במהלך פעילות ספורטיבית אנחנו עלולים למצוא את עצמנו בתקרית לא נעימה, במהלכה אנחנו נופלים ונפצעים. מה עושים כאשר יש פצע פתוח? מהו הטיפול הראשוני המיטבי ביותר שכדאי לבצע ומתי יש צורך לפנות להמשך טיפול רפואי?
מאמר זה מפרט את כל המידע החשוב על פצעים פתוחים שמתרחשים כתוצאה מפעילות ספורטיבית.
סוגי פצעים פתוחים
כאשר רקמת העור נפגעת על ידי גורם חיצוני ויוצרת חתך, שפשוף ודם הדבר קרוי פצע פתוח. כלומר, כל רקמת עור פתוחה הינה פצע פתוח, בניגוד אל פצע שהינו על גבי החלק החיצוני של העור ואינו מדמם. סוגי הפצעים הפתוחים מסווגים על פי הגורם לפצע.
שפשוף – פגיעה בשכבת עורית.
חתך – חדירה אל תוך שכבות העור.
דקירה – כניסה של חפץ אל תוך העור.
קריעה – ניתוק של העור.
טיפול ראשוני בפצעים פתוחים
מאחר ופגיעת וחבלת ספורט מתרחשת בדרך כלל בשטח פתוח, כמו בעת נפילה על אספלט או אדמה, היתקלות בחפץ זר ועוד, הרי שיש צורך במתן טיפול ראשוני בשטח. מטרת הטיפול הראשוני הינו מניעה של זיהום ולכן הדבר הטוב ביותר שניתן לעשות הינו לשטוף את הפצע הפתוח במים.
אם ניתן, חשוב לשטוף את המקום היטב. מומלץ מאוד שלא לנשוף על הפצע ולא לנסות לגעת בו, מאחר ואתם עלולים לגרום או להגביר את הזיהום. במידה ויש ברשותכם תיק עזרה ראשונה, ניתן לחטא את הפצע באלכוהול, פולידין או יוד, ולאחר מכן לבצע חבישה.
מה מזיק לפצעים פתוחים?
למרות ההנחה הגורסת כי פצעים פתוחים צריכים "אוויר" על מנת להתרפא, הרי שהדבר אינו נכון. כאשר ישנו פצע פתוח הדרך הטובה ביותר להחלמה היא באמצעות יצירה סביבה לחה והיגיינית, אותה ניתן לקבל על ידי חבישת הפצע. פצעים פתוחים ניתן לחבוש באמצעות פד גזה או באמצעות פלסטר רפואי.
קיימות גם תחבושות המכילות חומרים ייחודיים המסייעות להחלמת האזור. חשוב מאוד לבחור אמצעי חבישה שאינו נדבק אל העור. חשוב לקבל טיפול רפואי בפצעים פתוחים, ואם קיים חשש לזיהום, יש צורך בקבלת זריקת טטנוס, במידה ולא התחסנתם בחמש השנים האחרונות. סימני אזהרה המחייבים ייעוץ של רופא ספורט הינם:
- חום מקומי
- נפיחות מקומית
- הפשרה של מוגלה
- ריח לא נעים מהפצע
- כאבים חזקים
- דימום שאינו פוסק.
סיבוכי פצעים פתוחים
פצעים פתוחים לרוב נרפאים באופן מיטבי ומהיר, אלא אם כן קיים זיהום. לכן, חשוב מאוד להקפיד על היגיינה נכונה וטיפול נכון בפצע.
בנוסף, לעוסקים בפעילות ספורטיבית מאומצת הנעשית באזורים פתוחים, מומלץ לבצע חיסון לטטנוס אחת לחמש שנים על מנת למזער את הסכנות שבזיהומים כתוצאה מפגיעות ופציעות של עצמים זרים.
חזרה לפעילות ספורטיבית
מומלץ לשהות במנוחה לאחר התרחשות פצע פתוח לפני שחוזרים אל שיגרת האימונים והפעילות הספורטיבית, על מנת לאפשר לעור להחלים ולהבריא את עצמו. פעילות ספורטיבית עשויה לגרום לרקמות שלא להתאחות, וכן, קיים חשש לזיהום האזור. לכן, כדאי לחכות עד להחלמת הפצע הפתוח בטרם חוזרים אל פעילות גופנית מלאה.
ברוב המקרים, פצעים פתוחים הינם פצעים קלים המתאחים באופן מהיר בתוך מספר ימים וניתן בהחלט לטפל בהם באמצעים פשוטים, ולעיתים ללא צורך ברופא. במקרה של כאבים, חום והפרשות מוגלה חשוב לפנות אל רופא ולבדוק האם קיים זיהום של הפצע.