פציעות עימן מתמודדים שחקני כדור עף

פציעות ספורט נפוצות בקרב שחקני כדורעףמשחקי כדור רבים עלולים לגרום לפציעות מגוונות בקרב ספורטאים, שכן משחקים אלה משלבים פעילות רציפה של איברי גוף רבים.

גם שחקני כדורעף חשופים לפציעות ספורט רבות הבאות לידי ביטוי בחלקי הגוף השונים הפעילים במהלך המשחק, בין אם מדובר בברכיים, הקרסול או הכתף.

כדורעף: לא ממש מסוכן, אבל מסוכן מספיק

בהשוואה למשחקי כדור אחרים משחק הכדורעף נחשב בטוח באופן יחסי זאת לאור חוסר החיכוך הפיזי בין היריבים הנוטלים חלק במשחק, אך ניכר כי גם משחק זה מתאפיין בפציעות ספורט ייחודיות, שרובן מתרחשות במהלך  הפעולות העיקריות המניעות את המשחק.

כך למשל, פעולות מסוכנות במהלך משחק כדורעף עשויות לכלול הנחתה וחסימה. פציעות כדור עף השונות תלויות בתנועתיות הגוף ברגע הנתון, כאשר קפיצות מרובות עלולות להוביל לפציעות חוזרות ונשנות לאורך הרגל כולה ובפרט באזור הברכיים ובכף הרגל.

בעוד חלק מהפציעות האופייניות למשחק הכדורעף נגרמות כתוצאה מחבלה רגעית, הרי שפציעות אחרות מהוות פגיעה כרונית באיבר זה או אחר כתוצאה משחיקה מתמשכת של האזור הפגוע.

פציעות כדור עף מוכרת בשם צביטת כתף

שחקני כדורעף רבים מועדים  לפתח פציעות באזור הכתף, שכן איבר זה הינו פעיל במיוחד במהלך משחק הכדורעף, זאת לצורך הגשה והנחתה של הכדור. אחת התופעות השכיחות בקרב שחקני כדורעף הנה צביטת כתף הבאה לידי ביטוי בתפקוד לקוי של מפרק הכתף, כאשר מתרחשת צביטה ברקמות הרכות של הכתף.

במקרים רבים  תופעה זו נובעת כתוצאה מהרמה מתמדת של היד מעל הכתף, כאשר הישנות תדירה של צביטת הכתף  עלולה לגרום נזק רב לשאר מרכיבי הכתף וביניהם- השרירים והגידים. מצב זה מלווה בכאבים רבים ובתנועתיות מוגבלת של היד, ולעתים גם הרמת יד פשוטה מלווה בסבל רב המקרין לאזורים נוספים במורד היד כדוגמת הזרוע והמרפק.

חשיבות הטיפול בפציעת כתף

במקרים מסוימים הכאב מתבטא בעיקר כשהכתף נמצאת בתנועה ואילו לעתים הכאב מורגש גם בזמן מנוחה. צביטת כתף מצריכה טיפול מהיר וממוקד, שכן במידה והאזור לא מטופל כראוי פציעה זו עלולה להתפשט ולהסב נזק לכלל מרכיבי הכתף לרבות קרעים בגידים.

כדי להפחית את התסמינים והכאב, יש להימנע מביצוע תנועות מזיקות המצריכות הרמה של היד מעל לכתף. מלבד זאת יש לבצע תרגילים מיוחדים לצורך תפקוד עצבי יעיל של מפרק הכתף. לעתים, כאשר הכאבים מכבידים,  יש לקבל טיפול תרופתי, זאת לצורך הפחתת תסמיני הדלקת והקלה על הכאב. במקרים חריגים כאשר אמצעי הטיפול השונים אינם מונעים את הישנות התופעה אין מנוס מלנקוט בהליך כירורגי.

