ישנן לא מעט נשים, העוסקות בספורט באופן תדיר, אולם מפסיקות לעסוק בכך בזמן ההיריון. אחרות מגלות, ודווקא בתקופה זו, את הפעילות הספורטיבית, שהופכת חלק בלתי נפרד מהיום יום שלהן.
נכון, הריון הוא לא מחלה, והפעילות הספורטיבית בתקופה זו מומלצת מאד. ובכל זאת, חשוב לבחור בפעילות המתאימה, לקחת בחשבון את יכולות האישה ולדאוג שלא לגרום לעומסים מיותרים, העשויים, ובמיוחד בחודשים המתקדמים, להזיק ופחות להועיל.
מאפייני נשים הריוניות העוסקות בספורט
בשנים האחרונות יותר ויותר נשים הריוניות עוסקות בספורט, ובמיוחד בפעילות מתונה או איטית יותר, כמו יוגה, למשל, אחרות אפילו מעזות לעסוק בפעילות, הנחשבת למאומצת יותר, כמו פעילות אירובית מסוגים שונים (שחייה, ריצה ועוד), כזו המאמצת יותר את מערכות הגוף ומשפרת את סיבולת לב ריאה.
הרופאים מעודדים את הנשים ההריוניות לעסוק בספורט בתקופה זו, וזאת כחלק מאורח חיים נכון ובריא. לנשים הריוניות אף מומלץ לשלב תרגילים לחיזוק שרירי רצפת האגן, המפחיתים את הסיכוי לדליפת שתן ותופעות אחרות. פעילות גופנית בתקופה זו יכולה אפילו להוריד משמעותית את הסיכוי ללקות בסוכרת הריון, ולאלו שכבר סובלות מכך – לעזור לשמור על איזון נכון של הסוכרים בדם.
נשים ספורטאיות מקצועיות ממשיכות לרוב לעסוק בפעילות ספורטיבית רבה גם במהלך ההיריון, אולם מפחיתות את התדירות וגם את העוצמה. נשים אחרות, כאמור, מעוניינות לעבור את התקופה בקלות רבה יותר ולאור חשיבותה של הפעילות הגופנית מחליטות לאמצה.
צרכים פיזיים
האישה, במהלך ההיריון, חווה שינויים פיזיולוגיים רבים. מערכת כלי הדם והלב שלה עובדת קשה יותר וקצת חילוף החומרים מהיר יותר. מעבר לכך, נפח הדם של האישה עולה בכמעט 50 אחוזים, אולם איכותו יורדת. נשים רבות סובלות במהלך תקופת ההיריון מאנמיה ולכן נוהגות ליטול תוספי ברזל בתקופה זו כדי לספק לגוף את רמות הברזל הנדרשות לו.
מערכת הנשימה, במהלך תקופת ההיריון, חווה גם היא שינויים. הנשימות, ובעיקר בשל הלחץ התוך בטני, הופכות למהירות ושטחיות יותר, וככל שמתקדמים בחודשי ההיריון, הלחץ התוך בטני גדל. ישנם שינויים פיזיולוגיים נוספים, שגם אותם חשוב לקחת בחשבון בתקופה זו: ישנו לחץ רב יותר על שלפוחית השתן ולכן יש צורך תכוף יותר במתן שתן, מרכז הכובד עובר קדימה, מה שמוביל לכאבי גב וקושי בשמירה על שיווי המשקל וישנה גם נטייה לעצירויות.
פציעות ספורט נפוצות בקרב נשים בהריון
פציעות ספורט נפוצות בקרב נשים בהריון יכולות להיות פציעות ספורט, שמוכרות לנו גם בקרב נשים שאינן בהיריון, אולם ישנה נטייה מוגברת בתקופה זו לחבלות ופציעות, במידה ולא מקפידים לבצע נכון את התרגילים.
טיפולים מתאימים ומניעה
הטיפולים המוצעים לנשים בהריון הסובלות מפציעות ספורט הם טיפולים שמרניים לרוב. בתקופה זו מעדיפים הרופאים להימנע ממתן תרופות חזקות או בחירה באפשרות ניתוחית, במידה ומדובר בפציעה מורכבת יותר. בכל מקרה, הימנעות מפעילות גופנית שיכולה להזיק וגם הקפדה על מנוחה מספקת ותרגילים, המותאמים לגוף החדש, יכולים למנוע פציעות ספורט מיותרות או נזקים אחרים.
משחקי כדור, במהלך תקופת ההיריון, פחות מומלצים בשל הסיכוי הגבוה יותר לנפילות וריצה מתאימה לנשים הריוניות, שנהגו לרוץ גם לפני תקופת ההיריון. הפעילות הגופנית במהלך תקופה זו לא נועדה לשפר ביצועים או "להכניס לכושר", כי אם לשמור על מערכות הגוף ולשפר, במקביל, את התחושה הכללית. מומלץ להקשיב לגוף ובמידה ומרגישים תחושות לא נוחות או עייפות רבה, לעצור ולנוח. כדאי להתייעץ עם מאמן כושר, המתמחה בתחום, ולבקש ממנו המלצות לתרגילים, המותאמים לנשים בהריון.
אולי יעניין אותך גם: