מדובר בפציעת ספורט שכיחה מאד, הן בקרב ספורטאים מקצוענים והן בקרב חובבנים. היא נפוצה גם בקרב אלה שאינם עוסקים בספורט ובעיקר בשל רגישותו הרבה של האזור.
בלט דיסק הוא פציעת גב, העשויה להופיע בדרגות חומרה שונות ובדרך כלל באופן הדרגתי. מי שסובל מכאבי גב או מכאבים בצוואר שאינם פוסקים, ייתכן שמדובר בנזק לדיסק הבין חולייתי, הגורם ללחץ ישיר על שורש העצב, מה שמוביל לשורה ארוכה של סימפטומים. במקרים כאלה סביר שזהו בלט דיסק, אלא אם כן נקבע אחרת.
רקע על הפציעות
בלט דיסק הוא תופעה נפוצה, שניתן לשרוד אותה גם ללא טיפול במידה ואיננה מלווה בכאבים עזים ואיננה פוגעת ביכולת התנועה. ישנם ספורטאים רבים, וגם כאלה שאינם עוסקים בספורט, הסובלים מבלט דיסק וכלל אינם מודעים לכך. התופעה מופיעה בעיקר בשני אזורים: באזור חוליות המותן ובאזור חוליות הצוואר. עמוד השדרה שלנו הוא כמעין תעלה ארוכה, העוברת לאורך הגב, מעצם הזנב לעד לבסיס הגולגולת.
תעלה זו בנויה מדיסקים בין חולייתיים ומחוליות. עובר בה חוט שדרה ועשרות עצבים יוצאים ממנו. אלה, מעבירים מידע ישירות מהמוח אל אזורים שונים בגוף ובחזרה. הדיסק הסחוסי הינו זה המפריד את חוליות עמוד השדרה והוא מורכב מטבעות סיביות, כשבמרכזה של כל אחת מהן ישנה ליבה צמיגה.
כשהוא נתון לעומסים רבים או חריגים נלחץ החומר אל הטבעות הסיביות, שתוחמות אותו. הדיסק הבין חולייתי מונע זעזועים, שאליהם חשוף עמוד השדרה ומאפשר לו לבצע את התנועה באופן מלא. אולם, גם הוא, כמו כל רקמה אחרת בגוף, מוגבל ביכולותיו ועשוי להישחק ולהיפגע עם הזמן.
כיצד הן מתבטאות
פציעות ספורט על רקע של בלט דיסק באות לידי ביטוי בכאבי גב מקומיים, במגבלות תנועתית באזור שבו קיים הבלט, בנוקשות במקום ובמקרים מסוימים גם בהקרנת הכאב לאזור הרגליים (במידה ומדובר בבלט בדיסק המותני), בפציעות במפרקי השטחה, או בהקרנה לאזור הידיים (במידה ומדובר בבלט בדיסק הצווארי). לעיתים גם תיתכן תחושה של הירדמות ונימול בגפיים. במקרים קשים יותר, תיתכן גם פגיעה נוירולוגית חמורה, הכוללת שיתוק חלקי בכמה משרירי הגפיים ואפילו אובדן שליטה על הסוגרים.
באילו ענפי ספורט הן נפוצות
פציעות אלו יכולות להופיע אצל ספורטאים בכל ענף וגם אצל כאלה, שאינם עוסקים בספורט. בין אם מדובר באנשים המתאמנים בחדר כושר, מרימים משקולות, רוכבים על אופניים או מבצעים תנועות חדות עם הגוף, התופעה נפוצה ויכולה להופיע בכל שלב.
דרכי טיפול ושיקום
הטיפול בבלט דיסק נקבע בהתאם למידת חומרת הפציעה וגם האופן שבו היא משפיעה על הספורטאי הפגוע. במקרה של בלט דיסק חשוב לחזק את שרירי הליבה ולבצע מתיחות ותרגילי גמישות, המתמקדים בשרירי עמוד השדרה, בשרירי התאומים ובשרירי הארבע ראשי.
מומלץ ללמוד כיצד יושבים נכון וכיצד מפעילים את שרירי הגב מבלי לגרום להם לעומסים לא רצויים. במידה ומדובר ברוכבי אופניים, הסובלים מכך, חשוב להתאים את מידת האופניים לרוכב ולכוון אותם בהתאם לתנועותיו כדי למנוע רכיבה רכונה מדי.
לצד כל אלה, מומלץ להקפיד על תחזוקת הגוף, הכוללת טיפולים שונים באופן שוטף, המחזקים את הגב ושומרים עליו. טיפולים פיזיותרפיים יכולים לעזור, עיסויים, כירופרקטיקה וגם פילאטיס הן אפשרויות מצוינות.
כדאי לדעת
בניגוד לפציעות אחרות, דווקא מנוחה מוחלטת לאחר הפגיעה יכולה להאט את תהליך ההחלמה ואת השיקום ממנה. ולכן, כדאי להמשיך ולעסוק בפעילות גופנית, אם כי להקפיד על כזו שמחזקת את שרירי הגב אך איננה מאמצת אותם מדי. שחיה יכולה לעזור וגם תרגילי מתיחות, המקדימים אותה.