נקע במרפק

פציעות ספורט נפוצות בידייםנקע במרפק מתרחש במצב בו עצמות האמה נעות ממקומן לכיוון עצם הזרוע העליונה, והמרפק נמצא מחוץ למפרק. פציעות חמורות פרטניות העלולות להתרחש בנקע במרפק הן שבר עצם הזרוע, פציעה בעורקי הזרוע, כלי הדם הנושאים דם על היד, ופציעות בעצבים המפעילים את אזור המרפק, כגון פגיעה בתנועה ובתחושה בזרוע וביד.

נקע במרפק מתרחש בדרך כלל כתוצאה מנפילה על היד. אך כל פגיעה טראומטית, כגון תאונת מכונית, מכה חזקה על היד או תנועה שגויה שאינה טבעית, עלולים לגרום למצב זה.

תסמיני נקע במרפק – התסמינים כוללים כאב חמור במרפק, נפיחות ואדמומיות וחוסר יכולת לכופף את הזרוע. במקרים מסוימים, אדם עם מצב זה עלול לאבד את התחושה ביד או לא לחוש את הדופק בפרק היד. גם העורקים והעצבים המתפקדים באמצעות המרפק עלולים להיפגע במהלך התרחשות הנקע.

אבחון ובדיקות

בתחילת הבדיקה, הרופא מבקש לוודא את חומרת הפגיעה בעצבים ובעורקים. בדיקה זו מבוצעת באמצעות תחושת הדופק ביד ושינוי בתחושה הרגילה. הוא מניע את האצבעות ופרק כף היד ומוודא שהדם זורם על היד באופן תקין.

בשלב הבא הוא מבצע צילומי רנטגן. במקרים מסוימים, שיבושים או חריגות בעצם, הנובעים ממצבים רפואיים אחרים, עשויים להיראות כמו נקע, וחלקם מתרחשים לאחר התרחשות הנקע. אם הרופא חושד בפציעה בעורקים, הוא מבצע בדיקות נוספות כגון צילום רנטגן לעורקים.

בדיקה עצמית של עצבי המרפק

המרפק מכיל שלושה עצבים, ולכל עצב יש חלקים המסייעים בכוח ותחושה. תחילה יש לבדוק את הכוח באמצעות כיפוף הידע כלפי מעלה, כמו בסימן "עצור", ולאחר מכן יש להניע את האצבעות.

בשלב הבא יש לנסות להצמיד את האגודל והאצבע הקטנה. אם מתרחשת בעיה בבדיקה זו, יש להתייעץ מיד עם הרופא. יש לבדוק את התחושה באמצעות נגיעה בכל היד והזרוע, אם התוצאה היא חוסר תחושה, יש להתייעץ מיד עם הרופא.

טיפול ביתי לנקע במרפק

נקע במרפק הוא פגיעה חמורה המצריכה טיפול רפואי. בשלב המיידי יש להתחיל באמצעות הנחת קרח על המרפק. גישה זו מפחיתה את הכאב וחלק מהנפיחות, אך חשוב להתייעץ עם רופא. מומלץ לקבל אבחון רפואי לפגיעה זו, אך גם בבית ניתן לבדוק מספר סימנים המעידים על שלמות הזרוע והעצבים.

על מנת לבדוק את העורק, יש להציב את האגודל על בסיס פרק היד, ולהרגיש את הדופק. לוחצים עם קצות האצבעות, ואם המרפק הופך ללבן ואז שב לצבעו הרגיל בתוך שלוש שניות, המרפק אינו פגוע. אם בדיקה זו אינה מניבה תוצאות רצויות, יש לפנות מיד לקבלת טיפול רפואי.

טיפול רפואי

הרופא ישיב למקום את המרפק באמצעות משיכת פרק היד והשבת המרפק למקומו בבת אחת. זהו תהליך כואב ביותר, והמטופל מקבל תרופות כאב חזקות לפני הטיפול ולאחריו. עם קיבוע המרפק במקומו, הרופא יבצע צילומי רנטגן ויחבוש את היד לשמירת תנוחת כיפוף המרפק. החבישה עשויה להיות עם גבס או תחבושת אלסטית, והמטרה היא למנוע את תנועת הזרוע במרפק. הזרוע ממוקמת על מתלה מהצוואר, על מנת לסייע בהחזקת הקיבוע.

השלבים הבאים

מעקב – המטופל מקבל הוראות לטיפול מעקב המתבצעות על ידי פיזיותרפיסט מומחה בפציעות ספורט. יש להמשיך להרכיב את הקיבוע, אין להניע את המרפק, ומומלץ להרימו כמה שיותר גבוה ולהשתמש בקרח מדי פעם על מנת להפחית את הנפיחות.

צעדי מניעה – יש להימנע מנפילה על הזרוע, ולהימנע ממצבים המובילים לנפילות, כגון הליכה בלילה, הליכה על מסלול מכשולים או הליכה על רצפות חלקות.

שלבי החלמה – נקע במרפק ניתן היטב לריפוי. לאחר מעקב קפדני במשך שלושה עד חמישה ימים, המטופל יקבל מהאורתופד טיפול מבוצע באמצעות תרגילי תנועה עדינים של המרפק. ההתאוששות צפויה להתרחש ללא השפעות מתמשכות.

חסן שמא פיזיותרפיסט מומחה לפציעות ספורט

פיזיותרפיסט מוסמך בעל ניסיון של 15 שנה. העובד בטיפול בתדרים שיטה ANF - שיטה שאין בה שימוש בחומרים כימיים, ידידותית לגוף האדם, המאפשרת הגעה לתוצאות מיידית. הטיפול אידיאלי לבעיות אורטופדיות, נוירולוגיות, כאבים ובעיות במערכת החיסון.

072-3975633
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!