פציעות כדור עף ותסמונת הברך הקופצת

שחקני כדורעף רבים סובלים מכאבי ברכיים, זאת עקב שימוש תמידי במפרק הברך לצורך קפיצות והתכופפויות מרובות המהוות חלק פעיל ביותר ממהלך המשחק. דלקת בגיד הפיקה המכונה – "תסמונת ברך הקופץ" נחשבת לאחת פציעות כדור עף הברכיים השכיחות ביותר בקרב שחקני כדורעף.

תסמונת זו נגרמת כאשר נוצרת דלקת באזור המחבר בין גיד הפיקה לעצם השוק עקב שחיקה מתמשכת של האזור, זאת כתוצאה מפעולת ניתור רציפה. מצב זה מלווה בכאבים רבים ועלול להקשות על שחקני כדורעף רבים להשתתף באופן פעיל במהלך המשחק.

בדיקות וטיפולים

לעתים מדובר בפציעה נקודתית שחולפת לאחר זמן קצר, אך במקרים אחרים מדובר בפגיעה כרונית המורגשת לאורך זמן. אולם, במקרים רבים מדובר בפציעה רדומה אשר איננה מפריעה להמשך פעילות ספורטיבית רציפה. תסמונת הברך הקופץ מאובחנת לרוב באמצעות בדיקה פיזית ומישוש האזור הפגוע. במקרים מסוימים, יש לבצע בנוסף בדיקות דימות כדוגמת אולטראסאונד זאת  לצורך הערכה מדויקת יותר של האזור הפגוע.

הטיפול בתסמונת הברך הקופצת מתבטא בדרכים שונות בין אם מדובר בתרגילים ייעודים לצורך חיזוק גיד הפיקה ושרירי הברך, טיפול תרופתי באמצעות כדורים המסייעים להפחתת התסמינים הדלקתיים הנלווים לתופעה או באמצעות אביזרים טיפולים לצורך קיבוע האזור הדואב. כמו כן, פציעה זו מצריכה הפחתה ניכרת במידת הפעילות הספורטיבית הכוללת ניתור רציף כדוגמת משחקי כדורעף.

נקע בקרסול

נקעים בקרסול מהווים תופעה שכיחה ביותר בקרב ספורטאים העוסקים במשחקי כדור שונים וכדורעף בפרט  ,שהרי הפעילות הספורטיבית האינטנסיבית  הכרוכה במשחק זה המתבטאת בין השאר בקפיצות רבות,  מכבידה על מפרק הקרסול.

פגיעה בקרסול מתפרשת על פני דרגות חומרה שונות כאשר לעתים מדובר במתיחה קלה של רצועה אחת מבין הרצועות התומכות בקרסול, במקרים מסוימים מדובר בקריעה חלקית של אותה רצועה ובמקרים הקשים ביותר מתרחשת קריעה מלאה שלה.  ברוב המקרים פגיעה זו באה לידי ביטוי בעיקום הקרסול כלפי חוץ.

טיפול בנקע כתוצאה מכדורעף

מגוון שיטות זמינות לטיפול בקרסול פגוע, זאת בהתאם לחומרת הפגיעה. במקרים מסוימים, כאשר מדובר בפגיעה קלה לעתים יש להסתפק במנוחה של האזור ומהימנעות זמנית מפעילות ספורטיבית מאומצת, זאת לצד חבישה וקיבוע של הקרסול הפגוע.

במקרים נוספים ניתן להיעזר בטיפול כירופרקטי  המשלב תרגילים ייעודיים שונים לצורך הפחתת הכאב ובמטרה לחזק את האזור הפגוע . במקרים קשים יותר כאשר מדובר בקרע מלא של הרצועה התומכת בקרסול, לעתים אין מנוס אלא לבצע התערבות כירורגית.

חסן שמא פיזיותרפיסט מומחה לפציעות ספורט

פיזיותרפיסט מוסמך בעל ניסיון של 15 שנה. העובד בטיפול בתדרים שיטה ANF - שיטה שאין בה שימוש בחומרים כימיים, ידידותית לגוף האדם, המאפשרת הגעה לתוצאות מיידית. הטיפול אידיאלי לבעיות אורטופדיות, נוירולוגיות, כאבים ובעיות במערכת החיסון.

072-3975633
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!