כירופרקטיקה, משמע "עבודת ידיים", היא אחת משיטות הטיפול הנפוצות כיום, העוזרת להתמודד עם בעיות פיזיולוגיות שונות הקשורות אל השלד ואל השריר.
ספורטאים רבים, מקצוענים וגם חובבנים, נעזרים לא אחת בשירותיהם של הכירופרקטים, המספקים להם מענה חלופי לטיפולים פולשניים, כמו ניתוחים, וגם לתרופות.
רקע על הטיפול
הטיפול הכירופרקטי הומצא בשנת 1895 על ידי רופא אמריקאי בשם ד"ר פלמר, שחקר את הקשר שבין עמוד השדרה שלנו לתפקודי הגוף השונים. הכירופרקטיקה היא חלק מהטיפולים המשלימים המוצעים כיום, המשמשים כחלופה ראויה, במקרים רבים, לטיפולים המערביים השמרניים. בעזרת כירופרקטיקה ניתן לטפל בבעיות הקשורות לשריר, לשלד וגם למפרקים, בין אם מדובר בכאבי צוואר, בכאבי גב, בכאבי ידיים, רגליים, מפרקים, בסחרחורות, בפציעות ספורט שונות, בפגיעות כתוצאה מתאונת דרכים ועוד.
הטיפול הכירופרקטי יוצא מנקודת הנחה שהגוף הוא כמערכת אחת שלמה, שכל חלק ממנה משפיע על חלקיה האחרים. הבסיס לטיפול הוא השלד עצמו, המושפע מיציבה לקויה, מלחצים שונים החלים עליו במהלך היום, ממתחים, מנפילות ועוד. כל אלה, גורמים לבעיות תפקודיות בחוליות השלד השונות, המובילות לכאבים המוקרנים לאברים השונים, שאליו מגיע העצב הפגוע, כמו הידיים, הרגליים, האברים הפנימיים ועוד, כשטיפול כולל בהם, תוך התמקדות בעצב עצמו ובעמוד השדרה בכלל, יכול לסייע.
מתי מתבצע ובאילו מקרים
הטיפול הכירופרקטי מוצע, כאמור, במקרים שונים. ספורטאים רבים, הסובלים מפציעות ספורט הקשורות לללב, למפרקים או לשרירים, פונים לא אחת לכירופרקט וגם כאלה, שנפגעו בתאונות דרכים. הטיפול ניתן במקרים מסוימים לצד טיפולים נלווים אחרים, כמו תרופות משככות כאבים, אך במרבית המקרים הוא יכול להחליף טיפולים שמרניים אחרים ואפילו ניתוחים.
לאילו פציעות וענפי ספורט מתאים
טיפול זה מתאים לפציעות ספורט הקשורות בשלד, בשרירים ובמפרקים, כלומר – כמעט לכל ענפי הספורט. בין אם אלה שחיינים, רצים, מרימי משקולות, שחקני טניס או ספורטאים מענפים אחרים, כולם סובלים או יסבלו בשלב כלשהו בחייהם, ובמיוחד כשמדובר בפעילות ספורטיבית מקצועית, מפציעות ספורט הקשורות לאזורים אלה בגוף.
כיצד מתבצע
הטיפול הכירופרקטי מתחיל באבחון הבעיה. הכירופרקט מבצע אבחון מקיף, הכולל בדיקה גופנית ותשאול המטופל באשר לעוצמת הכאב, מיקומו המדויק ואופן התנהלותו, לרבות הספורט שבו הוא עוסק. הכירופרקט יבחן את תוצאותיהן של בדיקות שביצע הספורטאי, כמו צילום רנטגן, סי.טי, MRI, בדיקות נוירולוגיות למיניהן, בדיקות מעבדה ועוד.
הוא יבדוק את תפקודו של עמוד השדרה, תוך התייחסות לכל חוליה וחוליה ורק לאחר מכן יתחיל בטיפול עצמו. הטיפול נעשה באמצעות הידיים, כשהמטופל שוכב על מיטה מיוחדת והכירופרקט נעזר במכשור מתאים. במהלך הטיפול מופעל לחץ על החוליה, לחץ מבוקר ובעוצמה מסוימת, הגורם לשחרורה. בדרך כלל מדובר בטיפול שנמשך כחצי שעה עד שעה, שלאחריו מתקיימים מספר טיפולים נוספים קצרים יותר. כדי להפיק את התועלת מהטיפול, נדרש המטופל לבצע תרגילי יציבה נכונים בבית ולעיתים גם להשתמש באביזרים שונים, כמו מדרסים, כריות מיוחדות ועוד.
סיכונים ותופעות לוואי
אחד היתרונות הבולטים של הטיפול הכירופרקטי הוא שהוא נעדר תופעות לוואי ונחשב לבטוח מאד. כל זאת, כמובן, בהנחה שמדובר בכירופרקט מקצועי ומנוסה. במקרים של בריחת סידן/אוסטאופורוזיס כדאי להימנע מהטיפול או מטכניקות המפעילות כוח רב על החוליות.
גם במקרים בהם מדובר במטופלים בעלי סיכון ללקות בשבץ מוחי, מומלץ לנקוט בזהירות יתרה ולבחור בשיטות אחרות כדי להתמודד עם הבעיה. בכל מקרה, יש לציין בפני הכירופרקט מהן הבעיות הרפואיות השונות שמהן סובלים, לרבות מחלות כרוניות או מצבים בריאותיים אחרים.