פציעה בגיד אכילס – מידע בריאותי

פציעה בגיד אכילספציעה בגיד אכילס נפוצה ביותר בעיקר בקרב ספורטאים. גיד אכילס מחבר את שרירי השוק האחורי אל עצם העקב, כך שניתן לכופף ולפשוט את כף הרגל במהלך הליכה או ריצה. פציעה בגיד זה מתבטאת בקרעים קטנטנים ברקמת הגיד, ההופכים עם הזמן לדלקת נקודתית בגיד או לקרע משמעותי.

האופן בו משפיעה פציעת גיד אכילס על הרגל

פציעה זו מתרחשת בדרך כלל כתוצאה מפציעה של תנועה שגויה בחדר הכושר, כשהסיבות לה קשורות לשימוש יתר באזור. במקרה כזה תתפתח גם דלקת בגיד, המאופיינת בקרעים קטנים ברקמת הגיד, הנובעים מפציעות חוזרות ונשנות ושימוש יתר. הפציעה תתבטא בכאב חזק בחלקו האחורי של השוק, באזור שמעל לעצם העקב.

כשמדובר בדלקת בגיד, התסמינים כוללים רגישות למגע וכאב מקומי יחד עם נפיחות ואדמומיות. מתעוררים גם קושי לבצע תנועות עם כף הרגל, ותחושת כאב ונוקשות באזור לאחר מנוחה ארוכה או שנת לילה. במידה ומדובר בקרע מלא של גיד אכילס, לא ניתן יהיה לבצע תנועת "פוינט" (מתיחת הבהונות קדימה") ובזמן הליכה יתקשה הספורטאי הפצוע להרים את העקב מהרצפה.

פציעה בגיד אכילס נפוצה בקרב ספורטאים מענפי ספורט רבים

ספורטאים המפעילים עומס רב מאד על האזור, צפויים להיפצע. הליכה או ריצה על משטחים בשיפוע יכולה לגרום לכך, כמו גם אימונים מהירים הגורמים לעומס רב על הגוף ותרגילי ספורט הכוללים שימוש יתר בגיד אכילס.

ספורטאים המבצעים תנועה פתאומית, כמו קפיצה למשל, או אפילו ריצת ספרינט, ללא הקפדה על תרגילי חימום לפני, נמצאים בסיכון גבוה לסבול מפציעה כזו. שימוש בנעלי ספורט ללא בולם זעזועים אפקטיבי יכול לגרום לספורטאים לסבול מפציעה בגיד אכילס וגם יציבה לקויה על כף הרגל וצניחה חדה עליה.

שיטות טיפול ושיקום

לפני הטיפול קיים תהליך אבחון לבדיקת חומרת הפציעה כדי לבחור את המענה הטיפולי הנכון ביותר. במידה ומדובר בפציעה אקוטית, הטיפול יהיה חבישות קרות של האזור למשך רבע שעה עד עשרים דקות אחת למספר שעות.

בנוסף, עיסוי עם קרח יכול לסייע בהפחתת עוצמת הכאב. הרמת הרגל על כרית בזמן שכיבה או ישיבה הוא פתרון נוסף, המוצע לספורטאים הסובלים מפציעה כזו וגם שימוש בתרופות אנטי דלקתיות, שיכולות לזרז את תהליך ההחלמה.

שיטות אורטופדיות

כגון תרגילי מתיחה וחיזוק מיוחדים, שימוש במדרסים המותאמים נקודתית לספורטאי ופותרים את בעיית היציבה הלא תקינה של כף הרגל, כשבמצבים קיצוניים יותר תידרש התערבות כירורגית (במידה ומדובר בקרע בגיד, למשל).

שיטות מניעה

כדי למנוע פציעת גיד אכילס חשוב לבצע תרגילי מתיחה, המתמקדים בשרירי השוק בין היתר וגם בגיד אכילס, לפני הפעילות הספורטיבית. במידה וסובלים מקיצור בשרירי השוק או בגיד אכילס, כדאי לבצע את התרגילים גם ללא קשר לפעילות הספורטיבית. לספורטאים עם נטייה לסבול מפציעה כזו, מומלץ להימנע מכל פעילות הגורמת לפציעה.

סימפטומים המעידים על פציעה בגיד אכילס

חשוב מאוד לדעת, כי לא כל כיווץ אשר מורגש באזור גיס האכילס, מתייחס בהכרח למעבר של פציעה בגיד אכילס. בדיוק בגלל זה, חשוב לדעת מה הם הקווים המנחים, ומה הם המאפיינים שמעידים כי ייתכן שדרגת הפציעה שלכם היא חמורה, ומעידה על קיימות של פציעה בגיד אכילס. במרב המקרים שבו בני אדם מתמודדי עם קרע שמופיע בגיד האכילס, אותם המטופלים יעידו על עצמם כי הם סובלים מחוסר אפשרות לזוז במהירות גבוהה, ועל צליעה בהליכה בנוסף לכך. בנוסף, אצל כל מי שסובל מפציעה בגיד האכילס, ניתן להבחין גם בקושי מאוד מאוד רציני בביצוע הליכות פשוטות. הליך השיקום של פציעה בגיד אכילס, יכלול כחלק ממנו טיפול פיזיותרפי, מנוחה, ובמקרים קיצוניים – נטילה של משכחי כאבים.

כיצד ניתן לאבחן את הופעתה של פציעה בגיד אכילס?

על מנת שנוכל לאבחן קיימות של קרע בגיד האכילס, עלינו בראש ובראשונה לפנות לאבחון אצל אורתופד מקצועי, שמומחה לסוגיות כאלה. אחד מהדברים שמעידים על פציעה בגיד אכילס בראש ובראשונה, זה לנסות להצביע על המיקום המדויק שבו הכאב מורגש, שכן במרב המקרים, פציעה בגיד אכילס תורגש בעיקר בכאבים חדים ומקומיים באזורים שהגיד נאחז בשריר. במרב המקרים, הבחנה פשוטה של אורתופד בשריר הגיד שלכם תספיק לאבחון של פציעה בגיד אכילס, אולם, במקרים חריגים בלבד נאלץ לבצע בדיקות מעמיקות יותר.

ניתוח לטיפול בקרע בגיד האכילס

כיום, ניתן לטפל באנשים אשר סובלים מקרע הגיד האכילס, באמצעות ניתוח אשר נעשה פופולארי משנה לשנה. מדובר על הליך שיוצר משך החלמה מהירה יותר, אך לא מדובר על תהליך שמתבצע בכל בן אדם. בדרך כלל, ספורטאים יבצעו ניתוח לשיקום מקרע בגיד אכילס.

לסיכום, אם אתם סובלים מפציעה בגיד אכילס, יש כל מיני דברים שאתם יכולים לעשות החל מטיפולים שמרניים, דרך טיפולים אלטרנטיביים מתחום הרפואה המשלימה ועד ניתוח המעורב בפרוצדורה כירורגית. כדי לבחור את הטיפול האופטימלי עבורכם, כדאי להתייעץ עם מומחה מהתחום וכך ניתן יהיה לחזור לשגרה כמה שיותר מהר. משך ההחלמה מהפציעה משתנה בין ספורטאי אחד למשנהו. במידה ומטפלים באזור באופן מיידי, ההחלמה תהיה קצרה וטובה יותר. במידה והטיפול מתעכב, ההחלמה מהפציעה תהיה ארוכה. בכל מקרה, מומלץ לאפשר לגיד להירפא כראוי ולא למהר לשוב לפעילות גופנית לפני החלמה מלאה.

חסן שמא פיזיותרפיסט מומחה לפציעות ספורט

פיזיותרפיסט מוסמך בעל ניסיון של 15 שנה. העובד בטיפול בתדרים שיטה ANF - שיטה שאין בה שימוש בחומרים כימיים, ידידותית לגוף האדם, המאפשרת הגעה לתוצאות מיידית. הטיפול אידיאלי לבעיות אורטופדיות, נוירולוגיות, כאבים ובעיות במערכת החיסון.

072-3975633
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!