פריצת דיסק או "צניחת דיסק בין-חולייתי", היא פציעה הנפוצה בקרב הציבור הרחב, אך שכיחה במיוחד בקרב אתלטים העוסקים בענפי ספורט שבהם מבוצעות לעתים תכופות תנועות של מתיחה, הארכה, סיבוב או כיפוף בעמוד השדרה.
הדיסק הבין חולייתי הוא מבנה טבעתי הבנוי משכבות של קרומים המאגדות ביניהן נוזל צמיג מאוד. תפקידו של הדיסק הבין חולייתי לשמש כבולם זעזועים ולאפשר את הגמישות והתנועתיות של עמוד השדרה ולכן כמתבקש משמו, כמעט בין כל זוג חוליות ניתן למצוא דיסק בין חולייתי.
אם הלחץ המופעל על הדיסק גבוה מדי, השכבות העוטפות את הדיסק מתחילות להינזק, כאשר מצב של פריצת דיסק מתרחש אם הנוזל הפנימי מצליח לעשות את דרכו מבעד לשכבות העוטפות אותו והלכה למעשה לזלוג החוצה. הדיסק ניחן ביכולת ריפוי עצמית, אך אם הנזק מתרחש בקצב מהיר יותר מקצב הריפוי, התוצאה הסופית תהיה שחיקה של הדיסק ופריצת דיסק.
באילו סוגי ספורט הפציעה שכיחה במיוחד?
פריצת דיסק שכיחה במגוון ענפי ספורט, כשבין היתר מדובר במתעמלים, שחקני כדורגל, שחקני הוקי, פוטבול, בייסבול, שחקני כדורסל, מרימי משקולות ועוד. בנוסף, ניתן לראות שכיחות גבוהה של פריצת דיסק בקרב רוכבי אופניים.
פריצות דיסק המופיעות בקרב ספורטאים העוסקים בענפים שהוזכרו לעיל הן לרוב פציעות שמקורן בשחיקה הדרגתית על רקע עומסים חוזרים ונשנים. לעומת זאת, ישנם ספורטאים שסובלים משכיחות גבוהה יחסית של פריצת דיסק אקוטית. הכוונה היא בעיקר לספורטאים העוסקים בענפים הקשורים במגע כמו היאבקות למשל.
מה הם התסמינים של פריצת דיסק?
במקרים רבים, פריצת דיסק לא באה לידי ביטוי באופן קליני וזאת כיוון שההשפעה שלה על התפקוד של הספורטאי משתנה בהתאם לדרגת החומרה של הפריצה וכן בהתאם לאופן שבו הדיסק לוחץ על עמוד השדרה.
למעשה, ישנם רבים הממשיכים להתאמן ללא הפרעות מיוחדות, כשאינם מודעים כלל וכלל לכך שהם סובלים מפריצת דיסק. לעומת זאת, אם הדיסק לוחץ על סיבי עצב בעמוד השדרה, ייתכן שהתסמינים יכללו כאבים, הגבלה בתנועתיות של עמוד השדרה ואף מגוון תסמינים נוירולוגיים.
התסמינים משתנים בהתאם למיקום של הדיסק שנפרץ. כך לדוגמה אם מדובר בפריצה של דיסק באזור עמוד השדרה הצווארי, ייתכנו כאבים ותסמינים נוירולוגיים דוגמת כאבי ראש, חולשה בשרירי היד ותחושת נימול בשרירי היד. פריצת דיסק בעמוד השדרה המותני לעומת זאת יכולה להוביל לאובדן השליטה על הסוגרים, כאבים המוקרנים לאורך הרגל ועוד.
כיצד מטפלים בפריצת דיסק?
ברוב המקרים של פריצת דיסק, ניתן יהיה לטפל באופן שמרני ואילו רק במקרים החמורים ביותר שבהם מדובר בפריצת דיסק חמורה הגורמת להגבלה משמעותית בתפקוד ולכאבים חמורים, תישקל האפשרות הכירורגית. ישנם מספר ניתוחים לטיפול בפריצת דיסק, כשבין היתר מדובר בהסרה חלקית של הדיסק, הסרה מלאה והחלפת הדיסק בדיסק מלאכותי, הסרה מלאה של הדיסק ואיחוי החוליות שתחמו את הדיסק ועוד.
האפשרות הכירורגית נכנסת לתמונה כמובן רק לאחר שהמטופל התנסה בטיפולים השמרניים ללא תועלת במשך מספיק זמן בשביל שניתן יהיה לקבוע שנכשלו. הטיפולים השמרניים כוללים בין היתר פיזיותרפיה לגב, חיזוק של שרירי הליבה ושרירי הגב התומכים בעמוד השדרה, זריקות סטרואידים להפחתת מדדי הדלקת, שימוש בנוגדי דלקת שאינם סטרואידים ועוד.
באופן כללי, תשעים אחוז מהספורטאים חוזרים להתאמן לאחר שעברו טיפול מתאים בפריצת הדיסק ממנה סבלו. ספורטאים מפורסמים שסבלו מפריצת דיסק הם למשל טייגר וודס (גולף), טוני רומו (פוטבול), טומי האס (טניס), פייטון מאנינג (פוטבול), גארת' בייל (כדורגל), שון ג'יימס (כדורסל), שון הלפרין (כדורסל) ועוד רבים אחרים.