פציעות חדר כושר

פציעות חדר כושרחדרי הכושר מקבצים אליהם מגוון מתאמנים, כאשר לכל מתאמן מותאמת התכנית הרלוונטית ליכולות, ליעדים ולסגנון האישי שלו. יחד עם זאת, ניתן בגדול לחלק את הפציעות השכיחות לשלוש קבוצות עיקריות הקשורות בתחום פציעות חדר כושר: פציעות כתוצאה מאימון יתר, פציעות כתוצאה מביצוע פעולות שונות בצורה לא תקינה ופציעות כתוצאה מחוסר מוכנות של הרקמות.

פציעות חדר כושר כתוצאה מאימון יתר

במקרים של אימון יתר הפציעה מתרחשת כאשר העומס המופעל על הרקמות השונות (גידים, שרירים וכיוצא בזה) גבוה מהיכולת של הרקמות לספוג, כאשר ישנו חיכוך של רקמות מסוימות על גבי אחרות כמו גידים כנגד עצמות או גירוי מתמשך בפעילות רפטטיבית או כשעוצמת האימונים גבוהה מדי ורמת האינטנסיביות לא מאפשרת לגוף להתאושש בין האימונים.

פציעות כתוצאה מחוסר מוכנות של הרקמות

חוסר מוכנות של הרקמות גורמת לפציעות בעיקר כתוצאה מחוסר אלסטיות וגמישות של הגידים והשרירים, חולשה המובילה לחוסר איזון בכוח של שרירים מנוגדים, פעילות המבוצעת בטווח תנועה רחב מדי והפעלה של שרירים שלא מיועדים לעמוד בעומסים גבוהים (לא אחת הגוף מגייס שרירים לפעולה מאתגרת ומעייפת, שעל פניו לא אמורים לקחת חלק בעומס).

פציעות כתוצאה מביצוע תנועות ופעולות לא נכונות

במקרים רבים פציעות חדר כושר הן תוצאה של פעולות המבוצעות בצורה שגויה ותו לא. כך לדוגמה רכינה לפנים עלולה לפגוע בגב התחתון, כאשר המתאמן נושא משקל רב מדי ובדיוק באותו האופן ביצוע תנועות שגויות עם המפרקים נגד התנגדות או בזמן הרמת משקולות עלול להוביל לפריקה של מפרקים, קרע של רצועה ועוד. לא אחת שינוי קל שבקלים גורם להעברת העומס לשריר שלא אמור לשאת בעומס וכתוצאה מכך הוא עלול להימתח ואפילו להיקרע.

כיצד מטפלים בפציעות חדר כושר?

הטיפול בפציעות חדר כושר משתנה בהתאם לאופי הפציעה, המיקום שלה, הרקמות המעורבות ודרגת החומרה שלה. אם למשל מדובר במתיחה קלה של שריר התאומים, ניתן יהיה לטפל פשוט על ידי הפסקת האימון, קירור האזור עם שקית קרח, נטילת משככי כאבים ומנוחה עם רגל מורמת. לעומת זאת אם מדובר בקרע של השריר, המוביל לכך שהמתאמן לא יוכל לדרוך על הרגל, אין מנוס מלהבהיל את הפצוע לחדר המיון לקבלת טיפול רפואי.

מה שחשוב להבין בהקשר לתכנית הטיפולים הרלוונטית לפציעות חדר כושר הוא שאף פעם לא ניתן לדעת מה היא דרגת החומרה של הפציעה ולכן מומלץ בכל מקרה לגשת לבדיקת רופא. מעבר לכך, חשוב לברר מה בדיוק גרם לפציעה, שכן מתאמנים רבים לא נותנים את הדעת על הגורמים לפציעות וכתוצאה מכך סובלים מפציעות חוזרות. חוסר התייחסות לגורמי הפציעה מוביל לא אחת לכך שהפציעות האקוטיות הופכות לפציעות כרוניות.

מניעת פציעות חדר כושר

על ידי הקפדה על מספר כללים פשוטים ניתן למזער את הסיכוי לפציעות חדר כושר. להלן כמה מהם על קצה המזלג:

  • בין אימון לאימון יש להקפיד על תקופת התאוששות מספקת (כל מתאמן בהתאם לצרכי הגוף שלו).
  • בכל הקשור לביצוע תרגילים בחדר הכושר, יש לתת עדיפות לאיכות על פני הכמות. הכוונה היא לכך שמוטב לבצע פחות תרגילים תוך ביצוע כל תרגיל בצורה איכותית ומדויקת מאשר לבצע תרגילים רבים בצורה מרושלת ולא אחראית.
  • אין להפעיל על הגוף עומסים מעבר ליכולת הפיזית. כושר, יכולת ומסת שריר בונים באופן הדרגתי ומתון בלבד תוך בחינת היכולות באופן שוטף.
  • אין לבצע תרגילים הדורשים גמישות רבה מדי. גם גמישות משפרים באופן הדרגתי מאוד.
  • מעבר לכל הכתוב לעיל, מומלץ לבחור בקפידה את מאמן הכושר ולוודא לפני התחלת הפעילות שהמתאמן מבין היטב את האופן שבו יש לבצע את התרגילים השונים. כמו כן, בכל מקרה של כאבים המלווים בתסמינים שצריכים להדליק נורה אדומה כמו חולשת שרירים, כאבים שלא נפסקים לאחר האימון, כאבים שהולכים ומתגברים, צליעה, קושי לאחוז חפצים או כל תסמין לא שגרתי אחר, יש להפסיק את האימון ולגשת לבירור רפואי.
חסן שמא פיזיותרפיסט מומחה לפציעות ספורט

פיזיותרפיסט מוסמך בעל ניסיון של 15 שנה. העובד בטיפול בתדרים שיטה ANF - שיטה שאין בה שימוש בחומרים כימיים, ידידותית לגוף האדם, המאפשרת הגעה לתוצאות מיידית. הטיפול אידיאלי לבעיות אורטופדיות, נוירולוגיות, כאבים ובעיות במערכת החיסון.

072-3975633
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!