ספורטאים, חובבנים ומקצוענים, מקפידים לבצע חימום לפני הפעילות הספורטיבית, הכולל שורת תרגילים מסוימים המכינים את הגוף לקראת המאמץ הצפוי לו. מחקרים שונים הבוחנים את הנושא, סבורים בחלקם שאכן צריך לבצע אותו לפני הפעילות עצמה, בעוד שאחרים סבורים שאין לכך משמעות כלל.
יתרונות תרגילי חימום
תרגילי מתיחות וגם תרגילי חימום הם חלק בלתי נפרד כיום מכל אימון ומכל פעילות ספורטיבית הקשורה לענפי הספורט השונים. חובבנים וגם ספורטאים שמתחרים נוהגים לבצע את החימום ואת תרגילי המתיחות לפני שמתחילים בפעילות כדי לשפר את דינמיקת השרירים שלהם, להקטין את הסיכוי לפציעות ולהכין את גופם לקראת המאמץ הצפוי להם.
תרגילי החימום לפני הפעילות הספורטיבית מונעים כאבים במהלך ולאחר האימון, וניתנים לביצוע באחת מתוך שתי שיטות: השיטה הפסיבית – שבה מעלים את טמפרטורת השריר בעזרת אמצעים חיצוניים כמו סאונה למשל, שקיות חימום ואמבטיה חמה, או השיטה האקטיבית – הכוללת העלאת טמפרטורת הגוף בעזרת תרגילים ותנועות שונות.
חימום אקטיבי נחשב לנפוץ הרבה יותר במרבית ענפי הספורט והוא מתמקד בקבוצות שרירים שונות. הוא כולל תרגילי גמישות, מתיחות, תרגילי קואורדינציה, תרגילי מוטוריקה וגם תרגילים המסייעים לשיקום פציעות ספורט.
מומחים רבים סבורים שתרגילי חימום יעילים לגוף
החימום מעלה את טמפרטורת הגוף, גורם לכיווץ השרירים ולעלייה בתהליכים המטבוליים. הפעילות מובילה להפחתת מידת צמיגות השריר ובכך לתנועה חלקה יותר שלו. העלייה בטמפרטורה בגוף גורמת גם להיפרדות מהירה של מולקולות חמצן ולאספקת חמצן יעילה וטובה יותר לשרירים.
בנוסף, התרחבות כלי הדם וזרימת הדם לרקמות הפעילות מתגברת באופן משמעותי. ניתן לראות שקיימים לא מעט יתרונות לחימום, אולם מחקרים שנעשו בתחום רצו לבדוק את השאלה העיקרית – האם חימום גופני לפני פעילות גופנית אכן משפר את הביצועים ועוזר לספורטאי.
המחקרים בחנו שלוש קטגוריות שונות
ביצועים בטווח הקצר, ביצועים בטווח הבינוני וביצועים בטווח הארוך. בטווח הקצר נדרש מאמץ של עד עשר שניות, בטווח הבינוני נדרש מאמץ של בין עשר שניות לחמש דקות ובטווח הארוך נדרש מאמץ של למעלה מחמש דקות. במחקרים אלה גילו כי השפעת החימום מתבטאת בפעילויות הדורשות מאמץ בעיקר ברמה בינונית.
חימום אקטיבי יכול לשפר את הביצועים בטווח הבינוני בעיקר
שישה מחקרים שונים מצאו שיפור בביצועי הספורטאים לאחר חימום והרבה יותר מביצועי ספורטאים שעסקו בפעילות קצרה או ממושכת יותר. יחד עם זאת, וכפי שסברו מרבית החוקרים, יש לקחת בחשבון גם את סוג הפעילות עצמה.
כדי שתרגילי החימום יהיו יעילים, עליהם להיות מותאמים לסוג הפעילות. תרגילי החימום מכינים את הספורטאי לקראת המאמץ, תורמים למערכת האנאירובית של הגוף ומורידים את רמות החומציות בשריר, הפוגעות בסופו של דבר, במנגנון הכיווץ שלו וביכולתו לקבל את האנרגיה הנדרשת לו בשעת מאמץ.
אולי יעניין אותך לקרוא גם:
שיטת אלכסנדר – השיטה שתחזיר לכם את האיזון, היציבה והרגלי החיים הנכונים