כאבים בירכיים, ובמיוחד בקרב ספורטאים, הם תופעה שכיחה, שהסיבות לה יכולות להיות רבות. לעיתים מדובר בדלקת מפרקים בירכיים, לעיתים בפריצת דיסק מותני, שאליו נלווה כאב באזור הירך ולעיתים סיבות אחרות שאינן תמיד ידועות.
אבחון מקור הכאבים בירכיים יכול לעזור בבחירת הטיפול הנכון וגם במניעת הפיכתו של הכאב לכרוני, כך שיגביל משמעותית את הספורטאי וימנע ממנו לבצע פעולות שונות בשל הכאב.
רקע
כאבים בירכיים נגרמים מסיבות שונות, ופעמים רבות קשורים לבעיות בגב. בשל קרבתו של הירך אל הגב התחתון, קשה לזהות את מקור הכאב – האם הוא מגיע מהגב התחתון, או שמא ממפרק הירך. פעמים רבות מגיעים הספורטאים לבדיקה אצל הרופא ומתלוננים על כאבים הירכיים, אולם לאחר בדיקה מקיפה ומעמיקה מסתבר שמדובר בבעיה בגב, שאיננה קשורה כלל אל הירך. במקרים אחרים הדבר הפוך. הספורטאי מגיע אל הרופא ומתלונן על כאבים בגב התחתון, ולאחר ברור ובדיקה מעמיקה מסתבר שישנה בעיה במפרק הירך, כמו דלקת למשל, שגרמה לכך.
תסמינים
הכאבים בירך, ובמיוחד כשהם נגרמים בשל דלקת במפרק, מופיעים בעוצמות שונות, ובדרך כלל בעת מאמץ וגם בזמן עמידה ממושכת. לעיתים הם יופיעו לאחר המנוחה ולעיתים בזמן היקיצה. במקרים מסוימים תהיה נלוות לכאב גם נוקשות שרירית ומפרקית ולעיתים גם נפיחות, שתפגע בטווח התנועה של הירך. במקרים שונים תהיה נלוות לכאב בירך גם תחושת נימול ברגל, הירדמות או חולשה. הסיבות לכך קשורות לבעיה בעצב, המקרינה לירכיים.
אבחון
אבחון התופעה יעשה בעזרת בדיקות הדמיה שונות, כמו למשל צילום רנטגן או MRI. בעזרת בדיקות אלו אפשר יהיה לזהות את מקור הבעיה, תוך התייחסות גם לתסמינים שמעלה המטופל וגם הסיבה לה (דלקת, חבלה מקומית, בעיה הקשורה אל הגב ועוד).
גורמים
ישנם מספר גורמים לכאבים בירכיים המעלים את הסיכוי להופעתם באופן תדיר. ענפי ספורט מסוימים חושפים את הספורטאי לכאבים בירכיים וגם מקצועות שונים, המובילים לעומסי יתר על הרקמות הסמוכות למפרק הירך או על המפרק עצמו. לעיתים זווית המפרק גדולה מזווית של 125 מעלות (הנחשבת לרצויה), מה שמשבש את תפקודו וגורם לכאב. לעיתים הזווית קטנה מ – 125 מעלות מה שמוביל לבעיות שונות במפרק הירך ותפקוד לקוי.
דרכי טיפול ושיקום
הטיפול במקרים של כאבים בירכיים נקבע בהתאם למיקומם המדויק וגם לסיבה לכאב. בשלב הראשון, עם הופעת הכאב, הטיפול יהיה שמרני לרוב. מנוחה והימנעות מאותה פעולה, הגורמת לכאב, יעזרו לסובלים מהכאב ויאפשרו ריפוי עצמוני איטי. במקרים בהם ישנה החמרה בכאב והוא איננו מגיב לטיפול תרופתי אנטי דלקתי או תרופות משככות כאבים, כירופרקטיקה יכולה לספק את המענה המתאים.
הטיפול נעשה באמצעות מכשור מיוחד, כמו אולטרה סאונד או לייזר והוא כולל התמקדות בליקויים הביו-מכאניים שבירך או באזורים הסמוכים לו. פיזיותרפיה גם היא פתרון, המוצע לספורטאים הסובלים מכאבים בירך, ובעיקר כשהדבר נובע מדלקת מקומית. בעזרת תרגילים פיזיותרפיים יכול הספורטאי לחזק את שרירי הגב ושרירי הבטן ולשמור על טווח תנועתו של המפרק. התרגילים יותאמו באופן נקודתי למטופל ויהיו חלק מתכנית אימונים ארוכת טווח.