כיווץ שרירים, אחת התופעות השכיחות ביותר בקרב ספורטאים מתחילים, חובבנים וגם כאלה שכלל אינם עוסקים בספורט, יכולה לגרום לכאב של ממש ואף למוגבלות בתנועה.
הכיווץ יכול להופיע בשרירים השונים שבגוף, אולם הסובלים העיקריים מכך הם שרירי השוק ושרירי הירך. הסיבות להתכווצות שרירים לא תמיד ידועות, אולם במקרים רבים נובע הכיווץ מעייפות השריר או ממתיחה לא נכונה או תנועה לא טובה.
רקע על הפציעות
כיווץ שרירים הוא, כאמור, תופעה נפוצה מאד. מדובר בכיווץ בלתי רצוני, כיווץ חזק מאד של השריר שאיננו נרפה מעצמו. לכיווץ נלווה בדרך כלל כאב חזק וחד מאד, הנמשך במשך כמה שעות, ימים ובמקרים מסוימים אפילו מספר שבועות. במהלך תקופה זו השריר נותר תפוס ומצב של עיוות.
תופעת הכיווץ הבלתי רצוני יכולה להופיע בשריר בודד אחד או בקבוצת שרירים, כמו שרירי הירך הפנימי ושרירי הירך החיצוני, שרירי החלק האחורי של הרגל ושרירי החלק הקדמי שלה. ישנם שרירים נוספים בגוף שגם הם עשויים להתכווץ באופן בלתי רצוני, כמו שרירי הבטן, שרירי הידיים, שרירי כף הרגל ושרירי הזרועות.
כיצד הן מתבטאות
כיווץ שרירים יבוא לידי ביטוי בעיוות השריר, פעמים רבות, עיוות מתחת לעור הנראה לעין וגם בנושקות מקומית. את הכיווץ ילווה כאב חד וחזק מאד, שעשוי להימשך מספר בודד של שניות או דקות ארוכות. ההתכווצויות בשריר יכולות להופיע באופן מחזורי ובכל פעם לפרק זמן קצר. במקרים מסוימים תיתכן מוגבלות תנועה רבה מאד בשל הכאב הרב, נוקשות השריר וגם עיוותו.
באילו ענפי ספורט הן נפוצות
כיווץ שרירים אופייני לכל העוסקים בספורט וגם לאלה שלא. לרוב, הדבר נפוץ יותר במקרים בהם מדובר בספורטאים חובבנים, המבצעים פעילות שאיננה תואמת את רמתם ויכולתם הגופנית אך גם יכולה להופיע אצל רצי מרתון וטריאתלון. גם מי שאיננו עוסק כלל בספורט יכול לסבול מכך, אם כי בתדירות נמוכה וגם אלה החוזרים לעסוק בפעילות גופנית מאומצת לאחר תקופה ארוכה של מנוחה. עייפות שריר, הנגרמת בשל מאמץ יתר, היא תופעה נפוצה מאד בקרב ספורטאים והיא זו הגורמת, בין היתר, גם לכיווץ שרירים. ספורטאים המבצעים פעילות גופנית אינטנסיבית מאד בשעות החמות של היום וסובלים מהתייבשות, יכולים גם לסבול מכיווץ שרירים.
דרכי טיפול ושיקום
מכיוון שלא מדובר בפציעת ספורט חמורה או בתופעה פיזיולוגית נדירה או קשה, הטיפול בכיווץ שרירים פשוט וקל יחסית ואיננו מצריך התערבות רפואית כלשהי. השריר לרוב משתחרר מעצמו, בין אם בתוך פרק זמן קצר של כמה שעות ובין אם לאחר כמה ימים. מנוחה והפסקה מפעילות גופנית יכולות לעוזר גם כן וכן תרגילים לשחרור השרירים נחשבים למצוינים. מומלץ לבצע מתיחות שריר לפני הפעילות הגופנית כדי למנוע את התכווצותו במהלכה או אחריה ובמידה והשרירים נותרים מכווצים במשך פרק זמן ממושך, כדאי לקרר את המקום.
חשוב לדעת
ניתן למנוע את כיווצי השרירים הבלתי נשלטים. הקפדה על פעילות גופנית באופן תדיר, המותאמת ליכולתו של המתאמן היא דרך נכונה לעשות זאת וגם שמירה על מאזן נוזלים תקין בגוף היא פתרון נוסף. חשוב להרבות בשתיית מים ובמיוחד בימים חמים וכשעוסקים בפעילות גופנית כלשהי. כדאי לשתות גם כשלא חשים תחושת צמא ולעשות זאת בפרקי זמן קבועים.
במידה ותופעת כיווץ השרירים חוזרת על עצמה שוב ושוב, ייתכן וישנו חוסר במינרלים בגוף, מה שמצריך פנייה לתזונאית לצורך בניית תפריט מתאים, העשיר בכל הוויטמינים והמינרלים הנדרשים לגוף, אותם אפשר למצוא בלא מעט פירות וירקות.