פציעות אתלטיקה כתוצאה משימוש ומאמץ יתר – כיצד להימנע מהן?

פציעות ספורט כתוצאה משימוש יתרפציעות ספורט הן עניין שבשגרה מבחינת  ספורטאים רבים והן מלוות בשלל סימפטומים ובמקרים רבים יכולות להגביל את הספורטאי באופן משמעותי.

פציעות Overuse נחשבות לפציעות נפוצות מאד בקרב ספורטאים מענפי ספורט שונים, וכפי שניתן לנחש משמן, הן מופיעות בשל שימוש יתר באיבר מסוים, מפעולות החוזרות על עצמן שוב ושוב.

פציעות אלו גורמות לחבלות זעירות בשריר, בגיד ובעצם ובשל המאמץ החוזר המופעל על אותו האזור לא מתאפשרת התאוששות והחלמה, מה שמוביל להחמרה. מומחים מעריכים כי למעלה מחמישים אחוזים מהספורטאים הצעירים סובלים מפציעות ספורט אקוטיות וכרוניות בשל שימוש יתר, ספורטאים מקצוענים לרוב, נשים וגברים כאחד.

השפעת פציעות יתר על הבריאות

פציעות ספורט משימוש יתר יכולות להתבטא בצורות שונות, ולעיתים במספר אופנים במקביל, כולל כאבי גב, המופיעים לאחר הפעילות הספורטיבית, בכאב המופיע במהלך הפעילות עצמה, ככאב בזמן הפעילות הפוגם בתפקודו של הספורטאי או ככאב המופיע גם בזמן המנוחה.

כשמדובר בספורטאים צעירים מאד, בתחילת הדרך (ילדים בעיקר וגם בני נוער) הסכנות של שימוש יתר הן קריטיות יותר בשל חוסר בשלות מערכת השרירים וגם השלד. אחת הבעיות בפציעות מסוג זה שפעמים רבות, ובמיוחד בשלבים הראשונים, נלווה להן כאב עמום.

אך לא תמיד ניתן לזהות שמדובר בפציעה הנובעת משימוש יתר

מעבר לכאב יופיעו תסמינים נוספים בדרך כלל כמו למשל עייפות מתמשכת, הפרעות בשינה, צמא, מחלות ויראליות הנוטות לחזור על עצמן שוב ושוב (בשל היחלשות המערכת החיסונית), שיבושים במחזור החודשי (אצל נשים) ופגיעה בחשק המיני (אצל גברים).

טיפולי התאוששות

כשמדובר בספורטאים בוגרים, מומלץ להקפיד על התאוששות הגוף לאחר אימון בעזרת הידרותרפיה, מסאז', הרפיה ועוד ולשלב, במהלך השנה, תקופות של הרפיה וגם התאוששות. כדאי לבחור בתכנית אימונים מחזורית והדרגתית, תכנית אימון מאוזנת שאיננה יוצרת עומס רב על הגוף ולהקפיד לבצע תרגילי חימום לפני האימון.

כחלק מהמניעה ובמיוחד כשמדובר בספורטאים המועדים לפורענות, הנוהגים להתאמן ללא הפסקה ובמקרים רבים גם ללא מאמן, כדאי להיעזר במאמן מקצועי בכל זאת וגם בייעוץ פסיכולוגי המונע מצבי דחק, המופיעים לרוב במהלך האימון. חשוב לשלב גם תפריט נכון ומאוזן כדי לספק לגוף את כל אבות המזון שהוא זקוק להם, ובמיוחד חלבונים, פחמימות וברזל.

מניעת פציעות מאמץ יתר

בשל ההשלכות הרבות של פציעות אלו והעובדה שלא תמיד ניתן לזהות אותן, למניעה יש תפקיד חשוב מאד ומומלץ, עבור ספורטאים מקצוענים וגם חובבנים, לאמץ התנהלות מסוימת כדי למנוע פציעות כאלו. לילדים ולבני נוער, העוסקים בפעילות ספורטיבית מסוימת, מומלץ להגביל את העיסוק לחמישה ימים בכל שבוע,

עם יום של מנוחה בשבוע ושניים עד שלושה חודשי פגרה (הפסקת הפעילות) בכל שנה. הדבר נכון לכל ענף ספורטיבי ורלוונטי הן לילדים חובבנים וגם לילדים העוסקים בספורט באופן תחרותי ומקצועי. בתקופת הפגרה יש לאפשר לגוף להחלים מהפציעה ולנצל את הזמן לאימוני כוח, המפחיתים באופן משמעותי את הסיכוי לפציעות ולשחיקת הגוף.

אולי יעניין אותך גם:

ספורטאים? הינה כמה עובדות שחשוב לדעת על פציעות ספורט

חסן שמא פיזיותרפיסט מומחה לפציעות ספורט

פיזיותרפיסט מוסמך בעל ניסיון של 15 שנה. העובד בטיפול בתדרים שיטה ANF - שיטה שאין בה שימוש בחומרים כימיים, ידידותית לגוף האדם, המאפשרת הגעה לתוצאות מיידית. הטיפול אידיאלי לבעיות אורטופדיות, נוירולוגיות, כאבים ובעיות במערכת החיסון.

072-3975633
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!