שפשפת יכולה להיווצר בכל מיני מקומות בגוף, זהו תהליך דלקתי שגורם לגירוי באיזורים בגןף בהם ישנם קפלים. זוהי תופעה שכמעט כולנו חווינו אותה, זוהי תופעה מציקה ולא נעימה אך יש לה טיפול וניתן לרוב להיפטר ממנה בקלות.
אז מה זה למעשה שפשפת, מה גורם לה והאם יש אנשים שהם בסיכון יותר גבוה לסבול ממנה? כמה זמן בדרך כלל נמשכת שפשפת ומתי מומלץ לפנות לבדיקה רפואית? המשיכו לקרוא ולמדו עוד על הנושא של שפשפת.
מהי שפשפת?
שפשפת היא למעשה גירוי שנגרם מתהליך דלקתי שנוצר בין שני קפלים בגוף האדם. שפשפת בדרך כלל מופיעה באזורים כמו המפשעות, בית השחי, מתחת לשדיים, בין הירכיים ובין הכפלים של הבטן. באזורים אלו בדרך כלל יש לחות וחיכוכים. שפשפת נפוצה יותר כאשר יש מזג אוויר חם ולח ואצל אנשים שסובלים יותר מהזעה. שפשפת לא נפוצה רק בקיץ, אך בתקופת הקיץ יש יותר סיכוי לסבול משפשפת.
בחברה הישראלית פעמים רבות, שפשפת זכורה לנו מזמן השירות הצבאי. שפשפת נפוצה מאוד אצל חיילים וחיילות משום שהם נמצאים המון שעות תחת תנאים של חום ולחות והם בדרך כלל עושים הרבה פעילות גופנית – כל אלה מאפשרים לשפשפת להתפתח בקלות.
שפשפת היא דבר נורמלי שיכול לקרות לכל אחד ואחת ואין צורך להתבייש בה. חשוב לדעת שיש טיפול לשפשפת ובטיפול מתאים היא תעבור בתוך מספר ימים, אך, במקרים מסוימים יש צורך לגשת לבדיקה אצל רופא.
מהם תסמיני השפשפת?
הסימפטומים העיקריים והנפוצים ביותר הם תחושות של גירוד, שלעיתים יכול להיות בלתי נסבל, וכן הופעה של פריחה. במקרים מסוימים שפשפת יכולה גם ליצור תחושה של שריפה, יכולה להעלות ריח רע ולגרום לעור להיות סדוק ולעיתים אפילו לדמם. כמעט כולנו חווינו את זה, יום קיץ חם ולח מאוד, אחרי הליכה ארוכה, ריצה או אפילו במאמץ רגיל, פתאום מתחילה תחושת האי הנוחות שעולה משפשפת. בין הירכיים זהו גם מקום נפוץ, בעיקר אצל נשים, כאשר הן הולכות בימי קיץ חמים ולחים עם חצאית וכך נוצר חיכוך תמידי בין הירכיים.
מהם הגורמים להתפתחותה של שפשפת?
למרות ההנחה הכללית שבה רבים חושבים שפשפת היא בעצם מחלה או פגיעה כתוצאה מזיהום או מתגובה אלרגית, שפשפת היא אינה כזו, היא למעשה ממש כמו שמה – שפשוף אינטנסיבי בין שני חלקי עור. יש אנשים אשר סובלים יותר משפשפות ויש אנשים שפחות. יש אנשים שסובלים משפשפות באופן קבוע ויש כאלה שלא סבלו אפילו מאחת במהלך כל חייהם.
להלן כמה מהגורמים העיקריים להיווצרות של שפשפת:
- פעילות גופנית מאומצת – חיילות וחיילות, רוכבי אופניים, אצנים מקצועיים או אצנים חובבים, באופן טבעי בדרך כלל חשופים יותר לסבול משפשפת.
- תנאי מזג אוויר המלווים בחום ולחות – מזג אוויר חם ולח מייצר את התנאים המושלמים להיווצרות של שפשפת בשל כך שהעור נהיה יותר חשוף לפגיעות. במקרים קיצוניים של חום ולחות יכולה גם להתפתח פטרת אשר גורמת לשפשפת להיות אף גרועה יותר.
- שימוש בתרופות מסוימות – תרופות מסוג סטרואידים, לדוגמה, יכול גם להעלות את הסיכון לכך שתיווצר שפשפת.
- תקופת ההיריון והשמנת יתר – כאשר איש או אישה סובלים ממשקל עודף, יש להם יותר סיכוי להיווצרות של שפשפת. הסיבה לכך היא שיש כאשר יש משקל עודף, יש יותר נקודות חיכוך ויותר קפלים בעור.
- גם שמירה על היגיינה בצורה לא טובה וגם לבישה של בגדים מאוד צמודים יכולים לגרום לשפשפת.
כיצד ניתן לטפל בשפשפת?
טיפול בשפשפת מורכב ממניעה של שפשפת וטיפול בשפשפת לאחר שזו כבר התפתחה.
מניעה של שפשפת – שמירה על היגיינה נכונה, איוורור כמו שצריך וייבוש, עד כמה שאפשר, של האזורים המועדים לפורענות, יסייעו למנוע שפשפת. כמו כן, עבור ספורטאים או חיילים וחיילות, מומלץ להשתמש בתכשירים ייעודיים לפני הפעילות הגופנית המאומצת ובכך להגן, עד כמה שניתן, על האזורים העיקריים אשר חשופית לשפשפת.
טיפול בשפשפת – כאשר השפשפת כבר התפתחה, ניתן להשתמש בתכשירים מקומיים אשר יוכלו לסייע בהקלה על התסמינים ובטיפול בפטרת שנוצרה. רוב התרופות הללו ניתנות לרכישה אך ורק עם מרשם רופא.
מתי מומלץ לגשת לבדיקה רפואית?
בדרך כלל בעיית השפשפת תיפתר בקלות, אולם, במקרים מסוימים יהיה צורך לפנות לבדיקה רפואית, למשל במקרים בהם ישנו, לצד השפשפת, זיהום חיידקי. אלו הם התסמינים שצריכים להדליק את נורות האזהרה: חום, תחושה כללית לא טובה, בחילות, הקאות וצמרמורות.
אולי יעניין אותך גם: