מניסקוס קרוע הוא פציעת ספורט שכיחה מאד, ובעיקר בקרב ספורטאים המבצעים פעילות ספורטיבית עצימה עם עומסים חוזרים.
המניסקוס, הפועל כבולם זעזועים וממוקם בתוך מפרק הברך, יכול להיקרע מסיבות שונות ולגרום לכאב עצום, שלו נלווים סימפטומים נוספים. בעוד שבעבר הומלץ לסובלים ממניסקוס קרוע הוצע ניתוח, הרי שכיום מעדיפים מרבית הרופאים להציע טיפול שמרני יותר ולמצות אותו ככל שניתן.
כיצד מתבטאת הפציעה
מיניסקוס קרוע הוא פציעת ברך נפוצה מאד בקרב ספורטאים רבים, המעפילים עומסים חוזרים ונשנים על הברכיים. לצד כאבים נקודתיים בברכיים, יכול הספורטאי הסובל מכך לחוש גם אי נוחות במקום ולסבול ממוגבלות תנועתית ובעיקר קושי רב לכופף או ליישר את הברכיים.
לעיתים יכולה להופיע גם נפיחות במקום, המתפתחת בצורה מהירה או הדרגתית בהתאם לחומרת הפציעה ולעיתים הנפיחות עצמה עשויה להגיע גם עד הקרסול ולהיות מלווה בחריקות. נעילת הברך היא תסמין נוסף לכך וחוסר היכולת להניע אותה. תסמינים אלה מורגשים יותר בעת תנועה, ובדומה לבעיות מכניות אחרות, והופכים לפחות חמורים ומורגשים בזמן מנוחה.
באילו ענפי ספורט נפוצה
מיניסקוס קרוע יכול להופיע אצל ספורטאים העוסקים בכל ענף ספורט, אך בעיקר אצל אלה המטילים עומסים רבים מאד על ברכיהם ומשתמשים בהן לא מעט במסגרת הפעילות הגופנית. אלה יכולים להיות בעיקר כדורגלנים וגם כדורסלנים.
אבחון התופעה
אבחון הקרע נעשה תוך התייחסות לסימפטומים שמהם סובל הספורטאי ולאחר בחינת ההיסטוריה הרפואית שלו. ניתן לבצע מספר בדיקות קליניות שונות, המדמות את העומס הנוצר על המפרק ובהתאם לקבוע האם אכן מדוע בפגיעה במניסקוס.
בדיקות הדמיה כמו MRI וגם CT יכולות לעזור לאתר את מקום הפגיעה, אך יש לקחת בחשבון שייתכנו תסמינים זהים גם לתופעות אחרות. בכל מקרה, בעת בדיקת הספורטאי, יצפה הרופא על האופן שבו הוא הולך וגם עומד, יבחן את טווח תנועת הברכיים שלו ויבצע גם בדיקה נוירולוגית. לעיתים תבוצענה בדיקות מעבדה כדי לשלול בעיות אחרות.
דרכי טיפול ושיקום
ישנן מספר שיטות טיפול המוצעות כיום לספורטאים הסובלים ממניסקוס קרוע. בניית תכנית המתבססת על תרגילים המחזקים את השרירים היא אחת מהן, תרגילים שיש לבצע תחת השגחתו ופיקוחו של פיזיותרפיסט. הקפדה על תרגילי חימום, המתמקדים בברך עצמה, הם פתרון לכל ספורטאי, דבר הנעשה תוך כדי רכיבה על אופני כושר ואחריה הרמת ויישור הרגל.
מתיחת הרגליים בזמן ישיבה משפרת גם היא את תהליך ההחלמה וביצוע תרגילים שונים במים, בבריכה, יכול לעזור לא מעט. במקרים מסוימים יוצע ניתוח שבו יתפור הרופא המנתח את הקרע הקיים ויחזיר את המיניסקוס את מיקומו. הדבר ייעשה במידה ומדובר בספורטאי צעיר יחסית וללא פגיעה ברצועות או בעיות הקשורות לאספקת הדם.
השתלת מיניסקוס היא אפשרות שלישית, שבמהלכה מוסר המיניסקוס הפגוע ובמקומו משתילים מיניסקוס שנלקח ממת. לאחר הניתוח יש להקפיד על מנוחה למשך תקופה של מספר שבועות ולחזור לפעילות גופנית מלאה באופן הדרגתי.