מפרק טניס נחשב לאחד מפציעות הספורט השכיחות כיום, כזו שניתן לטפל בה באמצעים שונים ולסייע לסובלים ממנה לעבור בהצלחה את התקופה הלא פשוטה, הנלוות לכך.
בדרך כלל, התופעה תחלוף מעצמה בתוך מספר שבועות או חודשים, אולם במקרים חמורים וחריגים יותר, ייתכן והיא תחלוף רק לאחר שנה או אפילו יותר. הטיפולים המוצעים במקרים של מרפק טניס עוזרים להתמודד עם אי הנוחות הנלוות לכך וגם אם הכאב, כשמנוחה היא הפתרון האידיאלי. הפסקת הפעילות מונעת את התפתחות התופעה ואת החמרתה ומאפשרת החלמה טובה יותר.
כיצד באה לידי ובאילו ענפי ספורט היא נפוצה
מרפק טניס הינה תופעה שכיחה מאד, כאמור, בקרב ספורטאים רבים. מדובר במצב דלקתי כואב, הנגרם בשל נזק לגיד שרירי האמה. התופעה עצמה חולפת לאחר זמן מה, אך כוללת מספר שלבים. לאחר הופעת הדלקת צפויה להופיע החמרה במצב, שלאחריה תגיע הקלה עד להחלמה מהירה. ממפרק טניס, הפרעת השריר-שלד הנפוצה ביותר במרפק סובלים בין 1 ל – 2 אחוזים מכלל האוכלוסייה.
הסיבה לכך קשורה במרבית המקרים מטכניקה לקויה של משחק טניס או כל משחק כדור אחר וגם ממאמץ יתר. התופעה נקראת כך שכן היא נפוצה יותר בקרב שחקני טניס, אולם היא מופיעה גם אצל אלה, הנוטים להשתמש לא מעט בשורש כף היד שלהם ולסובב את האמה כלפי מעלה וכלפי מטה.
אבחון
הסובלים ממרפק טניס נאלצים להתמודד עם כאבים ורגישות רבה בצידו של המרפק. מישוש האזור הינו חלק מהאבחון וגם צילום רנטגן שיכול לאושש או לשלול את התופעה. התייחסות לתסמינים שמעלה הסובל מכך עוזרים בכך וגם בחינת אופי התנהלותו של המטופל עצמו (כיצד מבצע את הפעולות השונות).
דרכי טיפול ושיקום
ישנם כיום סוגים שונים של טיפולים, חלקם שמרנים וחלקם נחשבים לחדשניים. תרופות נוגדות כאב, כמו למשל נורופן, אקמול או דקסמול, יכולות לסייע לסובלים ממפרק טניס, הנאלצים להתמודד עם כאבים עזים. תרופות אנטי דלקתיות, כמו איבופרופן ותרופות ממשפחת ה – NSAID'S, מתאימות הן כשיכוך כאבים והם כטיפול בדלקת.
אפשר למצוא כיום משחות וגם קרמים מיוחדים, הניתנים למריחה ישירה על האזור הפגוע ויעילים מאד במצבים של מרפק טניס וגם בבעיות הקשורות לשלד ולשרירים. זריקות קורטיזון הן שיטת טיפול נוספת, המיועדת לאלה הסובלים מכאב רב ומוגבלות בתנועה. את הקורטיזון מזריקים ישירות לאזור הפגוע, לאזור המרפק, מה שמביא לשיפור משמעותי מאד בטווח הקצר, אך איננו מהווה פתרון לאורך זמן.
אפשרויות טיפול אחרות כוללות את הטיפול הפיזיותרפי, ובמיוחד במקרים בהם הכאבים הופכים לחמורים יותר ויותר וגם נמשכים זמן רב. הטיפול הפיזיותרפי כולל עיסוי והפעלת השרירים הפגועים כדי לעודד את תהליך ההחלמה ולייעל אותו. במקביל, לומד המטופל גם תרגילי חיזוק ומתיחת שרירי האמה, המסייעים גם הם בתהליך ההחלמה.
טיפול בגלי הלם הוא פתרון נוסף, הנחשב לאחת משיטות הטיפול החדשניות ביותר המוצעת לסובלים מכך. ובמקרים מורכבים יותר – ניתוח הוא הפתרון המתאים, ובמיוחד במצבים בהם טיפולים אחרים כשלו. במהלך הניתוח מסירים את הגיד שניזוק ובכל מקלים על המטופל, המתמודד עם כאבים חזקים.