מתיחת שרירים מאופיינת לספורטאים רבים, בין אם בזמן הפעילות הגופנית עצמה ובין אם לאחריה. הכאב העצום, הנלווה למתיחה, יכול לגרום לתחושת חוסר נוחות רבה ואף להגבלה משמעותית בתנועה.
הטיפול במצב של מתיחת שרירים הוא פשוט בדרך כלל ואיננו פולשני או כזה המצריך תרופות כלשהן, למעט במקרים חמורים מאד. ובכל זאת, כדאי לטפל במתיחת השריר מוקדם ככל שניתן ולו כדי למנוע את החרפת המצב ולאפשר לספורטאי או לסובל מכך לשוב לפעילות מלאה כמה שיותר מהר.
באילו שרירים נפוצה הפציעה?
מתיחות שרירים אופייניות, כאמור, לעוסקים בספורט בתדירות גבוהה. מתיחת שריר הארבע ראשי שבירך נחשבת לנפוצה מאד בהיותה נקודת תורפה רגישה מאד. מתיחת שריר באזור זה מופיעה בדרגות שונות ולכן גם עוצמת הכאב, הנלווה למתיחה, משתנה בהתאם לחומרתה.
גם מתיחת שריר התאומים נפוצה מאד בקרב ספורטאים בשל מידת חשיפתו לפגיעה במהלך הפעילות הגופנית ובשל האופן שבו הוא בנוי. גם מתיחת שריר בן צלעי נפוצה, אם כי פחות, ונובעת לרוב בעקבות חבלה ישירה או אפילו נפילה ופחות כתוצאה מספורט.
כיצד מתיחות שרירים באות לידי ביטוי?
מכיוון שמתיחות שרירים מופיעות בדרגות חומרה שונות, הן יכולות לבוא לידי ביטוי בכמה דרכים.
- כשמדובר בדרגה ראשונה, הקלה ביותר, תיתכן תחושת מועקה בשריר, אי נוחות בזמן הליכה וקושי ליישר או למתוח את השריר. בעת מישוש השריר ניתן יהיה לחוש נוקשות מסוימת, המעידה על המתיחה.
- כשמדובר בדרגה השנייה יופיע לרוב כאב פתאומי וחד מאד, נפיחות וגם שטף דם תת עורי.
- בדרגה החמורה ביותר של מתיחת שריר הכאב יהיה חריף במיוחד, תופיע נפיחות בולטת, שטף דם וגם תחושת התכווצות בשריר שבלתי ניתנת להרפיה.
באילו ענפי ספורט מתיחת שרירים שכיחות?
מתיחת שרירים הן פציעות נפוצות מאד בכל ענפי הספורט ויכולות להופיע הן אצל ספורטאים מקצוענים והן אצל חובבנים. הדבר קורה לא אחת לשחקני טניס, לשחקני כדורסל, לשחקני כדורגל, לרוכבי אופניים וגם לשחיינים. אלה, סובלים לרוב ממתיחת שריר התאומים, הבאה לידי ביטוי בכאב חד במקום, במוגבלות בתנועה וגם בחוסר היכולת להמשיך עם הפעילות עצמה למשך זמן מה.
דרכי טיפול ושיקום
הטיפול במתיחות שריר נקבע בהתאם למידת חומרתן ולמוגבלות הנלוות למתיחה. הטיפול הראשוני היא מנוחה וחבישת לחץ. קירור השריר המתוח במשך 48 שעות, בתדירות של כל שלוש שעות במשך 10 דקות, יכול לסייע גם כן ובמקרה של נפיחות במקום ושטף דם – הגבת הרגל כדי לאפשר זרימת דם תקינה.
טיפול פיזיותרפי מוצע במקרים בהם הכאב לא חולף לאחר כמה ימים, הנפיחות נותרה כפי שהיא וגם תחושת הנוקשות בשריר. במקרים כאלה חשוב לפנות לקבלת טיפול פיזיותרפי, הכולל בתחילתו אבחון הבעיה וזיהוי הסיבי השריר הפגועים, עיסוי שטחי של המקום, שימוש במכשור אלקטרו תראפי וביצוע תרגילי מתיחות פאסיביות לצורך הארכת השריר. במקביל, תינתן לספורטאי גם הדרכה כחלק משיקום השריר הפגוע כדי שיוכל להחזיר את השריר לפעילות מלאה.
אופי הטיפול נקבע, כאמור, בהתאם למידת הפגיעה והשפעתה על התנהלותו של הספורטאי. טיפול פיזיותרפי יכול לסייע באופן משמעותי לסובלים מתופעות של מתיחת שרירים ובמיוחד לספורטאים, המעוניינים לשוב לפעילות ספורטיבית מלאה כמה שיותר מוקדם.
פנייה למרפאה, המתמחה בכך, או לרופא ספורט המתמחה בפציעות ספורט לרבות מתיחת שריר, היא הדרך הנכונה להתמודד עם המתיחה וכן גם מתן טיפול מידי, בו במקום, כחלק ממענה ראשוני מקדים. הקפדה על פעילות גופנית סדירה ואורח חיים נכון ובריא יכולים להקטין את הסיכוי למתיחת שריר וכך גם הימנעות ממאמץ יתר שאיננו מותאם למידת יכולתו של הגוף.
על הקשר שבין תזונה של ספורטאים לבין מתיחת שרירים
אחד הדברים שאנשים לא יודעים עליהם מספיק, זה העובדה שיש קשר ישיר בין תזונה של ספורטאים, לבין מתיחת שרירים שאותם הספורטאים חווים. תזונת ספורט, מהווה את אחד מהדברים החשובים ביותר עבור כל ספורטאים. לא סתם, מועדוני פאר בספורט העולמי כיום, מחזיקים לפחות תזונאי אחד, שתפקידו ללוות את כל ספורטאי האגודה מבחינה תזונתית – בשל העובדה שברמות הכי גבוהות של הספורט בעולם, כבר הבינו מזמן שתזונה נכונה יכולה לשדרג את אותו הספורטאי, למנוע פציעות, ובין היתר, למנוע מתיחת שרירים.
תזונת ספורט, עשירה בחלבונים מן החי ומן הצומח – יכולה לסייע בהקטנת העומס על השירירים, מה שיפחית את הסיכוי להיווצרות מתיחת שרירים שתוביל לדלקת. למעשה, מתיחת שרירים קשורה באופן ישיר ומובהק ביכולת של הגוף להחזיר את שרירי הגוף שעברו מאמץ גדל במהלך הפעילות הגופנית למצב מאוזן. תזונה עשירה בחלבון, תסייע לגוף להתמודד עם עומס שנוצר על השרירים בעקבות פעילות גופנית מאומצת ותמנע או לפחות תקטין את הסיכוי להיווצרות מתיחת שרירים.
מתיחת שרירים ועל הקשר שבין אימון גופני נכון
לא רק התזונה שלנו משפיעה על האופן שבו אנחנו עשויים להיפצע, אלא גם הצורה שבה אנחנו מתאמנים. אצל אנשים שמבצעים ספורט בצורה חובבנית, מתיחות השרירים מופיעות לעתים קרובות יותר בשל העובדה שאצל הרבה ספורטאים חובבניים, צורת האימון לא מתבצעת כשורה, ובאופן הטוב ביותר לגוף שלנו. אחד הדברים החשובים לביצוע בכל אימון גופני כדי להקטין את הסיכוי לחטיפת מתיחת שרירים – הוא ביצוע של חימום גופני, ושחרור שרירים טרם ביצוע האימון, ואחריו. ביצוע שחרור לשרירים, עשוי להקל על העומס שקיים על השרירים בגוף שלנו, דבר שבסופו של דבר, מקטין את הסיכוי למעבר של מתיחת שרירים.
לסיכום, אם אתם חווים מתיחת שרירים, יש כל מיני דברים שאפשר לעשות, הן בטווח הקצר, במטרה להפחית את הכאבים, והן לטווח הרחוק במטרה למנוע את התופעה מלחזור על עצמה פעם אחר פעם. בנוסף, חיזוק הגוף, הקפדה על פעילות גופנית בהתאם למה שהגוף מסוגל לקחת על עצמו חשובים גם כן.