מתיחות ונקעים

מתיחות ונקעים הם הגורמים העיקריים לרוב פציעות הספורט. נקע מתייחס לפגיעה ברצועות או בקפסולה של מפרק בעוד שמתיחה מתייחסת לפגיעה בשרירים או בגידים. הפגיעות ברקמות הללו עשויות להתרחש באופן פתאומי (חריפות) או באופן מתמשך (כרוניות).

טיפול במתיחות ונקעים חריפים כולל מנוחה, קומפרסים של קרח, חבישה, הגבהה ועוד. בחלק מהמקרים יש צורך לערב גורם מקצועי בטיפול. כירופרקט שמתמחה בפציעות ספורט עשוי לטפל בפציעות הנגרמות בגלל מתיחות ונקעים באמצעות לייזר להפחתת כאב ודלקת וטכניקות ריפוי ושיקום ידניות. הפרוגנוזה של הפציעה תלויה במשתנים שונים, כגון סוג הרקמה, חומרת התסמינים, רקע של פציעות קודמות, גילו של המטופל ועוד.

מתיחות ונקעים – רקע

מתיחות ונקעים הם מנגנון פציעה שכיח בנערכת שריר ושלד המשפיע על רצועות, קפסולות, שרירים וגידים. פציעות אלה מתרחשות לרוב במהלך פעילות גופנית או טראומה ונגרמות בגלל מתיחת יתר פתאומית או פיתול. המונחים מתיחה ונקע משמשים כדי לתאר מתיחת יתר או קריעה של רקמות רכות בתוך המפרקים וסביבם.‏ מתיחה מתייחסת לפגיעה בשרירים ובגידים בעוד שנקע מתייחס לפגיעה ברצועות. נקעים ומתיחות עלולים לגרום לכאב, נפיחות, שטפי דם ותפקוד מופחת של המפרק או השריר הפגוע. חומרת הפגיעה תלויה במידת הנזק לרקמה ובמיקום הפגיעה. האתרים הנפוצים ביותר של נקעים הם הקרסוליים, הברכיים. האתרים הנפוצים למתיחות הם שרירי המיתר ושרירי הגב.

לפי מחקר אמריקאי, השכיחות של מתיחות ונקעים היא:

  • 26% מכלל פגיעות השלד והשרירים שטופלו במתקן בריאות בשנת 2013. שיעור היארעות הייתה של 54 לכל 1,000 אנשים.

מחקר אנגלי העריך כי:

  • שיעור ההיארעות של נקעים בקרסול היה 52.7 לכל 10,000 אנשים בשנת 2000.

באוסטרליה נערך מחקר שמצא:

  • שעד 70% מהאוכלוסייה הכללית דיווחו על פגיעה בקרסול במהלך חייהם.

מחקר קליני בארה"ב דיווח כי:

  • לפציעות ברצועה הצולבת הקדמית (ACL) היה שיעור היארעות של 68.6 לכל 100,000 אנשים
  • פציעות ברצועה הצולבת האחורית (PCL) היה שיעור היארעות של 1.3 לכל 100,000 אנשים

סקירה שיטתית העריכה:

למתיחה חריפה של שריר ההמסטרינג היה שיעור היארעות של 16.8 לכל 1000 חשיפות ספורטאים באתלטיקה.

פציעות שכיחות הנגרמות בגלל נקע

מגוון רחב של פציעות בנערכת שריר ושלד מתרחש בגלל נקעים. פציעות מסוג זה משפיעות על הקפסולות והרצועות של המפרקים. כמה דוגמאות לפציעות כאלה כוללות:

נקע בקרסול

זה קורה כאשר כף הרגל מתפתלת או מתגלגלת פנימה או החוצה, מה שמפעיל לחץ רב מדי על הרצועות המייצבות את מפרק הקרסול. נקעים בקרסול יכולים לנוע בין קל לחמור, בהתאם למידת הנזק לרצועות. הם יכולים לגרום לכאב, נפיחות, שטפי דם וקושי ללכת או לשאת משקל על הקרסול הפגוע. דוגמה לפעילות שיכולה לגרום לנקע בקרסול היא הליכה או ריצה על משטח לא אחיד.

נקע בברך

מתרחש כאשר מפרק הברך מעוות או כפוף מעבר לטווח התנועה הרגיל שלו, ופוגע ברצועות המחברות את עצמות הברך. הנזק השכיח ביותר של נקע בברך הוא קרע ברצועה הצולבת הקדמית (ACL), אשר קורה לעתים קרובות במהלך ספורט הכולל ציר, חיתוך או קפיצה. נקעים בברכיים עלולים לגרום לכאב, נפיחות, חוסר יציבות וניידות מופחתת של הברך. דוגמה לפעילות שיכולה לגרום לנקע בברך היא סיבוב במהלך פעילות ספורטיבית.

