כל מה שחשוב לדעת על ארתרוסקופיה של הברך

לא מעט אנשים סובלים מכאבי ברכיים, אשר עלולים לנבוע מסיבות שונות. אם אתם סובלים מכאבי ברכיים, חשוב מאוד שתפנו לקבלת ייעוץ רפואי על ידי רופא המשפחה שלכם. לא פעם הרופא יפנה אתכם לאורתופד המומחה בתחום המדובר, אשר יציע לכם טיפול בהתאם למצבכם. הטיפולים יכולים לנוע בין טיפולים שמרניים יותר כגון: טיפול תרופתי, פיזיותרפיה ועוד ועד לטיפולים שמוצעים במקרי קיצון והם לרוב כוללים: ניתוח החלפת ברך. אם אתם תוהים מהו הניתוח המדובר, באיזה מצבים מופנים אליו ומה תעשו במידה ואתם סובלים מכאבי ברכיים, תוכלו לקרוא על כך במאמר הבא.

האנטומיה של הברך

חשוב מאוד לדעת כי הברך מהווה את המפרק הגדול ביותר בגוף ובד בבד, הוא פגיע מאוד שכן הוא מהווה ציר תנועה מרכזי. הפגיעות בברך עלולות להיווצר כתוצאה מסיבות שונות כגון: עומס יתר, חבלה, תנועה סיבובית, ניוון ועוד. המפרק המדובר מהווה מפגש בין העצמות של הירך והשוק ובקדמה שלו יש עצם עגלגלה אשר קרויה: פיקה. אותה עצם מחליקה בתעלה בקדמת עצם הירך ו4 הרצועות הראשיות מעניקות את היציבות לברך- שתיים מהן צולבות במרכז של הברך ושתי רצועות צידיות. המשטחים של המפרק מצופים שכבה של סחוס אשר מאפשרת החלקה חופשית של העצמות זו מול זו. המניסקוס הוא מבנה קשתי סחוסי המצוי משני הצדדים של הברך והוא משמש כבולם זעזועים בין השוק לבין הירך.

המעטפת של המפרק נקראת קופסית ואילו הדופן הפנימי מייצר נוזל אשר מזין ומסכך את הסחוס המפרקי. הנוזל המדובר נקרא נוזל סינוביאלי. פגיעה תוך מפרקית מגרה ייצור מוגבר של הנוזל המדובר.

ארתורסוקפיה של הברך- במה מדובר?

ארתרוסוקפיה של הברך היא פעולה אשר מבוצעת בכדי לאפשר אבחון מדויק וכן טיפול זעיר פולשני לבעיות תוך מפרקיות שונות שניתן לאבחן ולטפל בו במקום באמצעות ההליך המדובר. בין הבעיות שניתן לטפל בהם: קרע במיניסקוס, נזק סחוס מפרקי, חלקי עצם או סחוס חופשיים, דלקת של מעטפת המפרק, אי יציבות של הברך עקב קרע ברצועה ועוד. המטרה של ביצוע הפעולה המדוברת היא למעשה להפחית את הכאב שהאדם סובל ממנו וכן לשפר את איכות החיים שלו. התוצאות המצופות יהיו בהתאם לפרוצדורה המבוצעת. אם הפרוצדורה נעשית לצורך הוצאת גופים חופשיים הרי שהמטרה תהיה למנוע נזק עתידי לסחוס משחיקה מכנית, אם מבצעים שחזור רצועות הרי שהמטרה היא לייצב את הברך וכן למנוע נזק נוסף לרקמות אשר סובבות עקב תנועה לא רצויה של העצם של הירך על גבי העצם של השוק.

כיצד מבצעים את הפעולה?

הפעולה המדוברת היא למעשה מעין ניתוח אשר מבוצע לרוב במסגרת אשפוז יום. בכדי לבצע את הפעולה יש להקפיד על צום מוחלט כ8 שעות לפני מועד הניתוח. הפרוצדורה המדוברת מבוססת על הכנסה של צינורית דקה למפרק של הברך כאשר בצינורית המדוברת מצוי סיב אופטי המחובר למצלמה. כך אפשר לראות בצורה ברורה ביותר את המבנים השונים בברך וכן לשלוט בדיוק מרבי על אופן הפעולה הניתוחית. דרך פתח קטן נוסף מחדירים מכשירי ניתוח דקיקים ידניים וכן מכשירי ניתוח דקיקים מכניים וכך מאפשרים חיתוך תפירת רקמה רכה ושיוף עצם.

את הניתוח המדובר משתמשים באמצעות הרדמה מקומית לחלל הברך וכן הרדמה אזורית למעטפת חוט השדרה שבגב. כמובן שניתן לבחרו לבצע את הניתוח תחת הרדמה כללית והמרדים יכול לסייע להחליט באיזו הרדמה לבחור.

אחוזי הצלחה וסיכונים

אחוזי ההצלחה יהיה תלויים בסוג הבעיה אשר טופלה ובחומרת הבעיה. חשוב לדעת כי בכל ניתוח עלולים להיווצר סיבוכים שונים והם כוללים זיהום, פגיעה בכלי דם או עצב, פגיעה במשטח המפרקי או במבנה תת מפרקי אחר, נוקשות של תנועה במפרק ועוד. גם בהקשר של ההרדמה עלולים להיות סיבוכים שונים אשר המרדים כמובן ידווח להם על כולם טרם ביצוע הניתוח.

כיצד תתכוננו לארתרוסקופיה של הברך?

ארתרוסקופיה של הברך מבוצעת באופן אמבולטורי, כלומר, כאשר המטופל משתחרר לביתו לרוב ביום הניתוח ולעיתים למחרת הניתוח. חשוב מאוד להכין מראש טיפול תרופתי לשיכוך הכאבים בהתאם להנחיית הרופאים, קביים וכמובן לקבוע תורים לפיזיותרפיה מיד לאחר הניתוח שמטרתה היא לשקם את הברך. מעבר לכך יש להיערך לקחת חופשת מחלה של לפחות שישה שבועות.

לאחר ביצוע הניתוח מועברים לשהייה בת שעה או שתיים בהתאוששות ולאחר מכן חוזרים למחלקת האשפוז או משתחררים. כבר למחרת יש להתחיל בביצוע הפיזיותרפיה בהדרכה של פיזיותרפיסט אשר מיומן בטיפול בחולים לאחר ארתרוסקופיה של מפרק הברך.

ההחלמה מניתוח ארתרוסקופי

ההחלמה מניתוח ארתרוסקופי מהירה מניתוח פתוח וקצב השיקום האישי יהיה תלוי בטיב הבעיה שטופלה באמצעות הניתוח ובחומרת הבעיה. יש לנוח עם רגל מורמת וכן לקרר את האזור באמצעות קרח בכדי להקל על הנפילות והכאב. ניתן להסיר את החבישה תוך 48 שעות ולהרטיב את הרגל. נשיאת משקל תהיה מותרת לרוב ללא הגבלה אלא אם המנתח הורה אחרת. במצבים שבהם בוצע תיקון קרע במניסקוס חשוב לשמור על ברך ישרה באמצעות מקבע ייעודי. תהליך השיקום יכלול פיזיותרפיה במכון וכן תרגול עצמי יומי.

חסן שמא פיזיותרפיסט מומחה לפציעות ספורט

פיזיותרפיסט מוסמך בעל ניסיון של 15 שנה. העובד בטיפול בתדרים שיטה ANF - שיטה שאין בה שימוש בחומרים כימיים, ידידותית לגוף האדם, המאפשרת הגעה לתוצאות מיידית. הטיפול אידיאלי לבעיות אורטופדיות, נוירולוגיות, כאבים ובעיות במערכת החיסון.

072-3975633
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!