למרות ששמה של הבעיה מרמז על כך שמדובר בתופעה הקיימת רק בקרב אצנים, ברך אצנים היא תופעה שיכולה להתפתח גם בקרב אנשים שלא עסקו בריצה מעולם: כל מי שמכופף את הברכיים שלו באופן תדיר ויהיה זה רוכב אופניים חובב או שחקן כדורסל מקצועי, עלולים לסבול מברך אצנים.
יש לציין כי לא מדובר בפציעה ספציפית אלא במושג רחב מאוד המתייחס לכאב האופייני למספר בעיות ברכיים. יחד עם זאת, לרוב המושג "ברך אצנים" מתייחס לבעיה הנקראת "lliotibal band friction syndrome".
מה הם הגורמים לברך אצנים?
להלן הגורמים המרכזיים לברך אצנים:
- שימוש יתר – גירוי יתר של מפרק הברך הוא בין הגורמים העיקריים לברך אצנים. כפי שציינו, בעיה זו רווחת לא רק בקרב אצנים אלא בקרב כל מי שמפעיל ביתר את המפרק במסגרת שגרת הפעילות הגופנית שלו או במסגרת עבודתו.
- חבלה – מכה עוצמתית במפרק הברך כתוצאה מנפילה או מעשה אלימות למשל, יכולה גם כן לגרום לברך אצנים.
- בעיות שונות ברגליים – ישנו מגוון רחב של בעיות באזורים שונים ברגליים, שיכולות לגרום להיווצרות של עומס יתר על מפרק הברך. בין היתר מדובר בפלטפוס, גמישות יתר מפרקית ועוד. זאת כיוון שמנח לא תקין של כפות הרגליים עשוי להוביל להיווצרות של עומס יתר על מפרקי הברכיים.
- חולשה או חוסר איזון בשרירי הירך – שריר הירך הארבע הראשי, הממוקם בקדמת הירך, הוא השריר הגדול ביותר בגופנו. שריר זה שולט על הברך בזמן שאנחנו רצים, מטפסים, קמים מהכיסא וקופצים ולכן בעיות שונות בשריר זה (בדגש על מתיחת יתר או חולשה), יכולות לגרום לתזוזה לא תקינה של הברך ולהפעלת עומס יתר על המפרק.
- בעיות גרמיות – אם אחת מהעצמות שממוקמות בין הירכיים לקרסוליים לא נמצאת בעמדה הטבעית שלה (לרבות פיקת הברך עצמה), עלול להיווצר עומס יתר בנקודות מסוימות במפרק הברך שבשלב מסוים יבוא לידי ביטוי בכאבים.
מה הם התסמינים של ברך אצנים?
ברך אצנים באה לידי ביטוי בכאבים בקדמת הברך, המופיעים בעיקר בירידה או בעלייה של מדרגות או בזמן ישיבה ממושכת עם ברכיים כפופות (בטיסה או בזמן צפייה בסרט בקולנוע למשל). כאשר הבעיה רק מתחילה להתפתח באצנים, הכאבים יופיעו בעיקר לקראת סיום הריצה אך ככול שהבעיה מחמירה הכאבים יכולים להופיע גם במנוחה ובמקרים לא מעטים הכאבים יכולים להשבית את האצן מכלל פעילות. בנוסף תיתכן גם נוקשות באזור הברכיים ואף נפיחות של מפרקי הברכיים. התופעה יכולה להתפתח בברך אחת בלבד או בשתי הברכיים.
כיצד מאבחנים ברך אצנים?
אבחון של ברך אצנים, מתבסס ברובו על בדיקה גופנית, נטילת אנמנזה ותשאול של המטופל בנוגע לגורמים שונים שהיו יכולים לגרום לגירוי יתר של מפרק הברך. כמו כן במקרים מסוימים הרופא יבחר להפנות את המטופל לבדיקת MRI, CT או רנטגן, על מנת שיוכל להעריך את מצבו של המפרק ואת חומרת הבעיה.
כיצד מטפלים בברך אצנים?
ניתן לקצר משמעותית את משך ההחלמה על ידי הגבלת התנועה של המפרק והימנעות ממאמץ. לעומת זאת התעלמות מהכאבים והמשך פעילות, עלולים להחמיר את הבעיה ולהאריך את משך ההחלמה. כמו כן באמצעות תרגילי פיזיותרפיה ניתן לחזק את שריר הירך, לשפר את הגמישות ולהגדיל את טווח התנועה של המפרק.
כדי להוריד את הנפיחות ולהפחית את עוצמת הכאב מומלץ להניח קרח עטוף במגבת בד למשך 20-10 דקות על הברך ולחזור על הפעולה אחת למספר שעות. בנוסף מומלץ להימנע מחימום האזור הפגוע כך שבימים הראשונים לאחר הופעת הכאבים יש להימנע מסאונה, ג'קוזי ואמבטיות חמות.
הטיפול בברך אצנים משתנה בהתאם לחומרת הבעיה: במקרים הקלים ניתן יהיה להסתפק במנוחה וטיפולי פיזיותרפיה בלבד ואילו במקרים החמורים ביותר יתכן שיוחלט על הזרקת קורטיקוסטרואידים למפרק הפגוע. כדי למנוע את הישנות הבעיה על המטופל לשנות את הרגלי הריצה שלו ובמקרים מסוימים יומלץ לו לרכוש מדרסים אורתופדיים בהתאמה אישית.
אולי יעניין אותך גם: