פציעות במפרקי השטחה וכאבי גב

פציעות במפרקי השטחהפציעות במפרקי השטחה הן פציעות ספורט נפוצות מאד, הבאות לידי ביטוי בכאבי גב וכאבי צוואר. מרבית הכאב מתרכז באזור הגב התחתון, מה שיכול לגרום למוגבלות רבה בתנועה ולתופעות נוספות, הפוגעות באופן משמעותי בהתנהלותו של הספורטאי.

מפרקי השטחה, ה–Facet Joints, נמצאים בחלק האחורי של עמוד השדרה והם נחשבים למפרקים בין חולייתיים. מכיוון שהם משפיעים על הדיסק והדיסק עליהם, ליקוי באחד משניהם בא לידי ביטוי גם בשני.

השפעות פציעות במפרקי השטחה על הבריאות

פציעות במפרקי השטחה מתבטאות בדרך כלל בכאבי גב תחתון, שאינם מקרינים לאזורים אחרים בגוף בדרך כלל, ונלוות להם גם תחושת נוקשות ומגבלות בתנועה. הנוקשות עשויה להופיע לאחר מנוחה ותחושת הכאב תופיע במהלך עמידה, הליכה איטית ועם מתיחת הגב לאחור.

כפיפה, כריעה או שכיבה בתנוחה עוברית מקלות מאד על הכאב ולכן רבים הסובלים מכך מספרים שמבצעים תנועות אלו לא מעט כדי להתמודד עם התופעה.

עומס יתר הוא אחת הסיבות להיווצרות פציעות במפרקי השטחה

כל מנח גופני הגורם לעומס רב על חוליות עמוד השדרה יכול להוביל להיווצרות נזקים רבים במפרקים וברקמות שסביבם. ישיבה ממושכת ולא נכונה גם היא גורמת לכך וגם פציעות ספורט שונות יכולות להוביל לפציעה נקודתית כזו.

אבחון פציעות במפרקי השטחה

האבחון מתחיל עם בדיקת ההיסטוריה הרפואית, המשפחתית והאישית של הספורטאי. הרופא שואל מספר שאלות על הרקע הספורטיבי של המטופל, האם הוא נוהג לשבת או לעמוד לא מעט, האם סבל בעבר מפציעות ספורט כלשהן, מהו אופי הכאבים שמהם הוא סובל, תדירותם וחומרתם.

בשלב הבא הרופא מבצע בדיקה גופנית, במהלכה מתבקש הספורטאי לבצע תנועות המסייעות בשחזור הכאב. במקביל ממשש הרופא את גבו של הספורטאי כדי לבדוק האם קיימות נקודות רגישות באזור או כאבים לאורך עמוד השדרה וברקמות שסביבו.

בדיקות אבחון נלוות

האבחון כולל בדיקה אורתופדית, בדיקה נוירולוגית וגם בדיקה כירופרקטית לעתים כדי לבדוק את טווח תנועת החוליות. במקרים מסוימים תידרשנה בדיקות מעבדה ובדיקות הדמיה כדי לשלול בעיות אחרות ולבדוק את מידת הנזק שנגרם לפרקי השטחה.

מגוון גישות טיפול ושיקום לפציעות במפרקי השטחה

המטופל מתבקש להימנע מפעולות או תנועות מסוימות המחמירות את הכאב, להימנע מעמידה ממושכת, מהליכה איטית למשל או משילוב של הליכה איטית ועמידה. מעבר לכך, מומלץ לו גם להימנע ממנוחה ממושכת במיטה, למשל, כדי למנוע התנוונות המפרקים עד לכדי יצירת נזק חמור.

יש להקפיד על צעדי טיפול אלו עד חלוף הכאב ואז חזרה באופן הדרגתי לפעילות גופנית. אפשרות נוספת של טיפול הוא הטיפול הכירופרקטי, גישה שמרנית הנחשבת ליעילה ביותר. הטיפול כולל שימוש בלייזר רק או באולטרה סאונד יחד עם טכניקות מיוחדות של טיפול ידני העוזרות בשיפור טווחי התנועה וגם באיזון השרירים.

חסן שמא פיזיותרפיסט מומחה לפציעות ספורט

פיזיותרפיסט מוסמך בעל ניסיון של 15 שנה. העובד בטיפול בתדרים שיטה ANF - שיטה שאין בה שימוש בחומרים כימיים, ידידותית לגוף האדם, המאפשרת הגעה לתוצאות מיידית. הטיפול אידיאלי לבעיות אורטופדיות, נוירולוגיות, כאבים ובעיות במערכת החיסון.

072-3975633
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!