אין צל של ספק שלפעילות גופנית יש רשימה ארוכה של יתרונות, כאשר כיום ידוע שמדובר באחד הצעדים ההכרחיים בדרך לבריאות הגוף והנפש. הבעיה היא שפעילות גופנית, בעיקר מאומצת מדי או בלתי מבוקרת, כוללת גם סיכונים שכדאי להכיר – במרכזם פציעות ספורט. למרות שבאופן פרטני יש בוודאי דגשים שניתן להעניק לכל מתאמן, בשנים האחרונות נעשה חיפוש אחר שיטות שעשויות להוכיח את עצמן כיעילות וכמומלצות במיוחד לכל ספורטאי ואתלטית.
קבוצת חוקרים ישראלית שמה לה למטרה לסקור כמה מהמחקרים החשובים שבוצעו במרוצת השנים (עד לשלהי שנת 2005) ועמדו בקריטריונים מוגדרים של איכות.
מה גילו החוקרים ממחקר המטא שערכו על עזרים ספורט?
בסך הכול, איתרו החוקרים 48 מאמרים ש-32 מתוכם ענו על קריטריון ההכללה שהם הגדירו. הם חילקו את המחקרים לקבוצות בהתאם לסוג ההתערבות שננקטה בהם. חמישה מחקרים עסקו במדרסים, כאמצעי למניעת פגיעות ברגליים. אוכלוסיית המחקרים הכוללת עמדה על כ-2,500 איש, ונמצא שמדרסים עשויים להפחית את הסיכון לפציעות גפניים תחתונות בכ-30% או 50%. לא נמצאו הבדלים בהשפעה בין מדרסים בהתאמה אישית למדרסי מדף, אם כי רק מחקר אחד השווה בפועל בין שני הסוגים. באופן מעניין כל המחקרים נוסו על חיילים, מה שעשוי לפגוע מעט בתקפות הממצאים.
תת הקבוצה הבאה, שמנתה שבעה מחקרים, עסקה בתומכי מפרקים חיצוניים. המחקרים הראו שמקבעים לקרסול, שהושמו בנעל או מחוצה לה, הפחיתו את הסיכויים לפגיעות קרסול בכ-50-30%. חלק מהמחקרים עסקו במגני ברך, אחרים במגנים לשורש כף היד ובנוספים כאמור במקבעי קרסול, כאשר בשישה מחקרים מבין השבעה הפחתת הסיכונים עמדה על 50% לפחות.
יש גם חשיבות לתוכנית אימונים, גילו החוקרים
לא צריך להיות מומחה לספורט או לרפואה כדי להבין עד כמה חשוב לבנות תוכנית אימונים בהתאמה אישית מלאה. המחקרים הראו תוצאות מרתקות ביחס לתוכניות האימונים. ארבעה מחקרים עסקו באימונים הנעשים באמצעות לוח שיווי משקל, והתוצאות בהם היו סותרות. בתוכניות אחרות בחנו טיפולים משולבים, ששילבו לוח שיווי משקל עם תרגילים ופעולות שיקום אחרות, בהם עלתה החשיבות של התערבות. בחמישה מהמחקרים שעסקו בהתערבות משולבת גילו החוקרים הפחתה של 50% לפחות בפציעות, ובכל ששת המחקרים ההפחתה הייתה ב-30% ומעלה.
חלק מהמחקרים ערכו התערבויות נוספות, דוגמת תרגילי מתיחה וחימום (לא נמצאה השפעה על תדירות הפגיעות בגפה התחתונה), מגן פנים למניעת זעזוע מוח (תוצאות סותרות בשני מחקרים) והדרכה למניעת פציעות (נמצאה השפעה על חלק מהספורטאים).
מה היו מסקנות החוקרים?
ברמה הכללית, מצאו החוקרים כי התערבויות שונות – לרבות מדרסים, מגני מפרקים חיצוניים ותוכניות אימונים – עשויות למנוע פציעות ספורט, אם כי איכות המחקרים לקתה בחסר. כך למשל חלקם התעלמו ממשתנים מתערבים נוספים שעשויים להסביר את התוצאות, בעוד שבאחרים קבוצת המחקר הייתה קטנה או הומוגנית מדי מכדי לאפשר הסקה כוללנית יותר. חלק מהמחקרים התמקדו בענפי ספורט מסוימים, וייתכן שתהיה לכך השפעה על התוצאות. בנוסף המחקרים שנבדקו הם מיושנים באופן יחסי, ולא בהכרח מעודכנים לעת הנוכחית.
ברמה הכללית, אפשר לטעון שהמחקרים שהוצגו כאן הציגו תמונה מורכבת לגבי הדרכים הקיימות לצמצום הסיכויים לסבול מפציעות ספורט. החוקרים סיכמו את הממצאים בקביעה לפיה יש צורך במחקרים נוספים בדרך להגדרת דרכי המניעה היעילות ביותר, תוך התייחסות לסוגי ספורט שונים. בנוסף הם המליצו להרחיב את צורת ההתבוננות במחקרים המבוצעים בעתיד, למשל בהתייחס להיענות המשתתפים לשיטות המניעה או לרמת הנגישות של הציוד המוצע בהם.
מקורות ולקריאה נוספת:
Preventing Sport Injuries – University Rochester Medical Center
Five Ways to Avoid Sport Injuries – Kids Health