נקע בשורש כף היד

תוצאה זו נובעת מנפילה על יד מושטת או מכיפוף שורש כף היד בכוח, מה שעלול למתוח או לקרוע את הרצועות התומכות במפרק שורש כף היד. נקעים בשורש כף היד עלולים לגרום לכאב, נפיחות, שטפי דם וקושי לנוע או לאחוז ביד. דוגמה לפעילות שיכולה לגרום לנקע בשורש כף היד היא נחיתה על יד מושטת במהלך נפילה.

נקע באגודל

זה ידוע גם בשם אגודל של גולש או אגודל של שוער. זה קורה כאשר האגודל כפוף לאחור או לצדדים, ופוגע ברצועה הצידית האולנרית (UCL) המחברת את האגודל ליד. נקעים באגודל יכולים להתרחש במהלך סקי, ספורט מחבט או פעילויות אחרות הכוללות אחיזה או תפיסת חפצים. נקעים באגודל עלולים לגרום לכאב, נפיחות, שטפי דם וחולשה של האגודל. דוגמה לפעילות שיכולה לגרום לנקע באגודל היא פציעת סקי או פשיטת יתר של האגודל במשחק עם מחבט.

נקע אצבע

זה נקרא גם אצבע תקועה. זה קורה כאשר האצבע כפופה יותר מדי אחורה או לצדדים, פגיעה ברצועות המחזיקות את עצמות האצבע יחד. נקעים באצבע יכולים להתרחש במהלך ספורט הכולל תפיסה או זריקת כדורים, כגון כדורסל או בייסבול. נקעים באצבע עלולים לגרום לכאב, נפיחות, נוקשות וטווח תנועה מופחת של האצבע. דוגמה לפעילות שיכולה לגרום לנקע באצבע היא לתפוס או לזרוק כדור.

פציעות שכיחות הנגרמות בגלל מתיחת יתר של רקמות

פציעות מסוג זה משפיעות על השרירים והגידים. הם יכולים להיגרם על ידי טראומה חריפה, כגון נפילה, פיתול או מכה לגוף, או על ידי שימוש יתר, כגון תנועות חוזרות ונשנות היוצרות עומסים על אותן רקמות. להלן כמה דוגמאות לפציעות הנגרמות ממתיחה:

מתיחת יתר של שרירי המיתר (Hamstring)

קרע באחד או יותר משלושת שרירי המיתר בחלק האחורי של הרגל. זה יכול להתרחש במהלך פעילויות ריצה, קפיצה או בעיטה.

מתיחת יתר של שרירי הגב

קרע באחד מהשרירים הרבים בגב התחתון. זה יכול להתרחש עקב יציבה לקויה, הרמת חפצים כבדים, או תנועות פתאומיות.

מתיחת יתר של השריר התלת ראשי

קרע של שריר התלת ראשי בחלק האחורי של הזרוע העליונה. זה יכול להתרחש במהלך זריקה, דחיפה או הושטת היד.

מתיחת יתר של חיתולית הכפית (Plantar fascia)

קרע בחיתולית הכפית, רצועה עבה של רקמה התומכת בקשת כף הרגל. זה יכול להתרחש עקב מתיחה מוגזמת, סיבוב מוגזם של כף הרגל, או פעילויות בעלת השפעה גבוהה.

פציעת מאמץ חוזרת (RSI)

קבוצת מצבים המשפיעים על השרירים, הגידים, העצבים והמפרקים עקב שימוש חוזר או ממושך בחלק גוף מסוים. כמה RSI נפוצים הם תסמונת התעלה הקרפלית, בורסיטיס, דלקת בגיד השרוול המסובב ומרפק טניס.

אבחון וטיפול במתיחות ונקעים

האבחנה של פגיעות מאמץ מתבססת על ההיסטוריה של הפציעה, בדיקה גופנית. לעיתים יהיה צורך גם בבדיקות הדמיה כגון צילומי רנטגן, אולטרסאונד או MRI. הטיפול בפציעות הנובעות מקרע של שרירים וגידים תלוי בחומרת הפציעה ובמיקומה. מתיחות ונקעים מסווגים לשלוש דרגות: דרגה 1 (קלה), דרגה 2 (בינונית) ודרגה 3 (חמורה). ברוב המקרים נזקים בדרגה  1 ודרגה 2 מטופלים באופן שמרני הכולל:

  • הגנה, מנוחה, קומפרסים של קרח, חבישה והגבהה (PRICE)
  • טיפול כירופרקטי הכולל תרגילי שיקום ושימוש בלייזר רך להפחתת דלקת וכאב ולשחזר את טווח התנועה, הכוח והתפקוד של המפרק או השריר הפגועים
  • משככי כאבים כמו אקמול או נוגדי דלקת לא סטרואידים (NSAIDs) עשויים לשמש גם להקלה על תסמינים

