ספורטאים רבים סובלים מפציעות ספורט בדרגות חומרה שונות, המשפיעות לא מעט על התנהלותם ובחלקן אף גורמות להם למוגבלות של ממש. שבר מאמץ בסקרום הוא פציעת ספורט נפוצה מאד בקרב אצנים, ובעיקר בקרב ספורטאי טריאתלון.
כיצד מתבטא
שבר מאמץ בסקרום נובע בשל שימוש יתר ומאמץ רב מאד ובא לידי ביטוי בכאבים באזור הגב התחתון, כאבים בעכוז, כאבים בירך, במפשעה ולפעמים גם כאבים לאורך כל הרגל. לאור עומס מכני מחזורי המופעל ישירות על העצם, נוצר שבר מאמץ, היכול לבוא לידי ביטוי בשתי תצורות: שבר מאמץ כתוצאה מאי ספיקה או שבר מאמץ כתוצאה מעייפות.
שבר מאמץ כתוצאה מאי ספיקה ייגרם לאור עומס נורמאלי, המופעל על העצם עצמה, כמו במקרים של מחלות מטבוליות, גידולים או שימוש בתרופות מסוימות הגורמות להיחלשות העצם ולהיווצרותו של השבר. שבר כתוצאה מעייפות שכיח יותר אצל ספורטאים ונגרם בשל עומס גבוה, כוח חיצוני הממוקד בעצם עצמה ומשפיע על שני תהליכים: על תהליך ספיגת העצם ועל תהליך בניית העצם, שנפגעים לאור עומס זה.
לא מדובר בפציעה שכיחה מאד, אך יחד עם זאת היא כזו הנפוצה בקרב ספורטאים. מכיוון שפעמים רבות קל מאד לפספס את הפציעה, שכן הסימפטומים הנלווים לה יכולים לאפיין בעיות גב אחרות, חשוב לשים לב לכלל התסמינים והאופן שבו היא באה לידי ביטוי ולקחת בחשבון פרמטרים נוספים, כחלק מתהליך האבחון.
באילו ענפי ספורט נפוץ
שבר מאמץ בסקרום שכיח במיוחד עצל ספורטאים רצים למרחקים ארוכים, ולכן רצי מרתונים וגם טריאתלון הם הסובלים העיקריים מכך. הם יהיו נפוצים יותר בקרב נשים בשל צירוף של גורמים נוספים, כמו בעיות הורמונאליות, הפרעות בתזונה וגם אוסטיאופרוזיס. למרות שהם שכיחים בקרב ספורטאים אלה, מדובר בשכיחות של 1 עד 2 אחוז מסך כל שברי המאמץ, הממוקדים בגפה התחתונה.
אבחון התופעה
מכיוון שהסימפטומים לתופעה זו יכולים להופיע גם במקרה של פגיעות או פציעות אחרות, עשוי האבחון להיות מאתגר מאד עבור הרופא. כאבים בגב התחתון, האופייניים מאד לשברי מאמץ בסקרום, מיוחסים פעמים רבות לפתולוגיות אחרות כמו למשל לקרעים בשרירים ולבעיות הקשורות לעמוד השדרה. ולכן, יש לקחת בחשבון, כחלק בלתי נפרד מתהליך האבחון, פרמטרים נוספים, שיכולים לסייע בכך ולזהות את מקור הבעיה. הדבר יכול להיעשות על ידי פיזיותרפיים המכירים לעומק תופעות מסוג זה וכמובן על ידי רופאי ספורט, הנתקלים במסגרת עבודתם, לא אחת בשברי מאמץ.
דרכי טיפול ושיקום
הטיפול במקרים של שבר מאמץ בסקרום יכול להיעשות בכמה דרכים, כשאולטרה סאונד הוא אחת מהשיטות היעילות ביותר. השימוש באולטרה סאונד במקרים של שברי מאמץ נפוץ מאד כיום והוא משפר משמעותית את קצב ההחלמה. גם מנוחה ותרגילי חיזוק יכולים לעזור לספורטאי הסובל מכך ולאפשר לו להתמודד בהצלחה רבה יותר עם הפציעה.
מעבר לכך, חשוב לזכור שגם מניעה היא חלק מהטיפול והיא כוללת, בין היתר, בחירה נכונה של נעליים להליכה וגם לריצה, ריצה על משטחי ריצה מתאימים, תזונה נכונה, הימנעות מעומס גבוה, עומס שאיננו מבוקר בזמן האימונים ובמידה ומדובר בנשים ספורטאיות – מעקב מעבדתי הורמונאלי.