פלטפוס

פלטפוס הוא תופעה נפוצה מאד, הן בקרב ספורטאים והן בקרב אלה שאינם עוסקים בספורט. זהו מצב שבו קשת כף הרגל קעורה ולא שטוחה, מה שגורם לעומס רב בה, העשוי להיות מלווה לעיתים בשורה של תסמינים.

הפלטפוס יכול להופיע בדרגות חומרה שונות, וכשמדובר בספורטאים, להגביל במקרים מסוימים, את תפקוד הרגל.

כיצד מתבטאת

מדובר, כאמור, בתופעה שכיחה מאד, הבאה לידי ביטוי בתצורות שונות. פלטפוס – Flat Foot, הוא מצב שבו כפות הרגליים שטוחות, ללא קשת כמעט, ונוגעות בקרקע. הפלטפוס יכול להופיע בגילאים צעירים מאד או להתפתח עם השנים.

כשמדובר בילדים, בתינוקות ובפעוטות, הדבר יכול לתעתע מעט, שכן כפות רגליים שטוחות הן עניין נפוץ מאד בגילאים אלה, הנוצר בשל שכבת השומן המקיפה את כפות הרגל ויוצרת הטעיה אופטית. בגילאים המבוגרים יותר אפשר לזהות זאת בקלות רבה יותר, כשחלק מהסובלים מהפלטפוס אינם מתלוננים כלל על כאבים כלשהם אלא רק על תחושת חוסר נוחות. ישנם שני סוגים לפלטפוס: פלטפוס גמיש ופלטפוס קשיח.

באילו ענפי ספורט נפוצה

מכיוון שלא מדובר בפציעת ספורט, כי אם תופעה שמופיעה כבר בגילאים הצעירים וקשורה למבנה האנטומי של כף הרגל, אפשר למצוא אותה בקרב ספורטאים מכל ענף ספורט שהוא. במקרים מסוימים היא עשויה להגביל את התנועה ולגרום, כאמור, לתחושת חוסר נוחות, ולכן ייתכן ומרבית הספורטאים, ובעיקר המקצוענים שבהם, יהיו ללא פלטפוס.

אבחון התופעה

קשה לפספס את הפלטפוס, בשל המראה המסוים שלו, המבדיל אותו מתופעות אחרות. כשמדובר באבחון של ילדים, נטיית הקרסול כלפי פנימה כשעצם העקב בולטת החוצה, מרמזת על פלטפוס.

כשהילד נועל את אותה הנעל במשך תקופה ארוכה, תשנה הנעל את צורתה על פי מנח כף הרגל שלו ואם תוצמדנה שתי הנעליים זו לזו, ניתן יהיה לראות שהן נוטות פנימה, אחת כלפי השנייה. אבחון מבוגרים כולל בדיקה פשוטה, שבמהלכה מתבקש הנבדק לעמוד על קצות אצבעותיו. במידה ומופיעה קשת, הרי שמדובר בפלטפוס גמיש. במידה ולא מופיעה קשת, זהו פלטפוס קשיח.

דרכי טיפול ושיקום

לא ניתן לרפא פלטפוס, אך כן ניתן להקל על הסובלים מכך ולמנוע את הלחץ הרב וחלוקת המשקל הלא תקינה שעל כף הרגל. הדבר נעשה באמצעות מדרסים מיוחדים, המותאמים באופן נקודתי לסובל מכך. מדובר במדרסים אורטופדים, המתבססים על טכניקה מיוחדת התומכת בכף הרגל.

אלה יכולים להיות מדרסים לסובלים מפלטפוס קשיח או פלטפוס גמיש. פתרונות אחרים, המוצעים גם כן לסובלים מכך, הם סדים מיוחדים וגם תומכים לקרסול. אפשרות אחרת היא שימוש בתמיכה חיצונית, המונחת בתוך סוליית הנעל או בתמיכה פנימית.

לסובלים מכאבים חזקים, הנלווים לפלטפוס לעיתים, מומלץ להקפיד על מנוחה מדי פעם וגם להימנע מפעילות גופנית, הגורמת לאימוץ כף הרגל. אפשר גם לבחור בטיפול תרופתי, שיכול להקל על הכאב, כמו למשל נורופן, אקמול או אופטלגין.

יש מטופלים שטענו כי מכשיר לייזר ביתי עזר לשכך כאבים כתוצאה מפלטפוס לאחר שניסו טיפולים רבים שלא צלחו. כמובן שהחלו להשתמש במכשיר לייזר הרך המבוסס על גלי רדיו ואינפרא אדום רק לאחר התייעצות עם רופא מטפל. השימוש במכשירים אלו הם ללא תופעות לוואי וימתן לשלב אותם בכל טיפול תרופתי או שיקומי.

חסן שמא פיזיותרפיסט מומחה לפציעות ספורט

פיזיותרפיסט מוסמך בעל ניסיון של 15 שנה. העובד בטיפול בתדרים שיטה ANF - שיטה שאין בה שימוש בחומרים כימיים, ידידותית לגוף האדם, המאפשרת הגעה לתוצאות מיידית. הטיפול אידיאלי לבעיות אורטופדיות, נוירולוגיות, כאבים ובעיות במערכת החיסון.

072-3975633
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!