מהי תסמונת פטלו פמורלית? וכיצד ניתן לטפל בה?

כאבי ברכיים הינם תופעה מוכרת מאוד בקרב אנשים רבים העוסקים בספורט, בין אם ספורט חובבני ובין אם ספורט מקצועני.תסמונת פטלו פמורלית תסמונת פטלו פמורלית מוכרת גם בכינוי כ"ברך רצים" או תסמונת כאב קדמית בברך, היא גורמת לאנשים הסובלים ממנה לכאבים ומגבלות רבות, כאשר הסיבות לכאב מגיעות בגלל מבנה פיזי של הרגל והברך, כאב אשר בא לידי ביטוי בעיקר באזור הקדמי של הברך ומסביב לפיקה.

כאב פטלו פמורלי אופייני בעיקר בקרב אלו שעוסקים בריצה אך לא רק, וניתן למצוא גם אנשים העוסקים בטניס, אומנויות לחימה, רכיבה על אופניים ואפילו בחיילים בטירונות.

מהם תסמיני תסמונת פטלו פמורלית?

תסמונת פטלו פמורלית מתפתחת אצל אדם אשר קיימת לו פגיעה בסחוס התת פיקתי או שקיימת פגיעה ברקמות שונות הנמצאות סביב פיקת הברך. אחד מהסימנים העיקריים המאפיינים את אותם אנשים הלוקים בתסמונת פטלו פמורלית זה כאב בחלק הקדמי של הברך באזור הפיקה ומסביב לה, הם חווים קושי בעלייה או ירידה במדרגות. הכאבים מחמירים בעת הליכה, ריצה, קפיצה, כאשר קמים מישיבה לעמידה, לאחר ישיבה כאשר הברכיים כפופות במשך זמן רב, בזמן כריעה וכדומה. פעמים רבות מעבר לכאב בקרב אותם אנשים ישמעו רעשים וחריקות בזמן הנעת הרגל, רעשים המגיעים מאזור פיקת הברך. התסמונת נפוצה יותר בקרב נשים מאשר גברים, ככל הנראה משום שהן בעלות מבנה אגן רחב יותר מאשר של גברים.

מה עלול לגרום להופעת תסמונת פטלו פמורלית?

הגורמים לתסמונת אינם ידועים בוודאות אך ישנם מספר גורמים אשר אנשי המקצוע המשערים שמשפיעים על הסיכוי לפתח אותה או להחמיר את מצבה כמו למשל אימון אינטנסיבי ומאומץ לאורך זמן היוצר עומס על הברך והפיקה, חולשת השרירים התומכים בברך בעיקר הארבע ראשי ושרירי הירך, ביצוע תרגילי ספורט כמו סקווט למשל בצורה לא נכונה המעמיסה על הברך, שבר בברך או פריקה שלה או נפילה עליה ובכלל טראומות שונות באזור שלה, עודף משקל וגם גיל.

כיצד התסמונת מאובחנת?

האבחון של תסמונת פטלו פמורלית מבוסס על שילוב של תשאול אודות ההיסטוריה של האדם ושל בני משפחתו בשילוב בדיקה פיזית. לעיתים הרופא ישלח לבדיקות נוספות כמו צילום רנטגן, בדיקת הדמיה MRI ובדיקות מעבדה שונות כדי לאשש או לשלול בעיות שונות טרם מתן אבחון סופי. התשאול עוזר להבין את סוג הכאב, מתי הוא מחמיר ומה עוזר להרגיע אותו, מתי הוא התחיל וכדומה. הבדיקה הפיזית הכוללת מגע מסייעת לרופא לדייק את מיקום הכאב ולהעריך את רמת הנזק והפגיעה. כמו כן הרופא מתבונן על זווית הברכיים, כפות הרגליים, מפרקי הירך ועוד, בודקת את טווחי התנועה של הברכיים, האגן, מפרקי הירך והגב התחתון ובמידת הצורך שולח לבדיקות נוספות כדי לשלול דלקת למשל או קרע במיניסקוס טרם מתן האבחון.

אילו אפשרויות טיפול עומדות בפני הסובלים מתסמונת פטלו פמורלית?

לרוב הטיפול בתסמונת הינו טיפול בסיסי ושמרני עם העדפה להימנע מניתוח ומתן תרופות, מתן מנוחה לברך והימנעות מביצוע פעולות מכאיבות. חשוב לא פחות שבמידה והכאב נובע מבעיה בכף הרגל, יציבה וכדומה למצוא פתרון לבעיה בין אם על ידי התאמת מדרסים, פיזיותרפיה אשר מסייעת לחיזוק שרירים ושיפור יציבות ואף היעזרות בתומכי ברכיים בזמן אימונים.

במידה וקיימת דלקת אפשר להיעזר בנוגדי דלקת באמצעות כדורים או זריקות מקומיות. אם הטיפול השמרני אינו יעיל וקיים סבל רב לעיתים כדאי לשקול ביצוע ניתוח. במקביל לטיפולים הקונבנציונליים ניתן להיעזר בטיפולי רפואה משלימה אשר יכולים לסייע רבות הן למצב הדלקתי והן לכאב עצמו.

חסן שמא פיזיותרפיסט מומחה לפציעות ספורט

פיזיותרפיסט מוסמך בעל ניסיון של 15 שנה. העובד בטיפול בתדרים שיטה ANF - שיטה שאין בה שימוש בחומרים כימיים, ידידותית לגוף האדם, המאפשרת הגעה לתוצאות מיידית. הטיפול אידיאלי לבעיות אורטופדיות, נוירולוגיות, כאבים ובעיות במערכת החיסון.

072-3975633
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!