בדיקת מיפוי עצמות היא אחת הבדיקות הנפוצות והשימושיות ביותר בתחום הרפואה הגרעינית. מטרת הבדיקה לקבל תמונה של העצמות וזהות תהליכים פתולוגיים המתחוללים בהן.
הבדיקה מאפשרת איתור של תהליכי בנייה ופירוק של העצם וכן פגיעות שונות ואזורי מחלה כולל שברים בחוליות עמוד השדרה, דלקת בשוק, גידולים ושינויים ניווניים.
הבדיקה מאפשרת אבחון של סיבות לכאב עצמות, גילוי פגיעות וחבלות כגון סדקים ושברי מאמץ ואיתור גרורות בעצמות במקרים של סרטן.
מתי מתעורר הצורך בבדיקת מיפוי עצמות?
הפנייה לבדיקה זו מתבצעת במקרים הבאים:
גרורות – כתוצאה מהתפשטות של גידול סרטני בסוגי סרטן שונים בהם סרטן הערמונית, סרטן הריאות, סרטן השד וסרטן בלוטת התריס. בדיקת מיפוי עצמות אצל חולים אלה מהווה חלק שגרתי במעקב הרפואי על מנת לאתר גרורות בעצמות.
שברים בעצמות – כולל שברי מאמץ.
כאבים בעצמות – ללא סיבה ברורה.
תהליכי דלקת בעצם – כתוצאה מחדירת מזהם חיידקי.
בדיקת מיפוי עצמות: יתרונות וחסרונות
היתרון העיקרי של הבדיקה הוא בגילוי תהליכים חריגים בעצמות בשלבים מוקדמים אשר לא ניתן לזהותם בצילום רנטגן. הבדיקה קצרה ועלותה נמוכה.
החיסרון בבדיקה הוא שאינה מאפשרת אבחון שלם וגם במצבים של זיהוי שינויים חריגים בעצמות, יש לבצע בדיקה נוספת על מנת לאבחן באופן מדויק מהו הגורם להם. האבחנה הסופית מתקבלת לאחר הצלבה של מיפוי העצמות עם צילום רנטגן, CT, ביופסיה או MRI.
במקרים של היריון הבדיקה אינה מומלצת בשל החשיפה לקרינה. הבדיקה מתאימה גם לחולי סוכרת, חולי לב או יתר לחץ דם וכן לסובלים מאלרגיה לתרופות. החומרים בהם נעשה שימוש בבדיקה וברפואה הגרעינית ככלל נחשבים לבטוחים וברוב המקרים אינם מעוררים תופעות לוואי. הבדיקה מתאפשרת גם כאשר ידוע על רגישות ליוד.
כך מתבצעת בדיקת מיפוי עצמות
הבדיקה מתבצעת תוך הזרקת חומר רדיואקטיבי לווריד בכמות זעירה. לאחר ההזרקה מתרחשת קליטה של מולקולות הנושאות את הסמן הגרעיני בעצמות. על מנת לאפשר כניסה מספקת של חומר רדיואקטיבי לעצמות יש להמתין בין שעתיים לארבע שעות, ובפרק זמן זה לשתות בין ארבע לשש כוסות שתייה חמה או קרה, על מנת לסלק את עודפי החומר שלא נספגו בעצם.
במהלך ההמתנה ניתן לאכול ולצאת משטח המכון, וכעבור שעתיים מתבצעת סריקה באמצעות מצלמות גאמא. לפני ביצוע הבדיקה יש להתרוקן משתן המפריע לצילומים ולהסיר חפצי מתכת. אין צורך להתפשט, וכל הבדיקה נמשכת בין רבע שעה לשעה.
עם סיום הבדיקה, הרופא יקבע האם קיים צורך במפגש נוסף ושחרור סופי ניתן על ידי הטכנאי אשר ביצע את הבדיקה. פענוח המיפוי מבוצע בידי רופאי המכון והתשובה נשלחת לבית המטופל ולרופא המטפל.
בדיקת מיפוי עצמות: ללא סיכונים או תופעות לוואי
רמת הקרינה אליה נחשף הנבדק במהלך הבדיקה היא ברמה נמוכה ואינה מסכנת את הנבדק או את סביבתו. ברוב המקרים לא יחול כל שינוי בהרגשה לא צפויות השפעות ארוכות טווח. החומר הרדיואקטיבי מפרק בגוף ומופרש ממנו בשתן. משך הצילומים אינו משפיע על כמות החשיפה לקרינה משום שהמצלמות אינן פולטות קרינה אלא קולטות את הקרינה הנפלטת מהחומר אשר הוזרק לגוף.
באופן כללי הבדיקה אינה מצריכה הטלת מגבלות מיוחדות למעט הימנעות מהנקה למשך יומיים לאחריה עד לסילוק החומר הרדיואקטיבי מהגוף. תופעות לוואי הן נדירות ובמקרים אלה עלולה להופיע אלרגיה לחומר המוזרק, נפיחות וכאב קל באזור הזריקה אשר ניתן להקל עליהם תוך הנחת תחבושת לחה באזור והם נעלמים בתוך מספר ימים.