במקרים מסוימים ייתכן שיהיה צורך:

  • בניתוח כדי לתקן את הרקמה הפגועה או לייצב את המפרק

פרוגנוזה

הפרוגנוזה של מתיחות ונקעים תלויה במידה רבה בהיקף הפגיעה ובהיענות לטיפול ולשיקום. ברוב המקרים מתיחות ונקעים קלים עד בינוניים נרפאים תוך מספר שבועות עד חודשים. ההחלמה של פציעות חמורות עשויות להימשך זמן רב יותר. יתכנו גם סיבוכים כרוניים כגון חוסר יציבות, כאב, נפיחות או דלקת מפרקים ניוונית.

ד״ר יצחק בכר

כותב המאמר: ד״ר יצחק בכר – כירופרקט

ד"ר יצחק בכר הוא בוגר תואר ראשון ושני במדעים (M.Sc) מאוניברסיטת פורטסמות (Portsmouth) והקולג' האנגלי אירופאי ללימודי כירופרקטיקה (AECC) .  תכנית לימודית אקדמאית זו שבסופה מוענק גם התואר ד”ר לכירופרקטיקה (D.C) היא המקיפה מסוגה. תכנית זאת מכשירה כירופרקטים לצורך אבחון, טיפול, ניהול ושיקום פציעות ספורט, פגיעות בעמוד השדרה ופגיעות שונות במערכות עצב-שריר-שלד.

המרפאה שלנו ממוקמת ברמת אביב גימל. לקביעת תור לאבחון וטיפול התקשרו לטלפון מספר 036430372.

References:

BMUS: The Burden of Musculoskeletal Diseases in the United States. Sprains and Strains. Available from: https://www.boneandjointburden.org/fourth-edition/vb22/sprains-and-strains

Bridgman SA et al. (2003). Epidemiology of sprained ankle. British Journal of General Practice. 53(486): 36-37.

Hiller CE et al. (2012). Prevalence and impact of chronic musculoskeletal ankle disorders in the community. Archives of Physical Medicine and Rehabilitation. 93(10): 1801-1807.

Logerstedt DS et al. (2017). Knee Stability and Movement Coordination Impairments: Knee Ligament Sprain Revision 2017. Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy. 47(11): A1-A47.

van der Horst N et al. (2015). The incidence and prevention of hamstring injuries in elite soccer: A systematic review of the literature. British Journal of Sports Medicine. 49(12): 769-774.

American Academy of Orthopaedic Surgeons. (2020). Sprains, strains and other soft-tissue injuries. https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/sprains-strains-and-other-soft-tissue-injuries/

Bahr R., Engebretsen L., Eds. (2014). Handbook of Sports Medicine and Science: Sports Injury Prevention. John Wiley & Sons.

Brukner P., Khan K., Eds. (2019). Brukner & Khan's Clinical Sports Medicine: Injuries Volume 1 (5th ed.). McGraw-Hill Education.

Hertel J., Kaminski T.W., Eds. (2017). Orthopaedic Rehabilitation of the Athlete: Getting Back in the Game. Elsevier.

Magee D.J., Zachazewski J.E., Quillen W.S., Manske R.C., Eds. (2016). Pathology and Intervention in Musculoskeletal Rehabilitation (2nd ed.). Elsevier.

Prentice W.E., Ed. (2015). Principles of Athletic Training: A Competency-Based Approach (15th ed.). McGraw-Hill Education.

Ishøi L., Krommes K., Husted R.S., Juhl C.B., Thorborg K. (2022). Diagnosis, prevention and treatment of common lower extremity muscle injuries in sport – grading the evidence: a statement paper commissioned by the Danish Society of Sports Physical Therapy (DSSF). British Journal of Sports Medicine 54(9):528-538.

Green B., McClelland J.A., Semciw A.I., Schache A.G., McCall A., Pizzari T. (2022). The Assessment, Management and Prevention of Calf Muscle Strain Injuries: A Qualitative Study of the Practices and Perspectives of 20 Expert Sports Clinicians. Sports Medicine – Open 8(1):10.

חסן שמא פיזיותרפיסט מומחה לפציעות ספורט

פיזיותרפיסט מוסמך בעל ניסיון של 15 שנה. העובד בטיפול בתדרים שיטה ANF - שיטה שאין בה שימוש בחומרים כימיים, ידידותית לגוף האדם, המאפשרת הגעה לתוצאות מיידית. הטיפול אידיאלי לבעיות אורטופדיות, נוירולוגיות, כאבים ובעיות במערכת החיסון.

072-3975633
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!