בין אם מדובר בריצה, קפיצה לגובה או הטלת כידון, על מנת שנוכל לבצע את הפעולות השונות הכרוכות בפעילות הספורטיבית, עלינו להיות מסוגלים לבצע שינויים רבים בתנוחת הגוף תוך כדי תנועה. היציבה הנכונה היא מה שמאפשר לנו לבצע את השינויים בין התנוחות השונות, תוך השקעת מאמץ מינימלי. כאשר אנחנו לא מקפידים על יציבה נכונה, אין באפשרותנו לבצע את השינויים השונים ביעילות המקסימלית. מעבר לכך, יציבה לקויה עשויה לגרום לחלוקת עומסים שגויה ולהגדיל את הסיכוי לפציעות.
מהי למעשה יציבה נכונה?
יציבה נכונה היא מצב שבו קיים איזון שרירי ושלדי, המגן על המבנים השונים התומכים במבנה הגוף מפני פציעות או נזקים מצטברים, ללא קשר למנח הגוף בעת ביצוע הפעולה. אי לכך, בניגוד לאמונה הרווחת, היציבה הנכונה באה לידי ביטוי לא רק בזמן ישיבה או עמידה אלא גם בזמן שאנחנו הולכים, רצים או מתכופפים לצורך העניין.
יציבה נכונה מאפשרת לנו להתמודד בחיי היומיום עם ההשפעה של כוח המשיכה על הגוף. עם זאת, כשמדובר בפעילות ספורטיבית, יציבה נכונה מסייעת לנו להתמודד עם כוחות נוספים המופעלים על הגוף מצד יריבים, ציוד כושר ועוד.
אילו גורמים עשויים להשפיע לרעה על היציבה שלנו?
לאורח החיים יש השפעה מכרעת על איכות היציבה שלנו. כך לדוגמה, כאשר אנחנו יושבים מול המחשב במשך שעות ארוכות והראש ממוקם ישירות מעל הצוואר והכתפיים מעל האגן, הכל טוב ויפה. עם זאת, כאשר הראש מוטה לפנים, נוצר עומס יתר על הצוואר שעשוי להוביל לכאבים. כמו כן חולשה בשרירי הליבה, עשויה להוביל למנח לא תקין של עמוד השדרה וליציבה לקויה.
שרירי הליבה אחראים לייצוב של עמוד השדרה והאגן ושומרים על הגוף במצב של איזון. חולשה של שרירי הליבה עשויה להוביל למגוון רחב של בעיות יציבה וביניהן כתפיים מעוגלות, ראש מושט לפנים וגב עצל. חולשה של שרירי הליבה עשויה גם להוביל לכאבים ועייפות בזמן עמידה ממושכת. בזמן פעילות גופנית, המתאמן עשוי לגייס שרירים שונים באופן בלתי רצוני, שלכאורה לא אמורים להיות מופעלים בזמן ביצוע הפעילות.
השפעה של יציבה לקויה על הגוף בזמן פעילות ספורטיבית
אין ספק שיציבה לקויה משפיעה על הביצועים הספורטיביים של המתאמן. בין היתר הוא נאלץ לגייס שרירים שלא קשורים לפעילות, הגוף מתקשה לבצע את הפעולות השונות הנדרשות ממנו לאורך זמן ובנוסף ישנו בזבוז אנרגיה שניתן היה למנוע על ידי סיגול של יציבה נכונה. אך מעבר לכך, כפי שציינו, יציבה לא נכונה מגדילה את הסיכוי לפציעות.
הסיכוי לפציעות קיים גם כאשר לא עוסקים בפעילות ספורטיבית אך על אחת כמה וכמה כאשר מופעלים על הגוף עומסים גבוהים מהרגיל. כאשר הגוף מתמודד עם עומסים גבוהים והיציבה לקויה, גדל הסיכון לכאבים, בלאי מואץ של רקמות, חוסר נוחות, עייפות ועוד.
כיצד ניתן לשפר את היציבה?
כדי לשפר את היציבה יש תחילה לאבחן את איכות היציבה ולבחון האם קיימים ליקויים כאלו ואחרים. זאת כיוון שישנם ליקויי יציבה שונים ולכל ליקוי יש להתאים את הפתרון הרלוונטי עבורו. כמו כן אם נמצא שהמטופל סובל מליקוי מסוים, יתכן שיומלץ לו להימנע מביצוע פעולות ספורטיביות מסוימות על מנת שלא להחמיר את הליקוי או על מנת שלא ליצור עומס מיותר על חלקי הגוף השונים.
על מנת לעבור אבחון של היציבה מומלץ לקבוע תור לפיזיותרפיסט או כירופרקט, בדגש על כאלו המטפלים בספורטאים. אם יתברר כי אכן קיים ליקוי מסוים ביציבה, ניתן יהיה לבודד את הגורם לו ולהציע פתרון טיפולי מתאים. כך לדוגמה, במסגרת טיפול פיזיותרפי, ניתן לבצע תרגילים שונים במטרה לסגל יציבה נכונה ובמקביל לחזק את השרירים התומכים ביציבה הנכונה.
כמו כן יתכן שיהיה צורך להתאים למטופל תרגילים שמטרתם להאריך שרירים מסוימים שהתקצרו עם השנים או לשפר את הגמישות. בהתאם לצורך ניתן יהיה להתאים למטופל תרגילים שונים לשיפור שיווי המשקל, ישנם כירופרקטים המציעים טיפולים הכוללים מניפולציות של עמוד השדרה וכן לא אחת יומלץ למטופל לעשות שימוש בעזרים שונים כמו מדרסים וחגורות תמיכה.
אולי יעניין אותך לקרוא גם:
שיטת אלכסנדר – השיטה שתחזיר לכם את האיזון, היציבה והרגלי החיים הנכונים