פציעות ברך נחשבות לפציעות שכיחות מאד בקרב ספורטאים והן מופיעות בדרגות חומרה שונות. מפרק הברך, הנחשב למפרק הגדול ביותר בגופנו, לוקח חלק בכל פעילות ספורטיבית שהיא ולכן גם חשוף לפציעות, לפגיעות ולשחיקה רבה במהלך השנים.
הטיפול בפציעות ברך, שלעיתים מלווה להן כאב רב הגורם לפגיעה חמורה באיכות החיים וגם למוגבלות בתנועה, נעשה בהתאם לפציעה ולאופי ומידת הכאב, המופיע במקום.
רקע על הפציעה
כמעט מחצית מכלל פציעות הספורט קשורות אל הברכיים. הברך שלנו מורכבת משלוש עצמות: מעצם הירך (פמור), מעצם השוק (טיביה) ומהפיקה, שנמצאת בחלקה הקדמי של הברך. בין עצם הירך לעצם השוק נמצאים המניסקוסים, המשמשים כבולמי זעזועים והם אלה, המאפשרים את תנועתן החלקה של העצמות ואת יציבותן. הבורסה, שנמצא בחלקה הקדמי של הברק, לפני הפיקה, הינו שק שמלא בנוזלים, המהווה גם הוא חלק מרכזי וחשוב במבנה כולו, וזאת לצד גידים, שרירים ורצועות, המאפשרות את תנועתה. הרצועות החשובות ביותר בברך הן הרצועה הצולבת הקדמית, הרצועה הצולבת האחורית, הרצועה החיצונית הצדדית והרצועה הפנימית הצדדית.
פציעות ברך במהלך, האופייניות לספורטאים, נחלקות לשני סוגים: פציעות בשל שימוש יתר בברך, הנגרמות בעקבות פעולה שחוזרת על עצמה ו – טראומה לברך, פציעה שהיא ישירה או עקיפה. טראומה כזו, פציעה שכזו, יכולה להיגרם בשל קרע באחת מרצועות הברק, פריקה של פיקת הברק וגם שבר במקום. פציעה לא ישירה יכולה להיות פגיעת סחוס או חבלה סיבובית, למשל. הסימפטומים הנלווים לחבלות בברך יהיו נפיחות במקום הנובעת בשל דימום במפרק.
כיצד היא מתבטאת
פציעה בברך שמקורה הוא פיקתי נובעת לרוב בשל חולשת שרירים, המובילה להסטת הפיקה מצירה הנורמלי ובכך גם לפגיעה ישירה בסחוס. דלקת בגיד הפיקה הוא פציעה נוספת, כתוצאה משימוש יתר בברך וגם דלקת ברצועה האיליו-טיבאלית, שנמצאת בחלקה החיצוני של הברך. פציעות, האופייניות לספורטאים, המלוות בחבלה ישירה בברך, יכולות להיות מתיחה או קריעת שריר או גיד הברך או מתיחה או קריעת רצועת הברך. קרע המופיע באחד המניסקוסים הוא פגיעה נפוצה גם כן, הבאה לידי ביטוי בחלק החיצוני של הברך ובנפיחות מקומית, המלווה בכאב עד אזור הישבן ובמוגבלות בתנועה.
באילו ענפי ספורט היא נפוצה
פציעות ברך אופייניות לספורטאים העוסקים בריצה ובאתלטיקה קלה, אלה שמבצעים פעולות החוזרות על עצמן שוב ושוב, מה שיוצר עומס ומאמץ רב מאד לברך. הדבר נפוץ גם בקרב רוכבי אופניים, בין אם חובבנים ובין אם מקצוענים, הנוהגים לרכוב שעות רבות במהלך השבוע ובאופן רציף.
דרכי טיפול ושיקום
הטיפול בפציעות ברך מותאם נקודתית לסיבת הפציעה ומקור הכאב. טיפולים פיזיותרפיים נחשבים לאחת משיטות הטיפול המקובלות כיום וגם זו שמוכיחה את עצמה כיעילה מאד. בין אם מדובר בפציעות ברך בשל ריצה, הליכה, טיפוס או אפילו בעקבות ישיבה מרובה, הדבר מלווה לרוב בדלקת מקומית, שהטיפול המתאים בה הוא הפחתת העומס ותרגילים רלוונטיים המחזקים את המקום.
חבישה ייעודית ושימוש בעזרי תמיכה למיניהם יכולים גם הם להפחית את העומסים על הברך ולאפשר את חיזוקו של המקום. אולם, במקרה זה מדובר בפתרון לפרק זמן מוגבל ורק במהלך הפעילות הגופנית. תרופות נוגדות דלקת, כמו למשל אספירין ואיבופרופן, יכולות לעזור וגם טיפולי חום וקור מקומיים. בכל מקרה, כדאי לפנות לרופא ספורט מומחה, המכיר היטב את התופעות השונות ויודע להתאים את הטיפול הרלוונטי לבעיה. אבחון נכון יכול לעזור בכך לא פחות, ובעיקר באיתור המקור לפציעה, הגורם לחבלה ולכאבים שבאזור הברך (בין אם מדובר בברך אחת בלבד או בפציעה או בכאב בשתי הברכיים).
אולי יעניין אותך גם: