לשריר כמו נורפלקס.
- הזרקת סטרואידים – הזרקה של סטרואידים נכנסת לתמונה בעיקר במקרים שבהם התרופות השונות לא הצליחו להקל על הכאבים או להפחית את חומרת הדלקת.
ארתרוסקופיה
ארתרוסקופיה היא טכניקה טיפולית שהזניקה את תחום רפואת הספורט שנות אור קדימה. מדובר בשיטה לאבחון של בעיות תוך מפרקיות ולטיפול בהן. במסגרת הטיפול מחדירים דרך חתכים זעירים ציוד רפואי לתוך המפרק הכולל בין היתר סיב אופטי המאפשר למנתח לראות את מצב המפרק על צג הממוקם בחדר הבדיקה.
בעזרת ארתרוסקופיה ניתן לטפל במגוון בעיות במפרקים שונים בדגש על מפרק הברך (קרע של המניסקוס, שחיקת סחוס), הכתף (טיפול בבעיות גידים ובעיות יציבות שונות הדורשות שחזור רקמות), ירך (פגיעה בסחוס, קרע בלברום ואבחון של המקור לכאבים במפרק) וכף יד (טיפול בפריקות, שברים ועוד).
ניתוחים אורתופדיים
לצד הניתוחים המבוצעים בשיטה הארתרוסקופית, ישנם ניתוחי מפרקים המבוצעים בגישה פתוחה (כמו למשל תיקון בנקרט פתוח לאי יציבות קדמית של הכתף) וכן ישנם ניתוחים אורתופדיים שונים שלא בהכרח מבוצעים במפרקים. הכוונה היא למשל לניתוח לתיקון פריצת דיסק בגב, ניתוח לתפירה של גיד קרוע או איחוי של שריר קרוע ועוד.
השתלת סחוס
השתלת סחוס היא שיטת טיפול המיועדת להחזיר ספורטאים הסובלים ממחסור ברקמת סחוס במפרק מסוים לפעילות במהירות הגבוהה ביותר האפשרית. הטיפול המודרני כולל קצירה של תאים יוצרי סחוס מאזור בריא, גידול של רקמת סחוס במעבדה והשתלת הרקמה באזור הפגוע. הטיפול המיוחד מבטיח שהגוף לא ידחה את רקמת הסחוס ובנוסף מנטרל את האפשרות לפציעה שמקורה בקצירת רקמת הסחוס מהאזור הבריא.
בעבר, הטיפול בבעיות של חוסר סחוס כלל קצירת סחוס מאזור בריא והשתלת הרקמה באזור הפגוע או קדיחת חורים זעירים בעצם המפרק במטרה להצמיח רקמה חדשה.