הסיבה המובילה לכאבי צוואר היא עווית וגירוי של שרירי הגב העליון, שרירי הצוואר או שניהם. מתיחת צוואר, הנקראת גם "צוואר תפוס" או "מתיחת צוואר", באה לידי ביטוי בכאבים, נוקשות (קושי להניע את הצוואר לצדדים או למעלה ולמטה) ומתח בכתף, בצוואר או בגב העליון. את הכאבים בצוואר עשוי ללוות כאב ראש שלא אחת מתמיד אף במשך מספר חודשים והמתיחה יכולה בנוסף לגרום לסחרחורות.
נהוג להבחין בין ספאזם לבין מתיחת צוואר, שכן הספאזם הוא תוצאה של מנגנון ההגנה הטבעי של הגוף מפני פגיעות אפשריות בעמוד השדרה ועצבי השדרה. הכוונה היא לכך שבתגובה לאיום על מבנים אלה, שרירי הצוואר מתכווצים. ההגנה על עצבי השדרה ועמוד השדרה היא התפקיד המשני של השרירים בצוואר בעוד שהתפקיד העיקרי הוא לאפשר את התנועה של הראש והצוואר ולתמוך בראש ובצוואר.
מתיחה של שרירי הצוואר מסווגת בהתאם לדרגת החומרה שלה. מתיחה מדרגה ראשונה היא תוצאה של מתיחת שריר והתסמינים שלה כוללים כאבים, אי נוחות בהנעת הצוואר והתכווצות שרירים, מתיחה מדרגה שנייה כוללת קרעים קטנים בסיבי השרירים בצוואר ובאה לידי ביטוי בכאבים חמורים יחסית, נפיחות מקומית ושינויים בגוון העור המעידים על נזק לכלי דם ואילו מתיחה מדרגה שלישית משמעותה קרע של שריר או קרע בנקודת החיבור של השריר והגיד.
אילו ספורטאים נמצאים בסיכון מתיחת צוואר?
מתיחת צוואר היא לרוב תוצאה של פציעה הנקראת צליפת שוט שבה הראש נע קדימה בעוצמה גבוהה ומיד נשמט אחורנית כפי שקורה בתאונות דרכים לא אחת. צליפת שוט מתרחשת במהלך פעילות ספורטיבית כמו כדורגל, היאבקות או כדורסל, כאשר הראש נע קדימה ואחורה במהירות ובעוצמה כתוצאה מנפילה עוצמתית על הרצפה.
בנוסף לכך מתיחת צוואר מתרחשת בזמן התנגשות חזיתית בין שני שחקני פוטבול או רוגבי למשל וכל נפילה מגובה העולה על גובהו של הספורטאי יכולה לגרום למתיחת צוואר (רכיבה על סוסים, סנפלינג, קפיצה במוט ועוד). במקרים האלו, לרוב המתיחה תהיה משנית לפציעה חמורה יותר כמו פריצת דיסק צווארי או שבר בחוליות הצוואר.
כיצד מטפלים במתיחת צוואר?
הטיפול בשלב הראשון כולל תרגילי פיזיותרפיה, משככי כאבים ושינוי תנוחה. ישנם רופאים הממליצים על שימוש בצווארון, אך טרם הוכח מחקרית כי ישנה תועלת כלשהי בקיבוע הצוואר. כמו כן, נמצא כי ישנה תועלת מסוימת בגירוי חשמלי עצבי מלעורי, אך עדיין לא מדובר בקונצנזוס ולפיכך דרושים מחקרים נוספים בנושא, שיוכיחו את יעילות הטיפול.
שינויי תנוחה פשוטים מהווים חלק חיוני ביותר בטיפול במתיחת צוואר. הכוונה היא למשל לנהיגה עם כתפיים מעט שמוטות, שינה עם כרית קטנה המונחת מתחת לצוואר כשהצוואר והראש בקו אחד עם שאר הגוף וישיבה זקופה עם הכתפיים לאחור.
באופן עקרוני, יש להימנע משיחות ממושכות בטלפון המעמיסות על שרירי הצוואר, להימנע מישיבה ממושכת מול מסכים, כשמומלץ לשכב על הגב עם ירכיים מורמות מעט על כרית. באופן הזה מתרחשת השטחה של השרירים הארוכים של עמוד השדרה.
את הכאבים ניתן לשכך באמצעות הצמדת קרח עטוף בבד שמוביל להקלה זמנית של הכאבים והעווית בשרירים ובנוסף ניתן להשתמש בנוגדי דלקת שאינם סטרואידים או באקמול וזאת למרות שהדלקת היא לא מאפיין מרכזי במתיחת צוואר. אם מדובר בכאבים חמורים, ייתכן שהרופא ימליץ על נטילת נוגד דיכאון טריציקלי במינון נמוך או משכך כאבים אופיואידי חלש. במקרים מסוימים ניתן להשתמש גם במרפי שרירים.
פיזיותרפיה עצמית תכלול בדרך כלל רוטציה (סיבוב) של הצוואר, הטיה של הצוואר, כיפוף הצוואר וגלגול הכתפיים קדימה ואחורה בתנועות איטיות ובתנועת חתירה. לפני ביצוע התרגילים יש לחמם את השרירים מעט.
הטיפול בתסמינים ממושכים כולל התחלת פיזיותרפיה הכוללת בנוסף לתרגילים שהוזכרו לעיל גם טיפול אולטרסאונד ועיסוי עמוק, הזרקה לנקודות טריגר ולא אחת יונחה המטופל להתנסות בטיפולים מתחום הרפואה המשלימה כמו דיקור סיני או כירופרקטיקה. אין מקום לטיפול כירורגי במתיחת צוואר.