טניס נחשב לאחד מענפי הספורט הפופולריים בעולם כאשר ישנם עשרות מיליוני חובבי הענף ורבים העוסקים בו כתחביב או באופן מקצועי. טניס מאחד בין אנשים בכל הגילאים, כולל ילדים, והוא נחשב לענף ספורט תחרותי מהנה, למרות שספורט זה נחשב בטיחותי מאד עדיין רואים פציעות טניס במקרים לא מעטים בקרב ספורטאים.
משחק הטניס דורש יכולות פיזיות רבות וגבוהות וככל ספורט הוא גורם גם פציעות טניס כאשר האינטנסיביות של סוג משחק זה כולל השקעת מאמצים בעצימות גבוהה ביותר בתחומים של יכולת האצה ובלימה, שינויי כיוון וחבטות בעוצמות גבוהות ביותר.
כל אלה מפעילים לחץ רב על מערכת השלד והשרירים אשר חשוף לפציעות וזאת בנוסף לטכניקה לא נכונה, שימוש בציוד לא מתאים או כושר גופני לקוי. מאמר זה מכסה את פציעות הטניס הנפוצות, ושיטות ההתמודדות.
פציעות טניס פופולריות מאד – כאב בכתף
פציעה שכיחה למדי המופיעה בקרב שחקנים בכל הרמות ומתרחשת כתוצאה מתהליך דלקתי הנוצר בגידי השרוול המסובב בכתף ונובע מחזרה על תנועות של הגשות וחבטות הנחתה. במקרים חמורים, הפגיעה עלולה לכלול קרע בגיד, דלקת בגיד טיביאליס אחורי, וקרעים בשפת המפרק אשר מחייבים התערבות ניתוחית.
ככל פציעה גם במקרה זה עומס יתר הוא אחת הסיבות העיקריות לפגיעה בנוסף לטכניקת הגשה לא נכונה או שימוש במחבט כבד או קל מדי. הטיפול בפציעה כולל טיפול פיזיותרפיה המתמקד בהקלת הדלקת ובמידת הצורך באמצעות שימוש באלקטרותרפיה על מנת לשפר את טווחי התנועה ולחזק את חגורת הכתף. לעתים קיים צורך בשימוש בתרופות אנטי דלקתיות וכן בזריקות למפרק.
פציעות טניס במרפק טניס
פציעות טניס מסוג זה מופיעות בעיקר בקרב החובבים ונובעת בעיקרה מלקות טכנית ושימוש לא נכון בפרק כף היד היוצר עומס על מיישרי המרפק והיווצרות של דלקת וכאבים עזים בחלק החיצוני של המרפק.
גורמים נוספים למרפק טניס הם מחבט או כדורים כבדים מדי אך בקרב שחקנים מקצועיים הפציעה נובעת ממאמץ יתר בפרק זמן קצר כגון משחק ארוך או רצף של משחקים וכן כתוצאה משינויים בנפח האימונים בצורה לא מדורגת לאחר פציעה או מנוחה. הטיפול בפציעה כולל מוביליזציות של רקמה רכה, מתיחות, אלקטרותרפיה, דיקור, גלי הלם וטייפינג.
כאב בשורש כף היד
פציעות טניס נגרמות משימוש יתר של פרק כף היד תוך היווצרות של דלקת בגידים המיישרים/המכופפים. פציעה זו לרוב מופיעה ביד הלא דומיננטית כתוצאה מביצוע של חבטת גב יד עם שתי ידיים. העומס הנוצר על גיד כף היד כתוצאה מעוצמת המפגש בין הכדור למחבט יוצר מתח וקרעים מיקרוסקופיים של הגידים.
ההחלמה מכאבים בשורש כף היד זו דורשת זמן ועשויה להימשך כשישה שבועות ויותר כאשר לאחריה יש לחזור לאימונים בתקופה הראשונה תוך קיבוע של שורש כף היד בעזרת טייפינג על מנת למנוע פציעה חוזרת. הטיפול כולל פיזיותרפיה, חיזוק שורש כף היד, מתיחות ושימוש בחומרים נוגדי דלקת.
כאבי גב תחתון
פציעות טניס מסוג ז מתאפיינות בעיקר טניסאים צעירים יותר או מבוגרים ונובעת מעומס, יציבה לא נכונה, חוסר איזון שרירי וחולשה של שרירי הבטן או כתוצאה מבעיה מפרקית ודיסקלית.
הגב התחתון סובל מעומס רב ולחץ המופעלים עליו כתוצאה מהתנועה הנדרשת במשחק הטניס הכוללת טווחי תנועה רחבים והקשתה של הגב. הטיפול כולל פיזיותרפיה מנואלית, חיזוק שרירי הגב והבטן, אלקטרותרפיה ומתיחות.
רגל טניס
קרע חלקי בשריר התאומים הנפוץ בקרב גילאי 35-50 ונוצר כתוצאה מהתכווצות חזקה בשרירי הסובך אשר נגרמת בשל יציאה חזקה מהמקום לספרינט או בשל נחיתה לאחר הגשה או הנחתה.
הפציעה מורגשת בכאב חד ותחושת שריפה בשוק ולעתים אף נשמע קרע. הסבירות לפציעה מסוג זה עולה בשל מצבים של עייפות מצטברת או עקב חוסר מוכנות של הגוף למאמץ. הטיפול כולל עיסוי הרקמה הרכה, דיקור ומתיחות.
ראו גם:
פוסטור מדיק – מכשיר ייחודי להקלה על כאבי כתפיים, גב וצוואר