פציעות של גידים מכופפים

פציעות של גידים מכופפיםפציעות של גידים מכופפים אינן נחשבות לשכיחות מאד בקרב ספורטאים, אולם כשהן מופיעות הן יכולות לגרום לפגיעה רבה בהתנהלות היום יומית וגם מוגבלות בתנועה ובפעולות השונות, המערבות את האצבעות.

הגידים המכופפים של האצבעות הם אלה, המאפשרים את כיפוף המפרקים, לפיתה והחזקה של חפצים וגם כיפוף האצבעות. פציעה בגידים המכופפים יכולה להיגרם מסיבות שונות, בין אם בשל קריעת הגיד עצמו או אפילו חתך מסכין.

רקע על הפציעות

פציעות של גידים מכופפים נגרמות לרוב בשל שימוש לא זהיר בכלי עבודה, לרבות בכלי מטבח, כמו סכינים חדים. גם ספורטאים סובלים מכך, אם כי באופן פחות תדיר. הדבר עשוי לקרות במהלך הפעילות הגופנית עצמה, כשאצבעו של שחקן הכדורסל, למשל, נתפסת בחולצתו של שחקן אחר. מחלות דלקתיות שונות, יכולות גם הן לגרום לפציעות בגידים, להחליש אותן ולפגוע בהן עד לכדי קרע של ממש.

כיצד הן מתבטאות

פציעות אלו באות לידי ביטוי בתצורות שונות, בהתאם לסיבת הפציעה. במקרה של חתך עמוק מאד בשורש כף היד או באצבעות ופגיעה ישירה בגידים המכופפים, לא ניתן יהיה לכופף את האצבעות או חלקים מהן. במידה ומדובר בחתך חלקי פחות עמוק, בתחילה ניתן יהיה לכופף את האצבע עד שהגיד נקרע.

במידה והגיד נקרע, לא ניתן יהיה לכופף אותה כלל. הקרע עצמו, לאחר הפציעה, איננו מופיע מיד לאחריה כי אם לאחר תקופה של מספר שבועות לרוב. במידה ומדובר בקרע עצמוני ולא כזה שנגרם בשל חתך או פציעה אחרת, ייתכן ולא יופיע כאב אולם לא ניתן יהיה לכופף את האצבע כלל.

באילו ענפי ספורט הן נפוצות

פציעות של גידים מכופפים נפוצות בקרב ספורטאים העוסקים בפעילות ספורטיבית קבוצתית לרוב, יחד עם ספורטאים נוספים. כמו, שחקני כדורסל, שחקני כדורגל ועוד. אלה, שעשויים להיתקל זה בזה במהלך הפעילות עצמה, יכולים גם להיפגע בגידים המכופפים, עד לכדי קריעתם.

דרכי טיפול ושיקום

במידה והסיבה לפצע היא חתך עמוק ביד או בשורש כף היד או במידה ולא ניתן לכופף את האצבעות או את האצבע בשל פגיעה מקומית בזמן הפעילות הגופנית, חשוב לפנות בהקדם לרופא, המתמחה בכירורגית היד ומומלץ לעשות זאת בתוך פרק זמן שאיננו עולה על שבועיים.

פנייה מאוחרת מדי עשויה לגרום להחמרת המצב ולתקופת החלמה ממושכת הרבה יותר. הטיפול במקרים כאלה הינו ניתוחי בדרך כלל. קריעה בגיד או בשל פציעה נקודתית או חתך עמוק בו יכולים לגרום לפגיעה עצבית ולפגיעה בכלי הדם, שנמצאים בקרבתו. במידה והגיד נקרע באופן עצמוני, מדובר בניתוח מסובך יותר, שכן יש צורך בהשתלת גיד או בהעברת גיד מכופף הנלקח ממקום אחר אל המקום הפגוע.

השיקום מפציעות של גידים מכופפים, ולאחר הניתוח עצמו, נמשך מספר שבועות, בין 3 ל – 6 שבועות בדרך כלל. אופן השיקום נקבע על ידי המנתח עצמו ובהתאם למידת מורכבות הניתוח שבוצע. במקרים מסוימים יקבע המנתח את האצבעות כדי למנוע יישור מלא הגורם למתח בגידים ובמקרים אחרים יקבעו האצבעות לגומיות כדי לאפשר כיפוף ויישור אך ללא יצירת מתח מיותר בגידים.

ריפוי בעיסוק הוא שיטת טיפול נוספת, שיכולה גם היא לעזור במקרים של פציעות גידים הדורשות ניתוח וגם הימנעות מפעילות גופנית, המצריכה שימוש רב בכף היד. בכל מקרה, נדרשת סבלנות רבה וכדאי שלא להפעיל כוח מיותר על הגיד שנותח. חשוב לדעת – ישנם מקרים בהם נדרש ניתוח נוסף כדי לתקן את הקרע באופן מלא או לשחרר את התדבקות הגיד אל הרקמות שסביבו.

חסן שמא פיזיותרפיסט מומחה לפציעות ספורט

פיזיותרפיסט מוסמך בעל ניסיון של 15 שנה. העובד בטיפול בתדרים שיטה ANF - שיטה שאין בה שימוש בחומרים כימיים, ידידותית לגוף האדם, המאפשרת הגעה לתוצאות מיידית. הטיפול אידיאלי לבעיות אורטופדיות, נוירולוגיות, כאבים ובעיות במערכת החיסון.

072-3975633
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!