פציעות אופניים

פציעות אופנייםרבים מאתנו, נשים וגברים, צעירים וגם מבוגרים, מבלים בשעות הפנאי שלהם ברכיבת אופניים. עבור אחרים, מדובר בעיסוק מקצועי של ממש, הכולל השתתפות בתחרויות שונות, הן בארץ והן בעולם יחד עם המוני רוכבי אופניים בעלי ניסיון של שנים.

מהנה ככל שתהיה, וכזו שמציעה יתרונות בריאותיים רבים, מדובר בפעילות העשויה להיות מלווה בפציעות ובחבלות שונות, ובמיוחד כשלא מקפידים לבצע אותה כהלכה.

פציעות נפוצות

רכיבת אופניים נחשבת לאחד מענפי הספורט המומלצים ביותר, הן בשל רמות העומס הנמוכות, הפועלות על מפרקי הגוף והן בשל השכיחות הנמוכה של פציעות הספורט. יחד עם זאת, וכמו כל פעילות גופנית אחרת, רכיבה שאיננה נכונה ושאיננה זהירה עשויה לגרום לפגיעה ולהשפיע על השרירים, על רקמות הגוף, על המפרקים וגם על העצמות. הסיבות לחלק מפציעות האופניים קשורות לכושר גופני ירוד, למחלות וגם למבנה האנטומי של הרוכב. הסיבות האחרות קשורות להתאמה לא נכונה של האופניים, לטכניקת הרכיבה וגם לטיב האימון.

הפציעה הנפוצה ביותר בקרב הרוכבים היא תסמונת פטלו-פמורלית (Cyclist's Knee). תסמונת זו באה לידי ביטוי בכרבים בקדמת הברך, המשפיעים לא מעט על הרכיבה בהמשך ויכולים לגרום למוגבלות של ממש. התסמונת הזו עשויה להופיע במקרים של רכיבה בשיפוע עולה, במקרים של רכיבה בהילוך גבוה וגם במקרים של סיבוב דוושות נמוך מדי.

מצבים אלה גורמים לעומס רב בזמן יישור הברך ישירות על המפרק, מה שמוביל להתרככות הסחוס. גם התאמה לא נכונה של האופניים יכולה להוביל לתסמונת זו ובמיוחד כשמדובר במיקום נמוך מדי או מיקום קדמי מדי של המושב, המאלץ את הרוכב לרכב כשהברך כפופה מדי.

פציעת אופניים נוספת היא דלקת של גיד הפיקה. הדלקת מופיעה בשל מתיחה זוויתית של הגיד בזמן סיבוב הדוושות. היא מלווה בכאבים במהלך הרכיבה עצמה ובמיוחד ביישור הברך. דלקת בגיד הארבע הראשי היא תופעה נוספת נפוצה וגם דלקת בצד הפנימי של הברך, הנגרמת בשל חיכוך של גידי המיתר.

כמובן שישנן פציעות נוספות, הקשורות גם לתנאים סביבתיים, כמו למשל החלקה עם האופניים על כבישים רטובים או לקויים, הגורמת לפגיעות שונות בגוף ובעוצמות שונות, גם התייבשות היא פציעה נוספת, ממנה סובלים לא מעט רוכבי אופניים במהלך חודשי החורף, כזו שניתן למנוע אותה לרוב על ידי התנהלות נכונה.

כיצד למנוע אותן ובאילו דרכים אפשר לטפל בהן

מכיוון ששימוש לא נכון באופניים גורם, במקרים רבים, לפציעות ובעיות שונות, למידת רכיבה נכונה היא חלק מהמניעה. מיקום המושב במקום הנכון, תוך התייחסות אל הרוכב עצמו היא אחת הדרכים למנוע פציעות אופניים. מושב גבוה מדי או מושב נמוך מדי יכול להוביל את הרוכב לכיפוף לא נכון ולתנוחה קדמית הגורמת ליישור מופחת של הברך.

הפסקת הפעילות עצמה, בחלק מהמקרים, יכולה למנוע את החמרת הפציעה ולאפשר החלמה מהירה הרבה יותר. גם מנוחה יכולה לסייע בכך, מנוחה הכוללת את קיבוע המקום הפצוע ומתן טיפול הולם. תרופות אנטי דלקתיות הן פתרון נוסף, שיכול לעזור לרוכבי אופניים הסובלים מדלקות. תרופות אלו ניתנות ללא מרשם רופא אמנם אך חשוב להתחיל את השימוש בהן רק לאחר פנייה לרופא וביצוע אבחון מעמיק.

התאמת האופניים אל הרוכב ואל אופי הפעילות שלו יכולה למנוע פציעות אופניים ולאפשר לרוכב ליהנות מרכיבה נוחה יותר. התייחסות לגובה הכיסא, לגובה הכידון וגם את התופסנים, המחברים בין הדוושה לנעל, הכרחית מאד.

חסן שמא פיזיותרפיסט מומחה לפציעות ספורט

פיזיותרפיסט מוסמך בעל ניסיון של 15 שנה. העובד בטיפול בתדרים שיטה ANF - שיטה שאין בה שימוש בחומרים כימיים, ידידותית לגוף האדם, המאפשרת הגעה לתוצאות מיידית. הטיפול אידיאלי לבעיות אורטופדיות, נוירולוגיות, כאבים ובעיות במערכת החיסון.

072-3975633
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!