כאבים בכתף הם בין כאבי השלד השכיחים ביותר, כאשר נהוג לסווג את הכאבים בכתף לכאלו שנובעים ממקור חיצוני ולכאלה שנובעים ממקור פנימי.
הגורמים השכיחים ביותר להתפתחות של כאבים בכתף ממקור פנימי הם תסמונת הצביטה, מחלת השרוול המסובב, דלקת מפרקים ניוונית של מפרק גומת הכתף ועצם הזרוע ושל מפרק שיא הכתף ועצם הבריח, תסמונת הכתף הקפואה ודלקת מסוידת של גידי הכתף.
בין הגורמים החיצוניים לכאבים בכתף ניתן למנות הסתמנות קלאסית של אוטם שריר הלב ומחלת לב איסכמית עם הקרנה לכיוון הכתף והקרנת כאב מהסרעפת, פסגת הריאה והצוואר. כאשר ספורטאי מתלונן על כאבים בכתף, חשוב לבצע תהליך אבחון יסודי על מנת לברר את הגורם לכאבים. זאת כיוון שהטיפול משתנה בהתאם לגורם האטיולוגי של הכאבים.
באילו ענפי ספורט נפוצים כאבים בכתף?
כאבים בכתף נפוצים בכל ענפי הספורט שבהם מבוצעות תנועות מאומצות שונות המערבות את מפרק הכתף, בדגש על תנועות שבהן הספורטאי מרים את הזרוע מעל לגובה הכתף. מפרק הכתף חשוף לפציעות כאשר מופעל עליו עומס רב ולכן כאשר היד נושאת משקל, הסיכוי לפציעות גבוה במיוחד.
בין היתר חשופים לכאבים בכתף ספורטאים העוסקים בהרמת משקולות, שחקני כדורסל וכדורגל, שחקני כדוריד ושחיינים. בנוסף לכך, סובלים מכאבים בכתף גם טניסאים, שחקני כדורעף וספורטאים העוסקים באמנויות לחימה.
בענפים שונים ניתן לראות פציעות שונות בכתף הגורמות לכאבים. כך למשל בקרב שחיינים נפוצות שתי פציעות עיקריות: כתף שחיין ודלקת של הבורסה בכתף. שתי הפציעות האלו הן תוצאה של מאמצים חוזרים ונשנים ומתפתחות במשך האימונים.
לעומת זאת, למשל בקרב העוסקים באמנויות לחימה, ניתן לראות שכיחות גבוהה יחסית של פציעות טראומטיות בכתף הגורמות לכאבים. בין היתר מדובר בפריקה של מפרק עצם הבריח עם עצם החזה, פריקות כתף, שברים בעצם הבריח ועוד.
כיצד ניתן למנוע כאבים בכתף?
כאבים בכתף ניתנים למניעה בראש ובראשונה על ידי שיפור של טכניקת האימון וזאת כיוון שחלק ניכר מהפגיעות בכתף נגרמות כתוצאה מהפעלה לא נכונה של המפרק. שיפור מסלול תנועת הכתף או פיתוח תנועות חלופיות עשויים למנוע חלק מהפציעות הגורמות לכאבים.
בנוסף לכך, חשוב לחזק את שרירי הכתף באופן ממוקד, שכן הם אלו המעגנים את המפרק למקומו ומייצבים אותו. מעבר לזה יש חשיבות עליונה לחיזוק שרירי הליבה. שרירי הליבה מפחיתים את העומס המופעל על הכתף ומאפשרים לספורטאי לבצע תנועות מדויקות יותר במהלך האימון.
כיצד מאבחנים כאבים בכתף?
כפי שציינו, הטיפול משתנה בהתאם לגורם שהוביל להיווצרות הכאבים ולכן חשוב להתעכב על תהליך האבחון. תהליך האבחון של כאבים בכתף לרוב יכלול את האלמנטים הבאים:
- בדיקה גופנית – הבדיקה הגופנית כוללת בראש ובראשונה הסתכלות ישירה על הכתף בזמן שהנבדק מבצע פעולות שונות. בנוסף לכך, הרופא המאבחן ימשש את הכתף ואת שרירי הטרפז והצוואר, כשכבר בשלב הזה ניתן יהיה להעלות השערות בנוגע למקור הכאבים. במסגרת הבדיקה יש לבחון את טווח התנועה של המפרק כאשר חשוב לבחון את טווח התנועה הסביל מול הפעיל. אם טווח התנועה הפעיל, כלומר טווח התנועה כנגד התנגדות קטן מטווח התנועה הסביל, ניתן להניח שישנה הפרעה בפעולה של הגיד או השריר המפעיל את הכתף. בנוסף, יש להעריך את היציבות של הכתף ולא אחת נעשה שימוש במבחנים מגרים דוגמת מבחני הצביטה על שם האוקינס ועל שם ניר.
- דימות של הכתף – בדיקות ההדמיה המשמשות לאבחון של פתולוגיות בכתף הן בעיקר צילום רנטגן, בדיקת אולטרסאונד, בדיקת CT וארתרוגרפיה ובדיקת MRI.