הכתף היא מפרק סיבובי מורכב שנוטה להיפצע בקלות יחסית. הסבירות לפציעות כתף נובעות לא בהכרח מחולשה של הכתף, אלא מעצם היותו מפרק פעיל מאוד כמעט בכל תחומי החיים, ובטח שכמעט בכל תחומי הספורט. בין אם אתם מתאמנים במכון הכושר בהרמת משקולות, ובין אם אתם שוחים בים הפתוח, משחקים טניס או אפילו טניס שולחן, הכתף שלכם פעילה מאוד, ועם הפעילות עלולות להופיע פציעות שונות.
חשוב לציין כי פציעת כתף יכולה להיות אקוטית, מחבלה או תנועה מהירה שהובילה לנזק מיידי, אך גם כרונית. פציעות כרוניות נובעות לרוב מתהליך של שחיקה, שיתבטא בסופו של דבר בדלקת אקוטית שעלולה להפוך לכרונית, וגם בפציעה אקוטית לאחר שהמצב הכרוני החליש את האזור הפגוע עד כדי קריסה.
סוגי פציעות הכתף הנפוצות:
· קרע במסובבי הכתף – ידוע גם כקרע ברוטטורים של הכתף או כקרע שרוול מסובב. השרירים המסובבים של הכתף הם ארבעה שרירים המחברים בין השכמות לבין הזרועות, ותפקידם העיקרי הוא סיבוב הזרוע פנימה והחוצה. הקרע המדובר יכול לכלול שריר בודד או שילוב של כמה שרירים מקבוצת השרירים הזו, והסימנים של הפגיעה הם לרוב כאב חד המוקרן מהזרוע, וזאת לצד הגבלת טווח התנועה של הזרוע. האבחון של הקרע במסובבי הכתף נעשה לרוב בבדיקה של הנפה פאסיבית (על ידי הרופא) של הזרוע החשודה בפגיעה לכדי 180 מעלות, ואז הורדה אקטיבית של הזרוע על ידי המטופל. אם המטופל חווה כאב מינימלי ב-180 מעלות, עליה בכאב באזור 70-120 מעלות, ואז הקלה בכאב בהמשך הדרך מטה, עולה החשד לקרע שרוול מסובב.
· קרע בבייספס – לא רק שרירים מסובבים, גם שריר הזרוע הדו-ראשי מחובר בשני גידים לכתף (ובעוד אחד לרדיוס – עצם החישור), ופציעות רבות בכתף קשורות לשריר זה ולגידים המעגנים אותו סביב הכתף. הקרע מתאפיין ביצירת צליל של מיתר נקרע כשהוא מתרחש, ובמראה של גבשושית עגולה של ראש השריר, שנובעת מניתוק השריר מהגיד הקרוע, ודחיסותו למצב עגול. מעבר לסימנים הוויזואלים הברורים של ריכוז השריר לכדי מסה עגולה, שטף דם חריף, כאב ונפיחות, ניתן לזהות קושי בסופינציה ובכפיפת המרפק, פעולות המשויכות לשריר הדו-ראשי, ניתן לבצע בדיקות פיזיקליות ובדיקות הדמיה כמו אולטראסאונד במקרי הצורך.
מה לגבי פריקת כתף?
אחת הפציעות הנפוצות והמאתגרות הן כמובן פריקת הכתף. ואנו ננסה לרכז עבורכם את כל מה שצריך לדעת על פריקת כתף וזמן ההחלמה מהפציעה. כפי שציינו בתחילת המאמר, הכתף היא מפרק סיבובי, מה שאומר שהיא בנויה כמכתש או שקע, ועלי או מוט, במקרה זה עצם ההומרוס, השוקעת במכתש.
פריקת כתף היא מצב בו עצם הזרוע יוצאת מהשקע או המכתש, ומלווה בכתף מעוותת, נפיחות, כאב עז, וחוסר יכולת להניע את המפרק. מצב זה דורש פניה מיידית לטיפול רפואי הכולל את החזרת העצם לשקע, לעיתים אף בהתערבות כירורגית. החלמה נכונה דורשת מנוחה, קירור וחימום הכתף להפחתת הדלקת, שמירה על טווח התנועה שלא יאבד, וביקורת. זמן ההחלמה מפריקת כתף תלוי בחומרת הפריקה, באופי הטיפול, בפעולות שלכם לשיקום, ובמגוון גורמים כמו מחלות עבר, גיל, מצב רפואי וכיו"ב.