הרצועה הצדדית החיצונית (The lateral collateral ligament – LCL) ממוקמת במפרק הירך. הרצועות הן עבות וחזקות ומהוות רקמות המחברות עצם לעצם.
הרצועה הצדדית החיצונית פועלת לאורך החלק החיצוני של מפרק הברך, מהחלק התחתון של עצם הירך עד החלק העליון של עצם הרגל התחתונה, ומסייעת לשמור על היציבות של הברך, במיוחד בחלקה החיצוני. פגיעה ברצועה הצדדית החיצונית עלולה להתבטא במתיחה, וקרע חלקי או מלא. בדרך כלל, הסיבה העיקרית לקרע הרצועה תהיה טראומה ישירה בחלק הפנימי של הברך באופן אשר יפעיל לחץ על הרצועה ויגרום לקריעתה.
גורמים ותסמינים של קרע ברצועה הצדדית חיצונית
נקע או קריעה ברצועה הצדדית חיצונית מתרחש כאשר הרצועה בצד הברך נמתחת יתר על המידה. פציעות ברכיים אלה מהווים כ 25% מכלל פציעות הברכיים החמורות בארצות הברית. בדרך כלל, פציעה זו תתרחש בקרב מבוגרים בגילאי 20-34, ו 55-65, במהלך פעילויות ספורט.
הפציעה תתרחש כאשר הברך תיפגע בצידה הפנימי באופן אשר ידחוף את הברך החוצה, או כאשר הברך תימתח באופן מהיר או בכוח רב מדי (hyperextends) באופן אשר יילחץ על הצד החיצוני של הברך. אין הבדל בסוגי הפציעה ובשכיחותה בין גברים לנשים.
חומרת הסימפטומים של הפגיעה ברצועה יהיו בהתאם לחומרת הפציעה. כאשר ישנו קרע חלקי או מלא של הרצועה, התסמינים יכולים לכלול נפיחות בברך (במיוחד בחלק החיצוני), נוקשות של מפרק הברך אשר עלול לגרום ל"נעילת הברך", כאבים באיזור וחוסר יציבות של הברך. בדרך כלל הכאב החזק, יגרום לצליעה.
אבחון וטיפול
בכדי לאבחן פגיעה וקרע ברצועה, הרופא יחפש ויבדוק אחר הנפיחות האופיינית. כמו כן, בבדיקה פיסית, ינסה הרופא להזיז את הברך לכיוונים שונים בכדי לבדוק את חומרת הסימפטומים ואת נוקשות האיזור. במקרה של חשד לקרע, ייתכן ויהיה צורך בבדיקות הדמיה אשר יאשרו מצב זה, כמו צילומי רנטגן או MRI.
הפציעות באיזור זה מסווגות לשלוש רמות עיקריות על פי התסמינים: כאב קל בנקודת הפציעה (נקע או מתיחה), רפיון בולט בברך (הברך נפתחת עד 5 מ"מ) בנוסף לכאב חזק ונפיחות בצד הפנימי של הברך (קרע חלקי) וכאב ורגישות ניכרת בצד הפנימי של הברך; נפיחות וחוסר יציבות (קריעה מלאה).
עשויות להיות מספר אפשרויות טיפול אשר יותאמו למטופל על פי חומרת הפציעה. במקרה קל של מתיחה או נקע, ההמלצה תהיה על טיפול שמרני הכולל קרח, נטילת משככי כאבים, הגבלת הפעילות הגופנית עד היעלמות הכאב והנפיחות, שימוש בקביים ופיזיותרפיה להחזרת טווח התנועה הקודם. במקרים קשים יותר של קריעות, ייתכן ויוצע בנוסף לפיזיותרפיה ולשיקום, גם טיפול כירורגי אשר ינסה לתקן את הקריעה ולשחזר את הרצועה. הניתוח יוצע במיוחד במקרים בהם מעורבות גם רצועות נוספות בברך.
מניעת פציעות חוזרות
פציעה זו של הרצועה הצדדית החיצונית מחלימה פחות טוב מאשר פציעה ברצועה המרכזית. עם זאת, לפעמים רק מנוחה, פיזיותרפיה ולקיחת משככי כאבים עשויים לשפר את המצב, ולהחזיר בהדרגה את המטופל לפעילות תקינה. במקרים חריגים יותר, יידרשו ניתוחים והפסקת הפעילות לטווח ארוך.
הפיזיותרפיסט יכול להמליץ על תרגילי בית בכדי לחזק את השרירים סביב הברך, הרגל העליונה והבטן בכדי למנוע פגיעה בעתיד. תרגילים אלה יכללו חיזוק הכוח והגמישות של הרגליים, הברכיים וליבת השרירים. בנוסף, בכדי למנוע פציעות עתידיות בברכיים יש ללמוד להימנע ממנחים לא נכונים, להתמיד בפעילות לגמישות וזריזות, לזכור לבצע חימום לפני תחילת פעילות גופנית מאומצת, להקפיד על נעילת נעליים מתאימות ולשמור על משקל גוף תקין.