כאבים בכף היד בדגש על שורש כף היד הינם תופעה שכיחה אשר ברוב המקרים נובעת מעומס יתר ושימוש יתר. מבנה כף היד מותאם לביצוע מגוון פעולות ותנועות הדורשות עדינות, דיוק, עוצמה, כוח ופעולות מורכבות. השימוש הרב בכף היד וחשיפתן לעומסים חוזרים ונשנים מגדילים את הסיכון לפציעות, פגיות וכאבים.
אנטומיה
כף היד מורכבת מ-27 עצמות כאשר עצמות הזרוע ועצמות שורש כף היד יוצרות את מפרק שורש כף היד. את המפרקים מייצבות רצועות: הרצועות הקו לטראליות והרצועה הוולרית אשר ייעודן הוא למנוע תנועות לא רצויות של האצבעות. באזור המפגש של עצמות כף היד ישנו סחוס אשר תפקידו לאפשר תנועה חלקה תוך ספיגת זעזועים.
נקודת המוצא של שרירי כף היד נמצאת באזור המרפק ומשם ממשיכים שרירים אלה והגידים הכופפים לאזור האצבעות ואלה אחראים על תנועת האצבעות. אזורי האחיזה של השרירים והאצבעות חשופים לפגיעות. את השליטה המוטורית מאפשר העצבוב והוא זה האחראי על תחושת הכאב, המגע, הלחץ והטמפרטורה לאורך היד. זרימת הדם מבוצעת באמצעות כלי דם המזינים את כף היד.
גורמים
כפות הידיים חשופות לפגיעות רבות ברבדים שונים החל מהעור ועד לגידים ולעצמות. הגורמים לכאבים בכף היד רבים ומגוונים ועשויים לנבוע מפציעות טראומטיות, דלקות זיהומיות, מחלות כלי דם, מחלות אוטואימוניות, מחלות מטבליות, מחלות תפקודיות ודלקת מפרקים. תפקוד לא תקין של כפות הידיים מהווה אף הוא גורם מרכזי לפציעות וכאבים.
אבחון
רוב הכאבים בכף היד נובעים מבעיות מינוריות הניתנות לטיפול וריפוי באופן פשוט ומהיר, אולם ישנם מצבים בהם הכאבים נובעים מנזקים משמעותיים המלווים בעיוות, נפיחות, חום וכאב חמור ומחייבים אבחון מקצועי .אבחון מדויק וטיפול מהיר ונכון יכולים למנוע החמרת הנזק והפיכת הבעיה לכרונית.
לעומת זאת אבחון לקוי או מאוחר וטיפול לא מתאים מעלים את הסיכון להיווצרות פגיעה ונזק ממשי ומתמשך אשר עשוי להשפיע ולפגוע באיכות החיים. תהליך האבחון כולל סקירת ההיסטוריה הרפואית האישית והמשפחתית, בדיקה פיזית של כפות הידיים ושימוש באמצעי הדמיה ובדיקות מעבדה בהתאם לצורך.
תסמינים
כאבים בכף היד עלולים להיות מלווים בסימנים נוספים הכוללים הגבלת תנועה, נפיחות, תחושת שריפה ביד, חולשה, נימול, הירדמות ועוד. הכאבים והתסמינים האחרים עלולים להחמיר בשל ביצוע תנועות לא נכונות לעומת זאת ביצוע תנועות נכונות עשוי גם לשפר ולהפחית מהכאב. בחלק מהמקרים, מקור הכאבים בכף היד אינו נובע בבעיה ביד אלא מוקרן ומושלך מאזורים אחרים דוגמת הצוואר.
טיפול
-
טיפול עצמי
כאשר עוצמת הכאבים אינה גדולה ובמידה והסימנים האחרים אינם חריפים מדי ולא יוצרים הגבלת תנועה, ניתן לטפל בבעיה באופן עצמאי באמצעות הימנעות מביצוע תנועות ומאמצים בתנוחות ומנחים המחמירים את הכאב. ניתן להשתמש באופן זמני בתחבושת או בתומך יד המאפשרים מנוחה יסודית. במידה ועוצמת הכאב יורדת, ניתן לחזור לשגרה באופן הדרגתי, אולם במקרים בהם לא חלה הטבה יש לפנות לסיוע רפואי.
-
עזרה מקצועית
יש לפנות לטיפול מקצועי כאשר עוצמת הכאבים חמורה ונוכח הופעת סימנים הכוללים עיוות, נפיחות קיצונית ושטפי דם וכן במצבים בהם על אף הטיפול הכאבים מחריפים ומלווים בתחושת נימול ולחולשה באצבעות או בשורש כף היד.
ישנם מקרים בהם הכאב מלווה בחום ומוקרן לכיוון המרפק, הכתף או הצוואר. טיפול נדרש גם כאשר קיים קושי באחיזת חפצים או כאשר מופיעים רעשים בעת הנעת מפרקי כף היד. הקפדה על כללים נכונים בעת הופעת הכאבים אמורה לאפשר ריפוי הבעיה בתוך זמן קצר, אך באין הטיפול מועיל, יש לפנות לסיוע מקצועי המתמחה בשיקום.
הטיפול השמרני עושה שימוש בעזרים טכנולוגיים מרפאי דלקת בהם לייזר רך, אולטרסאונד וגלי הלם בהתאם לסוג הנזק ועוצמתו. הטיפול נועד לשפר את טווחי התנועה של כף היד והאצבעות והשגת איזון בין כוח וגמישות השרירים והגידים האחרים לפעולה הקינמטית של כף היד. במקרים של דלקת פרקים המטופל יופנה לראומטולוג ובמקרים אחרים ניתן להתאים טיפול תרופתי או כירורגי.
טיפול אלטרנטיבי
במידה והטיפול התרופתי עוזר פחות או לא עוזר בכלל, אפשר לבחון אופציה של טיפולים אלטרנטיביים לטיפול בכאב בשורש כף היד. מרפאות שונות מציעות שלל טיפולים להפחתת הכאבים בכף היד. הטיפולים נמצאו יעילים בקרב כמה וכמה מטופלים שהעידו על הקלה משמעותית בכאבים. מומלץ לנסות טיפולים אלטרנטיביים כמובן לאחר אישור רופא מטפל וניסיון בטיפול תרופתי קודם לכן.