מי שעוסק בספורט, בין אם באופן מקצועי ובין אם באופן חובבני, מקפיד לשמור על משקל גוף תקין כחלק מאורח חיים בריא. את זאת הוא משיג על ידי שילוב של תפריט מאוזן ונכון, המכיל וויטמינים, מינרלים ורכיבים תזונתיים שונים, התורמים לגוף ועוזרים לו להתמודד עם הספורט.
ישנם ספורטאים, המאמצים לעצמם דיאטות שונות, שאינן מתאימות להם, דיאטות שאינן מבוקרות וגורמות לירידה מהירה ורבה מאד במשקל. משקל גוף נמוך מדי מעבר לנדרש עשוי להיות מסוכן מאד לספורטאי, העוסק בפעילות גופנית בעצימות ובתדירות גבוהה ואף להוביל לפגיעה משמעותית במערכות הגוף.
מתי ירידה במשקל נחשבת לאינה תקינה
ספורטאים מקצוענים נוהגים להיעזר באנשי מקצוע כדי לבנות תפריט נכון, תוך התייחסות לצרכיהם האישיים, לספורט שבו הם עוסקים, למטרות שאותן הם רוצים להשיג ולפרמטרים נוספים, שיאפשרו להם לשלב בצורה נכונה בין ספורט לתזונה.
ובכל זאת, ישנם ספורטאים, ובמיוחד רצים, רוכבי אופניים וטריאתלטים, המאמצים לעצמם משטר תזונתי חריף מאד, המתבסס על כמות נמוכה של קלוריות מדי יום ואיננו מכיל את כל הרכיבים התזונתיים, שחשובים לגוף.
במקרים כאלה עשויים לרדת במשקל במהירות ולהגיע לתת משקל ולאחוזי שומן נמוכים במיוחד בגוף. הדבר יכול להיחשב פעמים רבות כהפרעת אכילה, התעסקות אובססיבית במשקל ובדיאטות וגם חוסר שביעות רצון מהמשקל ומהגוף עצמו.
ירידה במשקל שאיננה תקינה נחשבת כזו במקרים בהם מדובר בספורטאי שמשקל גופו ההתחלתי תקין, ובדיוק בהתאם לנורמה (תוך התייחסות לגובה, מבנה גוף וגם לפעילות הגופנית שבה הוא עוסק) ולמרות הכל ישנה ירידה במשקל. במקרים כאלה מדובר בתת משקל, שאותו גם ניתן לחשב בעזרת נוסחה מיוחדת של משקל חלקי גובה הספורטאי בריבוע. התוצאה המתקבלת היא ה – BMI, מדד מסת גוף. BMI תקין נע בין 18.5 ל – 25. מעל ל – 25 מדובר במשקל עודף ומתחת ל – 18.5 מדובר בתת משקל. תוצאה נמוכה מ – 18.5 מעידה על ירידה רבה מדי במשקל, ירידה שיכולה להוביל לתופעות פיזיולוגיות לא רצויות.
הסיכונים הבריאותיים של ירידה עודפת במשקל
הסיכונים הבריאותיים של ירידה עודפת במשקל, ובמיוחד כשמדובר בספורטאים החשופים לכך לא מעט לאור הפעילות הגופנית הרבה שבה הם עוסקים, הם רבים. ראשית, אברי הגוף השונים עשויים להיפגע. הלב, המוח, הכבד וגם הכליות יכולים להיפגע במידה ואינם מקבלים כמות מספקת של גלוקוז, כדי שיוכלו לתפקד באופן תקין. תפריט עם כמות מעטה מדי של פחמימות גורמת לפירוק שומנים ואחר כך גם לפירוק שרירים. הדבר מוביל לעלייה בכולסטרול הרע, מה שיכול לגרום לשבץ מוחי והתקפי לב.
בעיות מנטאליות הן סכנות נוספות, הנלוות לירידה עודפת במשקל. רמות נמוכות מדי של סוכרים בדם עשויים לגרום לתיאבון עז ולרצון למזונות מתוקים. במקביל גם גורמות לדיכאון, עצבנות, חוסר שקט, חוסר ריכוז ולעיסוק אובססיבי במזון. תפריט דל מדי, המוביל לירידה דרסטית במשקל ולתת משקל בסופו של דבר, יכול לפגוע במערכת החיסונית, לגרום לאוסטיאופורוזיס, לנשים – הפסקת ווסת ובמקרים קיצוניים גם למוות.
תפריט לא מאוזן ודל מוביל גם לחסרים תזונתיים של רכיבים חשובים, כמו ברזל וויטמין B12 שמחסור בהם יכול לגרום לחולשה, לכאבי ראש, לבחילות, לסחרחורות, לנשירת שיער וגם לחוסר תיאבון. ספורטאים הסובלים מחסרים אלה מתקשים לתפקד ולהמשיך לעסוק בספורט בעצימות גבוהה, ובמידה ומתעקשים לעשות זאת חשופים לפגיעות ולפציעות רבות.
חשוב לדעת
בניית תפריט נכון ומאוזן יכול למנוע ירידה דרסטית במשקל ופגיעה במערכות הגוף השונות. לספורטאים מקצוענים וגם חובבנים מומלץ להיעזר בדיאטנים לבניית תפריט בריא, הכולל את כל הרכיבים הנדרשים לגוף ובמקביל גם לעקוב אחר משקל הגוף.