ילדים, ובכל הגילאים כמעט, אוהבים לעסוק בפעילות גופנית כלשהי, מורכבת או פשוטה, כזו הדורשת יכולות מיוחדת או כזו שכל אחד יכול לבצע..
בדרך כלל, וכדי להפוך לספורטאים מקצוענים, מומלץ להתחיל בפעילות עצמה עוד בתקופת הילדות, כדי לפתח את הגוף ולאמן אותו בהתאם לצרכיה של הפעילות וגם לאפשר לילד לעשות זאת בהדרגתיות, מהקל אל הקשה מהפשוט, אל המורכב יותר.
מעבר להנאה שבדבר, הספורט מפתח אצל הילדים מיומנויות רבות וחשובות וגם עוזר להם בביסוס הביטחון העצמי. אולם, גם הם יכולים לסבול מפציעות ספורט שונות, שהטיפול בהם חשוב שייעשה באופן מיידי כדי למנוע את החרפתן.
פעילות ספורט שאפשר לעשות בפארק עם הילדים
מאפייני הילדים העוסקים בספורט
ילדים רבים, ובטווח גילאים רחב, עוסקים בענפים הספורט השונים. חלק עוסקים בפעילות גופנית כלשהי לצורך הנאה, ובשעות הפנאי, וחלק באופן מקצועני. ישנם ילדים שחברים בחוגים ספורטיביים שונים, המכשירים אותם באופן מקצועי לענף ספורט מסוים, וישנם ילדים, הנהנים לבלות את שעות אחר הצהריים שלהם עם החברים במשחקי כדור למיניהם.
הורים רבים מעדיפים לשלוח את ילדיהם לחוגי ספורט שונים במקום לחוגים המתמקדים בפעילות אחרת, ולו כדי לפתח בהם מיומנויות חשובות ולספק להם כלים שיוכלו לעזור להם בהמשך. ישנם ילדים העוסקים בספורט, וכבר בגילאים הצעירים, באופן אינטנסיבי וישנם כאלה העוסקים בספורט בתדירות נמוכה. חלקם אוהבים לעסוק בספורט קבוצתי וחלקם בספורט אישי, שבו ההצלחה וההישגים הגבוהים תלויים אך ואר בהם.
צרכים פיזיים
שלא כמו המבוגרים, הילדים הצעירים, וכך גם המתבגרים, נמצאים בשלב ההתפתחות, בין אם מדובר בהתפתחות השלד והתפתחות המערכות הנוספות בגוף. עובדה זו גורמת לעומסים רבים מאד הן על השרירים התומכים בשלד, הן על הגידים והן על הרצועות. אזורים רבים בגוף הילדים אינם עמידים לעומסים גבוהים ועדיין אינם מפותחים. זו גם הסיבה מדוע חשוב להתאים לילד את הפעילות המתאימה לו ובעיקר בעצימות המתאימה.
פציעות ספורט נפוצות בקרב ילדים
פציעות הספורט בקרב ילדים הם עניין שכיח מאד לצערנו. הדבר נכון, בעיקר בשנים האחרונות לאור חשיפתם של הילדים לענפי הספורט השונים ורצונם (וגם של ההורים) לקחת בכך חלק. פציעות הספורט נובעות פעמים רבות גם בשל עומס יתר, המופעל על השרירים, על הגידים, על עמוד השדרה ועל מערכות הגוף השונות וגם בחירה לא נכונה של ענף ספורט או בחירת מאמן שאיננו מקצועי.
במקרים רבים המאמנים דוחפים את הילדים להישגים גבוהים ודורשים מהם להתמודד עם תרגילים ואימונים בעצימות הגבוהה הרבה מכפי יכולתם. הילדים, שרוצים לרצות את המאמנים, נשמעים להם ומבצעים את התרגילים למרות המאמץ והעומס הרב. הדבר מוביל, בסופו של דבר, לפציעות רבות, שאת מרביתן ניתן היה למנוע. מעבר לכך, ילדים, ומטבעם, הם שאפתניים.
הם רוצים להצליח ולהיות הטובים מכולם. הם לא תמיד מודעים ליכולת שלהם ופעמים רבות, לאחר הפציעה, גם אינם מדווחים על הכאב או אינם יודעים כלל לתאר אותו. זו גם הסיבה מדוע רבים מהם סובלים מפציעות ספורט כמו שברי מאמץ וגם שחיקת סחוס.
טיפולים מתאימים ומניעה
הטיפולים המוצעים לילדים במקרים של פציעות ספורט נקבעים בהתאם לסוג הפציעה ומידת חומרתה. במקרים מסוימים פיזיותרפיה יכולה לעזור, במקרים אחרים קיבוע באמצעות גבס, במקרים מסוג אחר יעדיפו ההורים לבחור עבור ילדיהם טיפולים אלטרנטיביים ובמצבים קיצוניים יותר תידרש התערבות כירורגית.
חשוב לדעת שאת מרבית פציעות הספורט אצל ילדים ניתן למנוע. חימום לפני הפעילות הגופנית, הימנעות ממאמץ יתר, פיקוח של מבוגר מיומן ומקצועי וגם שימוש באמצעי מיגון, המגנים על אזורים רגישים בגוף, הם פתרון מצוין, שיכול לעזור במניעה.